Διαδικτυακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους για Σκηνοθέτες από τα Βαλκάνια «altcineAction»

F3A0FE20989F52D63D0A84DAC9B3CA83Ανανεωμένο, γεμάτο εκπλήξεις, σπουδαία βραβεία και μοναδικές ευκαιρίες για ταξίδια, γνώση και συνεργασίες, επιστρέφει την 1η Δεκεμβρίου, για 4η συνεχόμενη χρονιά, το Διαδικτυακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους για Σκηνοθέτες από τα Βαλκάνια «altcineAction!». Οι διαδικτυακές προβολές θα διαρκέσουν επτά εβδομάδες και το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα τριήμερο εκδηλώσεων στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Με την υποστήριξη του Creative Europe – MEDIA Programme της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπουργείου Πολιτισμού, το «altcineAction!» καλεί σκηνοθέτες από την Αλβανία, την Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Βουλγαρία, την Κύπρο, την Κροατία, την Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τουρκία, να παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, προσκαλεί όλους τους σινεφίλ του πλανήτη να ανακαλύψουν, να κρίνουν και να ψηφίσουν τις διαγωνιζόμενες ταινίες του φεστιβάλ.
Ειδικότερα, από την 1η Δεκεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ ανεβάσουν την μικρού μήκους ταινία τους στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ (http://www.altcineaction.com/), με την προϋπόθεση να έχει διάρκεια έως 15 λεπτά, να έχει αγγλικούς υπότιτλους και ο δημιουργός της να μην έχει σκηνοθετήσει πάνω από μία ταινία μεγάλου μήκους.

Η διαδικασία υποβολής θα γίνεται βάση προτεραιότητας, έως ότου συμπληρωθεί ο διαθέσιμος χρόνος του φεστιβάλ που παραμένει στα 480 λεπτά. Ήδη στα τρία χρόνια λειτουργίας του, το «altcineAction!» απαριθμεί πάνω από 6.200 εγγεγραμμένους χρήστες και 145 ταινίες από 13 βαλκανικές χώρες.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ οι βαλκάνιοι σκηνοθέτες θα έχουν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να συναντηθούν με μεγάλες εταιρίες του κινηματογραφικού χώρου και να μάθουν να δουλεύουν σε συνθήκες συμπαραγωγής.

Τα τρία μεγάλα βραβεία, που βασίζονται αποκλειστικά στην ψήφο και στις κριτικές του κοινού, καθώς και το βραβείο «Αλίντα Δημητρίου», που αποτελεί την επιλογή της ομάδας του altcine, καλύπτουν μέρος της επόμενης παραγωγής των νικητών. Δύο επιπλέον ειδικά βραβεία για τη φωτογραφία και το μοντάζ, απονέμονται από ειδικές κριτικές επιτροπές και προσφέρουν επαγγελματικά λογισμικά.

5C project

Πέρα από τους σκηνοθέτες, μεγάλο βραβείο θα διεκδικήσουν και οι θεατές, καθώς με τις κριτικές που θα γράψουν για τις διαγωνιζόμενες ταινίες θα μπουν αυτόματα στην κούρσα για την ανάδειξη του Καλύτερου Κριτή.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του «5C project» -ενός εκπαιδευτικού και ταξιδιωτικού προγράμματος που αποσκοπεί στον κινηματογραφικό αλφαβητισμό των νέων και επίδοξων κριτικών κινηματογράφου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe – MEDIA Programme της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πέντε ανερχόμενοι κριτικοί θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν μέσα στο χρόνο, σε τέσσερις βαλκανικές πόλεις (Αθήνα/ Ελλάδα, Σπλιτ /Κροατία, Τσετάτε /Ρουμανία, Τίρανα/Αλβανία) προκειμένου να παρουσιάσουν τις επιλογές τους στο εκάστοτε κοινό, ενώ παράλληλα θα τελειοποιήσουν τη γραφή τους, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων ακαδημαϊκών και επαγγελματιών.

Μια διεθνής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από σημαντικούς ακαδημαϊκούς του χώρου θα διαβάσει όλες τις κριτικές που θα κατατεθούν στο φετινό Διαδικτυακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους για Βαλκάνιους σκηνοθέτες και θα αποφασίσει ποιοι θα είναι οι πέντε πρώτοι ταξιδιώτες που θα συμμετάσχουν στο «5C project».

You may also like...