Διαδικτυακή έκθεση της Ένωσης Καλλιτεχνών Συντηρητών Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού

Διάρκεια Έκθεσης: 25 Μαρτίου 2021 – 30 Ιουλίου 2021 

E-mail: enosikstheyppo15@gmail.com

Oι εικαστικοί του Υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 σας προσκαλούν να περιηγηθείτε στη διαδικτυακή έκθεση του παρακάτω συνδέσμου με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, ψηφιακής επεξεργασίας, προβολής και άλλων μέσων.

https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/5298094/%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B1-200-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1

Συμμετέχουν: Βλάχου Ιωάννα, Ζηλίδου Δέσποινα, Ζιαμπάρας Κώστας, Καλαντζής Θανάσης, Κοντονής Ανδρέας, Μαστορόπουλος Δημήτριος, Μπακογιαννάκη Δήμητρα, Νίκας Αλέξανδρος, Ξανθοπούλου Τερψιχόρη, Πιτσιρή Παναγιώτα,Σφήκας Νικόλας, Σταύρου Έφη, Τριανταφύλλου Αντώνης, Τρισμπιώτης Γιάννης, Φλούδα Σοφία, Φουκαράς Αντώνης, Φωτιάδου Χρυσάνθη, Χαμοπούλου Δήμητρα, Χουρδάκης Δημήτρης.

Επιμέλεια : Κατερίνα Παναγιωτάκη

ΛΑΒΑΡΑ: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Οι εικαστικοί του Υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 δημιουργούν πρωτότυπα έργα – ΛΑΒΑΡΑ – του σήμερα.

Ετυμολογία:
λάβαρο Ουσιαστικό   < ελληνιστική κοινή λάβαρον<λατινική      labarum
(laureum, laureus

  • κομμάτι υφάσματος που κρέμεται από ιστό και φέρει παραστάσεις και εμβλήματα ενός στρατού, κόμματος, συλλόγου
  • κομμάτι υφάσματος με περίτεχνη διακόσμηση που περιφέρεται σε θρησκευτικές πομπές

Για αιώνες, τα λάβαρα λειτουργούσαν ως σύμβολα, συμπύκνωναν αγώνες και πόθους για ελευθερία και νίκη και προέβαλλαν αξίες που ένωναν ομάδες ανθρώπων, ανθρώπων που αγωνίζονταν για τα ιδανικά τους.

Τα λάβαρα φυλάσσονταν ως θησαυρός από τους λαβάριους στρατιώτες, ένας θησαυρός που δεν αποτιμάτο σε ύλη αλλά στην τιμή και τις αξίες αυτών που αγωνίζονταν γύρω από αυτό. Έτσι, ως κιβωτός αξιών και αγώνων, το κάθε λάβαρο μάς αφηγείται μια ιστορία και συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

Πώς θα ήταν όμως τα σημερινά λάβαρα;

Ποιά είναι τα ιδανικά για τα οποία οφείλουμε να αγωνιζόμαστε;

Ποιές είναι οι αξίες που πρέπει να μας διέπουν;

Ποιά σύμβολα προάγουν την ενότητα μας;

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης δίνουν τις δικές τους ερμηνείες και φέρουν σύμβολα σε σύγχρονο πλαίσιο.

Η έκθεση με την θεματική της και τον τρόπο παρουσίασης της ανταποκρίνεται με αμεσότητα στις επιβεβλημένες συνθήκες της πανδημίας. Τα έργα αναδεικνύουν αξίες και σύμβολα, αφυπνίζουν την συλλογική μνήμη και προάγουν την ενότητα μας, όπως λειτουργούσαν και τα ΛΑΒΑΡΑ.

Στην διαδικτυακή έκθεση περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, ψηφιακής επεξεργασίας, προβολής και άλλων μέσων, όλα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της ψηφιοποίησης της έκθεσης. Επιλέχθηκε η ψηφιοποίηση της έκθεσης σε μια πλατφόρμα όπου ο επισκέπτης διατηρεί δυνατότητες προσωπικής περιήγησης. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει την έκθεση σε μορφή βίντεο (GuidedTour), να πλοηγηθεί μόνος του στο χώρο (Enterexhibition), να επιλέξει να διαβάσει περισσότερες λεπτομέρειες για το κάθε έργο (ΐ) στην ψηφιακή έκθεση αλλά και να δει τον κατάλογο των έργων (ExhibitionCatalogue).
Εύχομαι το αποτέλεσμα της έκθεσης να δικαιώσει τις προσπάθειες όλων μας σε αυτή τη νέα μορφή επικοινωνίας της τέχνης.

Η επιμελήτρια της έκθεσης

Κατερίνα Παναγιωτάκη

Η Ένωση Καλλιτεχνών Συντηρητών Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού είναι ένα πρωτοβάθμιο κλαδικό σωματείο που εκπροσωπεί τους εικαστικούς του ΥΠΠΟ. Το σωματείο ιδρύθηκε το 1981 και επαναλειτούργησε το 2015 με στόχο την προώθηση της σημαντικής συμβολής του κλάδου στην διατήρηση, ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως επίσης την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια.

Σκοπός του σωματείου υπήρξε ανέκαθεν η επιδίωξη ανύψωσης της επαγγελματικής, μορφωτικής και επιστημονικής κατάρτισης των μελών του, η μελέτη και η προβολή οργανωτικών και άλλων εκδηλώσεων που συμβάλλουν στους σκοπούς και στη

Ως άνθρωποι του πολιτισμού και εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, μέριμνά μας αποτελεί η επικοινωνία τόσο του υπηρεσιακού έργου μας όσο και του καλλιτεχνικού με το κοινό. Για τον σκοπό αυτό έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις. Μία από αυτές ήταν η οργάνωση της διαδικτυακής έκθεσης «ΛΑΒΑΡΑ: 200 χρόνια μετά». Η έκθεση με διάρκεια 25 Μαρτίου έως 30 Ιουλίου 2021 αποτίει φόρο τιμής στον αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία και αποτελεί μέρος των εορτασμών των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης για τη σύσταση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποκτά έναν επιπλέον συμβολισμό στις μέρες μας λόγω των συνθηκών που επιβάλει η πανδημία και η διαχείρισή της. Η τέχνη ως αντίδοτο στην καθημερινή προσπάθεια όλων για επιβίωση και «απελευθέρωση» από την απομόνωση, κατάθλιψη και οικονομική ύφεση που βιώνουμε. Με βοήθεια τα τεχνολογικά μέσα που εκπαιδευτήκαμε να διαχειριζόμαστε επιχειρούμε να επικοινωνήσουμε μέσω του εικαστικού μας έργου, μεταξύ μας, με τους συναδέλφους και το ευρύ κοινό.

Ελπίζουμε στην επιτυχία αυτής της δράσης, στη συνέχεια της επικοινωνίας μας και στην επόμενη δια ζώσης έκθεση!

                                                                                                                                    Παναγιώτα Πιτσιρή
                                                                                                                             Πρόεδρος ΕΚΣΥΠΠΟ

You may also like...