Διήμερο σεμινάριο Τζαζ από τον Δήμο Δημητριάδη στο ΚΩΘ

jazzΣτις 4 και 5 Φεβρουαρίου 2015, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τον καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και σαξοφωνίστα, Δήμο Δημητριάδη σε διήμερο σεμινάριο και διάλεξη με θέμα την Τζαζ μουσική και τον αυτοσχεδιασμό.
O σαξοφωνίστας και εκπαιδευτικός Δήμος Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του. Συνέχισε στις ΗΠΑ ως υπότροφος στο Berklee College of Music (Βachelor of Music-Cum Laude) και ως πανεπιστημιακός βοηθός στο Βennington College (Master of Music).
Οι μουσικές του δραστηριότητες μέχρι σήμερα καλύπτουν 19 χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Νότιο Αφρική, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Σουηδία, Φιλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Κροατία, Λεττονία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ελλάδα).

Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της νεότερης και παλαιότερης γενιάς των ΗΠΑ αλλά και από την Ευρώπη, τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Νότιο Αφρική.
Ο Δήμος Δημητριάδης ανέπτυξε σημαντικό εκπαιδευτικό έργο για το οποίο είναι γνωστός στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιούργησε και διευθύνει το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών Τζαζ και Αυτοσχεδιασμού ως αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε ιστορικά τμήματα τζαζ της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Ως εκλεγμένος γραμματέας του μοναδικού διεθνούς οργανισμού για την εκπαίδευση της τζαζ IASJ (International Association of Schools of Jazz) έχει δωδεκαετή μουσική και εκπαιδευτική δράση σε όλο τον κόσμο ενώ έχει διατελέσει μέλος επιτροπών αξιολόγησης πανεπιστημιακών προγραμμάτων τζαζ του εξωτερικού. Τον Οκτώβριο του 2010 διοργάνωσε στην Κέρκυρα το 2nd IASJ Jazz Education Conference το πρώτο στην Ελλάδα διεθνές συνέδριο με θέμα τη διδασκαλία του μουσικού αυτοσχεδιασμού, με κεντρικούς ομιλητές το συνθέτη, μαέστρο, ερευνητή και συγγραφέα Gunther Schuller, το συνθέτη Θόδωρο Αντωνίου και συμμετέχοντες απο 16 χώρες. Το Νοέμβριο του 2011 διοργάνωσε στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης το πρώτο διήμερο εκπαιδευτικό φεστιβάλ τζαζ με τίτλο Jazz Now! και συμμετοχή 17 μουσικών.
Διετέλεσε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, γραμματέας του Φεστιβάλ Κέρκυρας, μέλος του συμβουλίου του ISIM (International Society for Improvised Music), διοργανωτής της Εβδομάδας Τζαζ της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και των Ionian Jazz Concerts και έχει διοργανώσει πλήθος συναυλιών και σεμιναρίων με διεθνείς καλλιτέχνες στην Κέρκυρα και αλλού.
Ο προσωπικός του δίσκος «The Game» κυκλοφόρησε το 2006 με πρώτη διεθνή παρουσίαση στο Padova Porsche Jazz Festival 2006 στην Ιταλία. Είναι επίσης παραγωγός των δίσκων Ionian Jazz Ensemble (2003) και Jazz Now! (2011) που κυκλοφόρησαν απο το περιοδικό «Jazz&Τζαζ» με σύγχρονη μουσική τζαζ απο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Οι δίσκοι αυτοί αποτελούν σημείο αναφοράς για τη νέα ελληνική σκηνή της Τζαζ.
Το 2007 του απονεμήθηκε το Artist/Scholar Grant απο το Ιδρυμα Fulbright χάρη στο οποίο εργάστηκε στη Νέα Υόρκη ως μουσικός και συνθέτης και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο New School for Jazz and Contemporary Music. Το 2013 εκλέχθηκε γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Σχολών Τζαζ IASJ (International Association of Schools of Jazz) για δεύτερη θητεία ενώ την ίδια χρονιά συμπεριλήφθηκε στους εκλέκτορες του ιαπωνικού ιδρύματος Inamori Foundation για την απονομή του Kyoto Prize in Arts and Philosophy το οποίο απονεμήθηκε στον πιανίστα της τζαζ Cecil Taylor.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές σαξοφώνου, αλλά και όλων των οργάνων.
Το πρόγραμμα του διημέρου έχει συγκεκριμένα ως εξής:
Τετάρτη 4/2 απόγευμα
Διάλεξη (με ζωντανά παραδείγματα, βίντεο και ηχογραφήσεις) :
Τίτλος: “Οσα μας έμαθε η Τζαζ για τη μουσική: Ερμηνεία, αυτοσχεδιασμός, δημιουργικότητα και πώς να τα διδάσκουμε”
Πέμπτη 5/2 απόγευμα
Σεμινάριο: Τζαζ και αυτοσχεδιασμού (για σαξόφωνα και όλα τα όργανα)
Θέματα: Δημιουργική μελέτη και ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, ανάπτυξη της ρυθμικής και ακουστικής αντίληψης, ρεπερτόριο και ιδιωματικές τεχνικές της Τζαζ.

You may also like...