Διαδικτυακή προβολή βίντεο έργου Αγροτικά αποτυπώματα Ασπροπύργου : Η Ποντιακή κουλτούρα

Με τη διαδικτυακή προβολή του βίντεο έργου «Αγροτικά αποτυπώματα Αστροπύργου/Η Ποντιακή κουλτούρα» κλείνουν στις 21 Δεκεμβρίου, για τη φετινή χρονιά, οι δυναμικές δράσεις που διοργανώθηκαν από την εικαστικό, performance artist Αιμιλία Μπουρίτη, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Αμολή», Ένα Συλλογικό Έργο στην Αγροτική, Μεταβιομηχανική, Πολυπολιτισμική Κοινότητα του Ασπροπύργου, του οποίου είναι παράλληλα η εμπνεύστρια του. Η λέξη «Αμολή» χρησιμοποιείται   από τους αγρότες του Ασπροπύργου και σημαίνει το αγροτικό αυλάκι που μεταφέρει το νερό ποτίζοντας την καλλιέργεια. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και κορυφώνονται τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου.

Στις 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή προβολή του βίντεο έργου με τίτλο «Αγροτικά αποτυπώματα Ασπροπύργου|| Η Ποντιακή κουλτούρα». Το βίντεο έργο είναι μία καταγραφή του συμμετοχικού έργου που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο 2020 σε γειτονιά της περιοχής Γκορυτσάς Ασπροπύργου και αποτελείται από συμμετοχική δράση, site specific installation performance, μαρτυρίες και τραγούδια από Πόντιους κατοίκους από τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα. Το έργο μεταφέρει τις μαρτυρίες των Ποντίων για τη σχέση τους με την καλλιεργήσιμη γη και την ιστορία τους, αποκτά όμως μέσα στην περίοδο της πανδημίας  μία επιπρόσθετη αξία καθώς ανασύρονται μνήμες που αφορούν μεταδοτικές σοβαρές ασθένειες όπως Τσιχότκα, Βράσα, Τσουμάμ όταν οι συμμετέχοντες ή οι πρόγονοι τους κατοικούσαν στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης. Το έργο μεταφέρει το μήνυμα ότι η δύναμη της τέχνης, η αλληλεγγύη της κοινότητας και η ιστορική μνήμη λειτουργούν απελευθερωτικά σε καιρούς πανδημίας.

Το έργο θα προβληθεί σε ιστοσελίδες και χώρους κοινωνικής δικτύωσης.

Emilia Bouriti | YouTube

Emilia Bouriti SynErgasia | facebook

Σκηνοθεσία,performance, εικαστική εγκατάσταση: Αιμιλία Μπουρίτη

Συμμετέχουν από την ποντιακή κοινότητα οι:

Ευθύμιος Ανδρεάδης, Ελένη Μασκαλίδου Κλαυδία Μασµανίδου, Χριστίνα Σοφιανίδου, Χρυσούλα Τοπαλίδη, Ελένη Τσιρίποβα

Λύρα – τραγούδι: Βασίλης Σεµερτζής

Παράλληλα στο πλαίσιο αυτού του κύκλου δράσεων η Αιμιλία Μπουρίτη πραγματοποίησε μία σειρά συναντήσεων και συνεντεύξεων με αγρότες του Ασπροπύργου, διαφόρων ηλικιών, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων που βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης των κατοίκων, της αγροτικής τους αρβανίτικης ταυτότητας, που μέχρι το 1950 κυριαρχούσε στον Ασπρόπυργο. Τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη μίας «τράπεζας μνήμης» που η Αιμιλία Μπουρίτη δημιουργεί από το 2017.

Επίσης στις 21 Νοεμβρίου, έγινε η έναρξη του υπαίθριου, ερευνητικού, εκπαιδευτικού εργαστηρίου στα αγροκτήματα Ασπροπύργου με τη συμμετοχή αγροτών, καλλιτεχνών, ερευνητών, εκπαιδευτικών και φοιτητών από το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας  Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το διεθνές πρόγραμμα «Αμολή |Τέχνη και Πολιτισμός» πραγματοποιείται σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Συν + εργασία», το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ασπροπύργου, το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Μηχανολόγων Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου. Άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς: Πάνθεον Σορβόννης (Ερευνητική ομάδα) Πανεπιστήμιο της Γαλλίας (Universite Paris 1 Pantheon Sorbonne), Comunitatea Elena Prahova- ‐ Ploiesti, Αδελφοποίηση πόλεων Ασπροπύργου και Πλόεστι, Ρουμανίας, ECTE (European Center in Training for Employment – Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατάρτισης για την Απασχόληση) και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας όπως και ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θριασίου Πεδίου.

Η αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Συν+εργασία» επιδιώκει την έρευνα, τη δημιουργία και την παρουσίαση διεπιστημονικών και διακαλλιτεχνικών έργων ανοίγοντας ένα  διάλογο μεταξύ τέχνης, επιστήμης, εκπαίδευσης και κοινωνίας. Η Αιμιλία Μπουρίτη είναι εικαστικός, performance artist και ιδρυτικό μέλος  της  εταιρείας. Η εταιρεία λειτουργεί μέχρι σήμερα ως καλλιτεχνική πλατφόρμα με συνεργασίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργάζεται με διεθνή πολιτιστικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητές, σε θέματα που αφορούν το διάλογο μεταξύ «Τέχνης, Συμμετοχικότητας, Αγροτικής ζωής, Ενέργειας, Βιομηχανίας,  Πολυπολιτισμικότητας, Δημιουργικής οικονομίας, Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Περισσότερες πληροφορίες:

https://synergasia.wixsite.com/synergasiwww.emiliabouriti.com syn.ergasia@outlook.com

Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου

Με την υποστήριξη και την αιγίδα  

του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

You may also like...