Διάλεξη «H γέννηση και ο πιθανός θάνατος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ»

Ομιλητής Toby Dodge καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του Κέντρου Μέσης Ανατολής στο LSE
Πέμπτη 16 Μαρτίου, 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Συντονίζει: Η Κατερίνα Δαλακούρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων, LSE
Σχολιάζει:
Ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος
Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Το Μegaron Plus και το London School of Economics and Political Science σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science και το LSE Hellenic Observatory
O κύκλος διαλέξεων του Megaron Plus και του London School of Economics (LSE) συνεχίζεται την Πέμπτη 16 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, με την ομιλία του Toby Dodge [Tόμπυ Ντοτζ], καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και διευθυντή του Κέντρου Μέσης Ανατολής στο LSE. O βρετανός πολιτικός επιστήμονας θα παρουσιάσει στο κοινό τη διάλεξη με θέμα «Η γέννηση και ο πιθανός θάνατος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ». Τη συζήτηση συντονίζει η  Κατερίνα Δαλακούρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο LSE. Σχολιάζει ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής-ΕΛΙΑΜΕΠ. Η εκδήλωση (στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση) πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE Hellenic Observatory. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής: 5.30 μ.μ.).
«H γέννηση και ο πιθανός θάνατος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ»
Ο ομιλητής θα εξετάσει την προέλευση του Ισλαμικού Κράτους (στα αραβικά, «ad-Dawlah al-Islāmīyah fīl-’Iraq wa ash-Shām» ή απλά «Da’esh») και τους λόγους που συνετέλεσαν στην επέκτασή του. Η οργάνωση ιδρύθηκε στο Ιράκ το 2006, στο αποκορύφωμα του εμφυλίου πολέμου που έπληξε τη χώρα μετά την αμερικανική εισβολή και την αλλαγή του καθεστώτος το 2003. Η οργάνωση έφτασε στο απόγειο της δύναμής της, ύστερα από την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ και την κατάκτηση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, τη Μοσούλη, τον Ιούνιο του 2014. Η στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους έχει καταφέρει να μειώσει δραστικά τα εδάφη που κατέχει το ΙΚ, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να κατανοήσει καλύτερα το Ισλαμικό Κράτος ως ένα βίαιο σύμπτωμα μιας σειράς βαθύτερων, κυρίως πολιτικών, προβλημάτων που μαστίζουν το Ιράκ από το 2003. Αν αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν, τότε ένας νέος, εξίσου ριζοσπαστικός και βίαιος οργανισμός μπορεί να πάρει τη θέση του ΙΚ.

Toby Dodge
Ο Τόμπυ Ντοτζ είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics and Political Science. Είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Μέσης Ανατολής στο LSE. Οι κύριοι τομείς της έρευνάς του περιλαμβάνουν την πολιτική της παρέμβασης, την εξέλιξη του ιρακινού κράτους καθώς και τη δυναμική κράτους-κοινωνίας και τις πολιτικές ταυτότητες στο Ιράκ. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν τρία βιβλία: «Inventing Iraq: The Failure of Nation Building and a History Denied» (2003), «Iraq’s Future: The Aftermath of Regime Change» (2005) και «Iraq: From War to a New Authoritarianism» (2013).

Κατερίνα Δαλακούρα
Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο LSE. Οι κύριοι τομείς της εξειδίκευσής της είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, το πολιτικό Ισλάμ καθώς και ο πολιτισμός και η θρησκεία στις Διεθνείς Σχέσεις. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην Τουρκία. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία «Islam, Liberalism and Human Rights: Implications for International Relations» (2014) και «Islamist Terrorism and Democracy» (2011). Κατά την περίοδο 2015-16, ήταν British Academy Mid-Career Fellow.

Θάνος Ντόκος
Είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και στο Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Από το 1996 έως 1998 εργάστηκε ως επιστημονικός υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο διάστημα 1998-99 ως σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πειραιώς, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), στη Διπλωματική Ακαδημία του ΥΠΕΞ και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr
Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...