Διάλεξη του Χάρη Ξανθουδάκη : “Γιάννης Ξενάκης: Γιατί υπήρξε σημαντικός;”

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου έλληνα συνθέτη Ιάννη Ξενάκη τιμά φέτος η διεθνής δράση Meta Xenakis, την οποία εγκαινιάζει η διάλεξη του ομότιμου καθηγητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου Χάρη Ξανθουδάκη με τίτλο «Γιάννης Ξενάκης: Γιατί υπήρξε σημαντικός;» που διοργανώνει την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 19:00 η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρου Μουσικής Αθηνών.

Ο Γιάννης Ξενάκης θεωρήθηκε μια μοναδική προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή της μουσικής πρωτοπορίας. Τα έργα του υπήρξαν εξαιρετικά πρωτότυπα, εξαιτίας του ριζοσπαστικού τρόπου με τον οποίο ο ίδιος αντιμετώπισε το μουσικό υλικό. Αυτό όμως ήταν σχεδόν προϋπόθεση για να θεωρηθεί ένας συνθέτης της γενιάς του αξιόλογος: η πεμπτουσία του μουσικού μοντερνισμού της εποχής εκείνης ήταν η επιδίωξη του καινούργιου, του ανήκουστου. Η μουσική του Ξενάκη περιορίστηκε, λοιπόν, σε αυτό και μόνο; Η ομιλία θα προσπαθήσει να δείξει ότι η συμβολή του Ελληνογάλλου πρωτοποριακού συνθέτη διέφερε όχι μόνο σε βαθμό αλλά και σε ποιότητα, από τις νεωτερικές χειρονομίες των σύγχρονών του δημιουργών και να καταδείξει ότι η μουσική πρωτοπορία στο σύνολό της απέκτησε νέες διαστάσεις και νέα συνολική μορφή χάρις στα έργα του. Ο Ιάννης Ξενάκης υπήρξε ένας μεγάλος του 20ού αιώνα.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ
Χάρης Ξανθουδάκης, ομότιμος καθηγητής τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου

Η δράση εντάσσεται στο Meta-Xenakis για τον διεθνή εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη.

Το Meta-Xenakis μια αποτελεί διεθνή συνένωση ιδρυμάτων και φορέων με στόχο τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή Ιάννη Ξενάκη (1922-2001).

Η πρωτοβουλία ανήκει στην στενή συνεργάτιδα του Ξενάκη και προέδρου του CIX (Centre Iannis Xenakis) Sharon Kanach και ξεκίνησε με την συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που είχε ιδρύσει ο Ξενάκης, το CIX (διάδοχος του CeMAMU) στη Γαλλία και το ΚΣΥΜΕ (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) στην Ελλάδα. Σύντομα προστέθηκαν και το Ωδείον Αθηνών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής, Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής/Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, και σε διεθνές επίπεδο, τα Xenakis Project of the Americas (ΗΠΑ), Universidad Nacional Autonoma de Mexico (Mεξικό) και Nagoya City University (Ιαπωνία).

Οι εκδηλώσεις, που θα διατρέχουν ολόκληρο το 2022, περιλαμβάνουν διεθνές υβριδικό συνέδριο, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ντοκιμαντέρ, διαγωνισμό σύνθεσης, κ.ά., και θα προβάλλονται από τον κοινό ιστότοπο (https://meta-xenakis.org). Εκτός από τις βασικές δράσεις που διοργανώνουν τα βασικά μέλη του consortium, στο Meta-Xenakis εντάσσονται και δράσεις συνεργαζόμενων φορέων.

Πέμπτη 07 Μαρτίου, 19:00

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ

Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΟ https://www.eventbrite.com/e/297898631827

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Πληροφορίες για αυτό το δελτίο: Μαριάννα Αναστασίου 210 7282771

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, Cosmote Tv, Tρίτο πρόγραμμα, Αθήνα 9.84, Στο Κόκκινο, monopoli.gr, art&life.gr, deBop, Days of Art, infowoman

You may also like...