Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος 2016
Η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη πραγματοποιεί το διαδραστικό εικαστικό πρότζεκτ Growing Ground σε επιμέλεια της εικαστικού Μαρίας Οικονομοπούλου που θα πραγματοποιηθεί από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο 2016 στα γραφεία της Ελευσίνας 2021 στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας. Η εικαστική έκθεση ανοίγει για το κοινό την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας και διαρκεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα συνοδευτούν από μια ημερίδα με θέμα την κοινή χρήση του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις.
To GROWING GROUND είναι ένα διαδραστικό project που καλεί τους κατοίκους της Ελευσίνας να συμμετέχουν στην δημιουργία μιας κοινής αυλής στον εξωτερικό χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, παραχωρώντας ένα από τα φυτά της δικής τους αυλής. Σε αντάλλαγμα δέχονται ένα σχέδιο με ασβέστη στο πεζοδρόμιο μπροστά από την εξώπορτά τους, εμπνευσμένο και φτιαγμένο ειδικά για τους κατοίκους από την εικαστικό Μαρία Οικονομοπούλου.
Τα φυτά που θα συγκεντρωθούν θα τοποθετηθούν σε γλάστρες ειδικά σχεδιασμένες με το όνομα του δωρητή και την διεύθυνση της κατοικίας του. Σχέδια αντίστοιχα με αυτά που θα φτιαχτούν στο πεζοδρόμιο μπροστά από κάθε πόρτα-δωρητή, θα γίνουν και στην αυλή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού για να οριοθετήσουν την κοινή αυλή.
Το project βασίζεται στην προσωπική επαφή της εικαστικού με τους κατοίκους της Ελευσίνας και στο ενδιαφέρον για την ιστορία της πόλης μέσα από προσωπικές αφηγήσεις. Θίγει έννοιες όπως αυτές της φροντίδας, του δανεισμού, της προσφοράς, του δώρου και δημιουργεί ένα μέρος για ανταλλαγή σκέψεων πάνω στον δημόσιο χώρο και την επίδραση που έχει η μορφή της κατοικίας στην συνοχή μιας κοινότητας, χρησιμοποιώντας το πράσινο στις σύγχρονες πόλεις. Ο τίτλος του αναφέρεται κυριολεκτικά σε ένα κομμάτι γης που καλλιεργείται αλλά και μεταφορικά στον χώρο που μπορούμε να καλλιεργήσουμε μεταξύ μας.
Η εικαστικός Μαρία Οικονομοπούλου παράλληλα με την ανταλλαγή των φυτών και των σχεδίων στο πεζοδρόμιο συζητά καθ’ όλη την διάρκεια του project με κατοίκους της πόλης, μικροή﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽λη σε τρεις οργανωμενες βραδυες στον εκθεσιακο χωρο.ις ύς και μεγάλους και καταγράφει τις πληροφορίες, τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς γύρω απ’ αυτές τις έννοιες σε ένα βίντεο που θα προβληθεί στην κοινή αυλή την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στα πλαίσια της ημερίδας.
ΗΜΕΡΙΔΑ- Κυριακή 2 Οκτωβρίου
Την ημέρα αυτή τρεις ομιλητές, o Wim Oudshoorn (Ολλανδία) η Κατερίνα Δρόσου (Ελλάδα) και η Carolien Hoogland (Ολλανδία), θα μιλήσουν αντίστοιχα για τους σχολικούς κήπους και τα μαθήματα κηπουρικής σε παιδιά δημοτικών σχολείων της Χάγης, για την αρχιτεκτονική και τις κοινωνικές σχέσεις με βάση τα κτίσματα που υπάρχουν σε μια περίμετρο γύρω από το κτίριο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και για την εμπειρία ενός χρόνου ζωής χωρίς χρήματα, δηλαδή ενός χρόνου βασισμένου στην αρχή της προσφοράς και της ανταλλαγής. Η συζήτηση με το κοινό μετά από κάθε παρουσίαση είναι σημαντικό μέρος της ημερίδας αυτής.
Έκθεση έργων Μαρίας Οικονομοπούλου στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό
Η Μαρία Οικονομοπούλου (Καλαμάτα 1961, κάτοικος Ολλανδίας από το 1985), έχει πραγματοποιήσει πολλά έργα στον δημόσιο χώρο με συμμετοχή απλών ανθρώπων στην παραγωγή τους, όπως το “Temporary / Timeless” (Amsterdam 2013) και “Water Speaking” (Wilnis 2009).
Από το 2005 αναπτύσσει το έργο Growing Care, βασισμένο σε καταγραφές αστικού πράσινου που φροντίζουν ιδιώτες μπροστά από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Μέσα από αυτές τις καταγραφές και τα έργα που έχουν δημιουργηθεί με βάση αυτό το υλικό επεξεργάζεται τα ερωτήματα που την απασχολούν σε σχέση με την κοινή χρήση του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις. Στο κτίριο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Ελευσίνας θα παρουσιάσει μια σειρά έργα από τον κύκλο Growing Care και μία εγκατάσταση ειδικά φτιαγμένη για τον χώρο αυτόν σε συνεργασία με εθελοντές από την πόλη.
Για περισσότερες πληροφορίες για την εικαστικό Μαρία Οικονομοπούλου, επισκεφθείτε το website www.mariaikonomopoulou.com