Διάλεξη Kapuscinski για την Ανάπτυξη

rrrrrrrrrrrroooooooooooooooodddddddddddddddddΔιάλεξη Kapuscinski για την Ανάπτυξη του καθηγητή Dani Rodrik «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις:  Διδάγματα από  εμπειρίες άλλων χωρών» Παρασκευή 2 Οκτωβρίου (ώρα 6:00 μ.μ.) Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 4:30 μ.μ. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP), το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (INEΡΠΟΣΤ) και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση Το Μegaron Plus υποδέχεται την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, τον κορυφαίο καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Dani Rodrik [Ντάνι Ρόντρικ], ο οποίος θα παρουσιάσει την ομιλία «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις: Διδάγματα από Εμπειρίες άλλων χωρών». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα Αναπτυξιακών Διαλέξεων «Kapuscinski» (Kapuscinski Development Lectures) και είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η βραδιά θα αρχίσει (ώρα 6 μ.μ.) με χαιρετισμό που θα απευθύνουν ο Ιωάννης Μάνος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Monika Ekstrom (Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα), η Katarzyna Czaplicka (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών-UNDP), ο Γεράσιμος Αρσένης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (INEΡΠΟΣΤ). Ακολουθούν η παρουσίαση του καθηγητή Dani Rodrik από τον Παναγιώτη Πετράκη, συντονιστή της εκδήλωσης και καθηγητή Οικονομικών και διευθυντή του Τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, και στις 6:30 μ.μ. η διάλεξη του καθηγητή Dani Rodrik. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να υποβάλει τις ερωτήσεις του από τις 7:30 μ.μ. και μετά.
Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 4:30 μ.μ. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.

Στο σημείωμά του για τη διάλεξή του στο Μέγαρο, ο καθηγητής Dani Rodrik…
… αναφέρει: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην Ελλάδα, καθώς θεωρούνται αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αναθέρμανση της οικονομίας. Η συζήτηση σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη έχει βασισθεί πάνω σε παραδοσιακές θεωρητικές προσεγγίσεις και βασικές οικονομικές αρχές. Στη Λατινική Αμερική, την Ασία και σε ανεπτυγμένες χώρες, όμως, υπάρχει πλούσια εμπειρία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σπανίως αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης, παρόλο που από αυτήν μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την αποτελεσματική άσκηση πολιτικής.
Ο καθηγητής Dani Rodrik [Nτάνι Ρόντρικ] θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στις αρχές και στα διδάγματα που προκύπτουν από τις εμπειρίες αυτές και που μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για έναν «οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων» σε χώρες όπως η Ελλάδα. Οι βασικές αυτές αρχές αφορούν:
· σε ειδικότερα –οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά– χαρακτηριστικά κάθε χώρας καθώς οι επιθυμητές μεταρρυθμίσεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα,
· στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων και μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων αναπτυξιακών εμπλοκών,
· στην επιλογή βέλτιστων εναλλακτικών, καθώς κάποιες μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα και, τέλος,
· στον βαθμό αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων ρυθμίσεων καθώς οι θεσμοί και τα μέτρα κρίνονται στην πράξη και όχι στη θεωρία».
Ο Dani Rodrik…
… είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονοµίας στη Σχολή Διακυβέρνησης «Τζον Κένεντι» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Ford Foundation Professor, John F. Kennedy School of Government, Harvard University) στο οποίο επέστρεψε τον Ιούλιο του 2015, ύστερα από διετή θητεία στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, όπου κατείχε την έδρα Albert O. Hirchman. Παράλληλα είναι επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics (Centennial Professor, LSE 2013-2016). Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του επικεντρώνεται σε ζητήματα παγκοσμιοποίησης, οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής οικονομίας. Ο Ντάνι Ρόντρικ, μεταξύ άλλων, είναι μέλος του Εθνικού Κέντρου Οικονομικής Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών (National Bureau of Economic Research), του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στο Λονδίνο (Centre for Economic Policy Research) και του Κέντρου για τη Διεθνή Ανάπτυξη (Center for Global Development). Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων και βραβείων, όπως το βραβείο Albert O. Hirchman του Ερευνητικού Συμβουλίου Κοινωνικών Επιστημών (Social Science Research Council) των ΗΠΑ. Είναι επίσης επίτιμος διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Διεθνούς Οικονομικής (International Economic Association).
Το τελευταίο του βιβλίο –αναμένεται να εκδοθεί το 2015– έχει τίτλο Economics Rules: The Rights and Wrongs of the Dismal Science. Το βιβλίο του The Globalization Paradox (Το παράδοξο της παγκοσμιοποίησης, Εκδόσεις Κριτική, 2012) μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί εκτενώς σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Τhe American Economic Review, Quarterly Journal of Economics, Journal of Political Economy, Journal of Economic Growth, Journal of International Economics, Journal of Development Economics κ.ά.). Επιπλέον, είναι ο συγγραφέας των βιβλίων One Economics, Many Recipes: Globalization, Institutions, and Economic Growth (2007), The New Global Economy and Developing Countries: Making Openness Work (1999) και Has Globalization Gone Too Far? (1997).
Ο Ντάνι Ρόντρικ είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου Πρίνστον και πτυχίου (με διάκριση summa cum laude) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Στις Διαλέξεις Kapuscinski…
… διακεκριμένοι στοχαστές από όλο τον κόσμο συζητούν ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα Διαλέξεων Kapuscinski, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Ryszard Kapuscinski, πολωνό δημοσιογράφο και συγγραφέα εξειδικευμένο σε θέματα που αφορούν στις αναπτυσσόμενες χώρες, οργανώνεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και ομάδες προβληματισμού για την ανάπτυξη. Από το 2009 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60 διαλέξεις στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 25.000 άτομα. Από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015, οι διαλέξεις που πραγματοποιούνται σε κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε. συνεισφέρουν ειδικότερα στον διάλογο για την ανάπτυξη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη (2015). Οι διαλέξεις δίνουν τη μοναδική δυνατότητα σε φοιτητές από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενημερωθούν και να συζητήσουν διάφορα αναπτυξιακά θέματα (κλιματική αλλαγή, ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελεσματικότητα της βοήθειας, σχέσεις Ευρώπης-Αφρικής, αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας, κ.ά.). Αυτές οι υψηλού επιπέδου διαλέξεις συνεισφέρουν σημαντικά στον δημόσιο διάλογο και στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής.
Ο Ryszard Kapuscinski (1932-2007), στον οποίο είναι αφιερωμένες οι διαλέξεις, ήταν γνωστός και ως «χρονικογράφος του Τρίτου Κόσμου» ή «η φωνή των φτωχών» λόγω των ρεπορτάζ και των βιβλίων του που περιέγραφαν τις αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Τα πλέον γνωστά είναι: The Emperor για την Αιθιοπία, Shah of Shahs για το Ιράν, The Shadow of the Sun για την Αφρική, Another Day of Life για την Αγκόλα και Imperium για τη Σοβιετική Ένωση. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Έβενος: το χρώμα της Αφρικής (2011), Ο Άλλος (2011), Ο πόλεμος του ποδοσφαίρου (2011), Ταξίδια με τον Ηρόδοτο (2011) και Αυτοπροσωπογραφία ενός ρεπόρτερ (2010) από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Οι συνδιοργανωτές
Το Ινστιτούτο Ερευνών & Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) ιδρύθηκε το 1992 ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία στην Αθήνα. Σύμφωνα με το καταστατικό του, στους κύριους σκοπούς του περιλαμβάνονται η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημοκρατικής διακυβέρνησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διατύπωση θέσεων και τεκμηριωμένων προτάσεων πολιτικής σε θέματα εθνικής άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, οικονομικής ανάπτυξης, παιδείας, πολιτισμού, κοινωνικής πολιτικής και δημόσιας διοίκησης, η ανάληψη πρωτοβουλιών και συνεργασιών για την προώθηση του διαλόγου σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο σε θέματα παγκόσμιας διακυβέρνησης, διεθνών επενδύσεων, προστασίας του περιβάλλοντος, μεταναστευτικών πολιτικών, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης και η εκπόνηση, υλοποίηση και αξιολόγηση προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας. Το ΙΝΕΡΠΟΣΤ προωθεί την επίτευξη των σκοπών του μέσα από την έρευνα, την επεξεργασία προτάσεων πολιτικής, τον δημόσιο διάλογο και την εκπόνηση σχετικών προγραμμάτων. Το Ινστιτούτο έχει εκδώσει σειρά μονογραφιών στη σειρά Βιβλιοθήκη Δημοσίου Διαλόγου για την Εθνική Στρατηγική και έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με φορείς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων του. Το Ινστιτούτο διευθύνεται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση. Πρόεδρός του είναι ο οικονομολόγος, πρώην Υπουργός, Γεράσιμος Δ. Αρσένης.
H Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EuropeAid) είναι αρμόδια για τη χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ και την εξασφάλιση αποτελεσματικού προγραμματισμού και εφαρμογής των μέσων εξωτερικής βοήθειας της ΕΕ. Η EuropeAid συντονίζει τις δράσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των κρατών-μελών της ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών φορέων γύρω από τις βασικές αξίες, τους στόχους και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο της EuropeAid πραγματοποιείται με απώτερους στόχους τη μείωση της φτώχειας στον κόσμο, τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και την προώθηση της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ασφάλειας.
Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) είναι το διεθνές αναπτυξιακό δίκτυο του ΟΗΕ, ένας οργανισμός που στόχο έχει την αλλαγή και τη σύνδεση των χωρών με τη γνώση, την εμπειρία και τα μέσα που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με παρουσία σε 177 χώρες και περιοχές, συνεργάζεται στενά με τους εθνικούς εταίρους –συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα – υποστηρίζοντας ανάγκες και προτεραιότητες σε κάθε χώρα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την πρόληψη και αποκατάσταση κρίσεων, τα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, HIV, υγείας και ανάπτυξης.
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών είναι ένα από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτελείται από επτά Τομείς που καλύπτουν όλο το φάσμα των σχετικών ειδικοτήτων των οικονομικών επιστημών. Η λειτουργία τους αποσκοπεί στον αποτελεσματικότερο συντονισμό του εκπαιδευτικού έργου και της διεπιστημονικής έρευνας. Ο Τομέας Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ επικεντρώνεται σε θέματα οικονομικής θεωρίας και εφαρμοσμένης πολιτικής που σχετίζονται με τη διεθνή οικονομία όπως το διεθνές εμπόριο και η διεθνής χρηματοοικονομική, η οικονομική μεγέθυνση, ο οικονομικός μετασχηματισμός, η βιώσιμη ανάπτυξη, η αναπτυξιακή συνεργασία και η διεθνής διακυβέρνηση.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας http://kapuscinskilectures.eu/

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr

Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens
Twitter #KAPTalks

You may also like...