Διάλεξη της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ Το Βυζάντιο στην εποχή του Δάντη

arvelerΗ εκδήλωση διοργανώνεται από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ICHRPI (International Commission for the History of Representative and Parliamentary Institutions)
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 750 χρόνων από τη γέννηση του Δάντη, η καθηγήτρια Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θα μιλήσει για τις σχέσεις ανάμεσα στο Βυζαντινό πολιτισμό και το έργο του Δάντη.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ. Από την ευφορία στη χαλεπότητα. Από την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1261 από τους Βυζαντινούς (μετά την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους στην 4η σταυροφορία το 1204) η πάνδημος χαρά σε λίγα χρόνια μεταλλάχτηκε σε αναπάντεχη καταστροφή. Η σταυροφορία contra Grecos που ετοίμαζαν οι Δυτικοί με προεξάρχοντα τον Κάρολο τον Ανδεγαυικό αποφεύχθηκε, χωρίς όμως να πετύχουν οι Βυζαντινοί την αποτελεσματική άμυνα της Μικρασίας που απειλούσαν τα τουρκομανικά φύλα, μεταξύ των οποίων οι Οθωμανοί. Κατά την εποχή της ζωής του Δάντη (1265-1321) οι Βυζαντινοί έχασαν όλη την Μικρασία παρ’ όλο που ο αυτοκρατορικός αετός έγινε τότε μόνο δικέφαλος και κοιτούσε ανατολή και δύση. Οι δυναστικές έριδες, οι θρησκευτικοί διχασμοί και το διαζύγιο με την καθολική χριστιανοσύνη χαρακτηρίζουν την εποχή που άρχισε με τον θρίαμβο της ανάκτησης της Πόλης και έληξε όταν το Βυζάντιο έγινε από παγκόσμια αυτοκρατορία, μια τοπική μόνο δύναμη κι’ αυτό με δυσκολία.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Αθηνών της Societa’ Dante Alighieri

You may also like...