Διάλεξη του Duncan Kennedy στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κύκλος

«Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία»

«Συνταγματισμός, μαρξισμός

και ριζοσπαστική δημοκρατία»

Διάλεξη

του Duncan Kennedy,

ομότιμου Καθηγητή Γενικής Φιλοσοφίας Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

 

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, ώρα 19:00

 

Σε συνεργασία

με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών

του Κολεγίου Μπέρκμπεκ

(Birkbeck Institute for the Humanities)

Συντονισμός και επιμέλεια κύκλου: Κώστας Δουζίνας

καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών

του Κολεγίου Μπέρκμπεκ

 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά

Τον διακεκριμένο νομικό φιλόσοφο Duncan Kennedy [Ντάνκαν Κέννεντυ] υποδέχεται το Megaron Plus την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Πανεπιστήμιο Λονδίνου). Ο διεθνώς καταξιωμένος αμερικανός ακαδημαϊκός, που είναι ομότιμος καθηγητής Γενικής Φιλοσοφίας Δικαίου στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, θα παρουσιάσει την ομιλία με θέμα «Συνταγματισμός, μαρξισμός και ριζοσπαστική δημοκρατία» (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση).

Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ, ο οποίος έχει και την επιμέλεια του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία».

Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 5:30 μ.μ.

«Συνταγματισμός, μαρξισμός και ριζοσπαστική δημοκρατία»

Ο μαρξισμός και ο συνταγματισμός έδωσαν ζωή στον αγώνα για την κοινωνική και πολιτική δικαιοσύνη και δημιούργησαν γνώσεις και δεξιότητες που είναι τόσο σημαντικές σήμερα όσο ήταν και χθες. Κάθε ένα από αυτά τα ρεύματα σκέψης βρίσκεται σε μια φαινομενική, δίχως τέλος, κρίση ως «θεωρία». Σε αυτό το πλαίσιο, η ριζοσπαστική δημοκρατία δεν συνιστά εναλλακτική ή ένα σχέδιο αναδόμησης, αλλά ένα σύνολο προσανατολισμών προς την επιλογή, στα συντρίμμια της θεωρίας όπου η πρακτική πρωτοβουλία είναι παραδόξως παντού. Πάντα με το σύνθημα της συντροφικότητας, η δημοκρατία λέει να συμπαραταχθούμε με τους αποκλεισμένους, ο ριζοσπαστισμός λέει να αναλάβουμε το ρίσκο! Η απαισιοδοξία της διανοητικής αισιοδοξίας της βούλησης.

 

Ο Duncan Kennedy [Ντάνκαν Κέννεντυ]…

… είναι ομότιμος καθηγητής Γενικής Φιλοσοφίας Δικαίου στη Σχολή Νομικής του Χάρβαρντ. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη των Κριτικών Νομικών Σπουδών ως διανοητικού κινήματος. Αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το 1971 άρχισε τη συνεργασία του με τη Σχολή Νομικής του Χάρβαρντ, λαμβάνοντας τον τίτλο του καθηγητή το 1976. Έχει διδάξει θέματα συμβάσεων, αδικοπραξιών, ιδιοκτησίας, καταπιστευμάτων, ιστορίας της νομικής σκέψης, δικαίου και πολιτικής για τη στέγαση χαμηλού εισοδήματος, σχέσεων Ισραήλ και Παλαιστίνης από νομική σκοπιά, παγκοσμιοποίησης του δικαίου και της νομικής σκέψης και επίσης πολιτικής για το ιδιωτικό δίκαιο. Οι δημοσιεύσεις του έχουν συμβάλει στη νομική και κοινωνική θεωρία, την ιστορία της νομικής σκέψης, τη νομική σημειωτική, το δίκαιο και τα οικονομικά, το δίκαιο των συμβάσεων και τη νομική παιδεία. Μεταξύ άλλων έχει γράψει τα Legal Reasoning: Collected Essays (Davies Group Publishers 2008) και The Rise and Fall of Classical Legal Thought (Beard Books, 1998 [1975]).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

You may also like...