Διαδικτυακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους για Σκηνοθέτες από τα Βαλκάνια “altcineAction!”

altcineAction2015_5C_b2Ανανεωμένο, γεμάτο εκπλήξεις, μεγάλα βραβεία και μοναδικές ευκαιρίες για ταξίδια, γνώση και συνεργασίες, επιστρέφει για τέταρτη διαδοχική χρονιά το Διαδικτυακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους για Σκηνοθέτες από τα Βαλκάνια “altcineAction!” που ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου. Οι διαδικτυακές προβολές θα διαρκέσουν επτά εβδομάδες και το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα τριήμερο εκδηλώσεων στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου 2016, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Με την υποστήριξη του Creative Europe – MEDIA Programme της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπουργείου Πολιτισμού, το “altcineAction!” καλεί σκηνοθέτες από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Κροατία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τουρκία, να παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, προσκαλεί όλους τους σινεφίλ του πλανήτη να ανακαλύψουν, να κρίνουν και να ψηφίσουν τις διαγωνιζόμενες ταινίες του φεστιβάλ.
Ειδικότερα, από την 1η Δεκεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανεβάσουν τη μικρού μήκους ταινία τους στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ (http://www.altcineaction.com/), με την προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί στο διάστημα Ιανουάριος 2013-Δεκέμβριος 2015, η διάρκεια της να μην ξεπερνάει τα 15 λεπτά, να έχει αγγλικούς υπότιτλους και ο δημιουργός της να μην έχει σκηνοθετήσει πάνω από μία ταινία μεγάλου μήκους. Η διαδικασία υποβολής θα γίνεται βάση προτεραιότητας, έως ότου συμπληρωθεί ο διαθέσιμος χρόνος του φεστιβάλ που παραμένει στα 480 λεπτά. Ήδη στα τρία χρόνια λειτουργίας του, το “altcineAction!” απαριθμεί πάνω από 6.200 εγγεγραμμένους χρήστες και 145 ταινίες από 13 βαλκανικές χώρες.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ οι Βαλκάνιοι σκηνοθέτες θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να συναντηθούν με μεγάλες εταιρίες του κινηματογραφικού χώρου και να μάθουν να δουλεύουν σε συνθήκες συμπαραγωγής. Μάλιστα φέτος, διακεκριμένοι επαγγελματίες όπως ο Ζαν-Μισέλ Φροντόν (πρώην διευθυντής των cahiers du cinema) και η διευθύντρια φωτογραφίας των πολυβραβευμένων ταινιών “Στρέλλα” και “Miss Violence”, μεταξύ άλλων, Ολυμπία Μυτιληναίου, θα δώσουν masterclass για τη γραφή, την κριτική και την ανάγνωση του οπτικοακουστικού έργου.
Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προβληθεί μια πολυβραβευμένη βαλκανική ταινία μεγάλου μήκους και θα ακολουθήσει ανάλυση και συζήτηση με θεωρητικούς, κριτικούς και επαγγελματίες του κινηματογράφου.
Τα τρία μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ, που βασίζονται αποκλειστικά στην ψήφο και στις κριτικές του κοινού, καθώς και το βραβείο “Αλίντα Δημητρίου”, που αποτελεί την επιλογή της ομάδας του altcine, καλύπτουν μέρος της επόμενης παραγωγής των νικητών. Η ψηφοφορία θα κλείσει στις 12 Ιανουαρίου και είναι ανοικτή σε όλους τους χρήστες του Ίντερνετ, από όποια χώρα και αν προέρχονται, καθ’ όλη τη διάρκειά της διοργάνωσης. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν αλλά και να τεκμηριώσουν τις επιλογές τους σε ειδικά διαμορφωμένα πεδία που συνοδεύουν τις ταινίες και να γράψουν σχόλια και κριτικές. Δύο επιπλέον ειδικά βραβεία για τη φωτογραφία και το μοντάζ, απονέμονται από ειδικές κριτικές επιτροπές και προσφέρουν επαγγελματικά λογισμικά.
Όμως πέρα από τους σκηνοθέτες, μεγάλο βραβείο θα διεκδικήσουν και οι θεατές, καθώς με τις κριτικές που θα γράψουν για τις διαγωνιζόμενες ταινίες θα μπουν αυτόματα στην κούρσα για την ανάδειξη του “Καλύτερου Κριτή”. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του “5C project” -ενός εκπαιδευτικού και ταξιδιωτικού προγράμματος που αποσκοπεί στον κινηματογραφικό αλφαβητισμό των νέων και επίδοξων κριτικών κινηματογράφου και που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ανωτέρω προγράμματος Creative Europe- MEDIA Programme- πέντε ανερχόμενοι κριτικοί θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν μέσα στο χρόνο, σε τέσσερεις βαλκανικές πόλεις (Αθήνα/Ελλάδα, Σπλιτ /Κροατία, Τσετάτε/Ρουμανία, Τίρανα/Αλβανία) προκειμένου να παρουσιάσουν τις επιλογές τους στο εκάστοτε κοινό, ενώ παράλληλα θα τελειοποιήσουν τη γραφή τους, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων ακαδημαϊκών και επαγγελματιών.
Μια διεθνής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από σημαντικούς ακαδημαϊκούς του χώρου θα διαβάσει όλες τις κριτικές που θα κατατεθούν στο φετινό διαδικτυακό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους για Βαλκάνιους σκηνοθέτες και θα αποφασίσει ποιοι θα είναι οι πέντε πρώτοι ταξιδιώτες που θα συμμετάσχουν στο “5C project”. Κάθε θεατής μεταξύ 18-35 ετών που γράψει κριτική (έως 200 λέξεις) για 5 τουλάχιστον ταινίες, θεωρείται αυτόματα υποψήφιος για το Βραβείο του “The 5C Project”.

You may also like...