Διάλεξη – Συζήτηση με θέμα: «Συναισθηματική Νοημοσύνη: Η νοημοσύνη της Καρδιάς»

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmΔιάλεξη – Συζήτηση με θέμα: «Συναισθηματική Νοημοσύνη: Η νοημοσύνη της Καρδιάς» του Νίκου Μαγαλιού στο Πολύκεντρο Νεολαίας την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, στις 19:00 Ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Ομάδα Βιβλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», οργανώνουν διάλεξη – συζήτηση με τον Εκπαιδευτή προσωπικής ανάπτυξης – ψυχολόγο κ. Νίκου Μαγαλιό, με θέμα «Συναισθηματική Νοημοσύνη: η νοημοσύνη της Καρδιάς».  Στην εκδήλωση θα μιλήσουν δάσκαλοι του συλλόγου και ο Νικόλαος Μαγαλιός.  Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης και ο υπεύθυνος της εναλλακτικής κοινότητας «ΠΕΛΙΤΙ» στο Ηράκλειο Μανώλης Βαρδάκης. Εισαγωγή Από τα πανάρχαια χρόνια, όλες οι θρησκείες, και οι πνευματικές παραδόσεις, συσχετίζουν την καρδιά με την πνευματική ανάταση, τη συναισθηματική εμπειρία, κι ιδιαίτερα με θετικά συναισθήματα και καταστάσεις όπως η αγάπη, η συμπόνια και η εκτίμηση. “Φλινύθεσκε φίλον κῆρ”, (έτρωγε το φυλλοκάρδι του), αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, “Καρδίην μή ἐσθίειν” (μην “τρως” την καρδιά σου) ο Πυθαγόρας, ενώ όλοι μας έχουμε ακούσει ή έχουμε πεί φράσεις όπως «αυτό το τραγούδι άγγιξε την καρδιά μου», «στο λέω απ’ την καρδιά μου» κ.α.
Θετικά συναισθήματα
Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες ισχυρίζονταν ότι τα συναισθήματα ήταν νοητικές εκφράσεις αποκλειστικά δημιουργημένες από τον εγκέφαλο. Η τρέχουσα έρευνα όμως έχει αποδείξει ότι η καρδιά, ο εγκέφαλος, το νευρικό και το ορμονικό σύστημα, αποτελούν τα θεμελιώδη συστατικά ενός δυναμικού, αλληλεπιδρώμενου δικτύου, απ’ το οποίο αναδύεται η συναισθηματική εμπειρία.

Αν και υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην επιστημονική διερεύνηση αυτών των θεμάτων, ένα αυξανόμενο κύμα ερευνών έχει αρχίσει να παρέχει αντικειμενικές αποδείξεις ότι τα θετικά συναισθήματα μπορεί πράγματι να αποτελούν το κλειδί στην ευνοϊκότερη λειτουργία, του ανθρώπου, επηρεάζοντας όλες τις πλευρές της ανθρώπινης φύσης.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι τα θετικά συναισθήματα βελτιώνουν την υγεία κι αυξάνουν τη μακροζωία, αυξάνουν τη γνωστική ευελιξία και τη δημιουργικότητα, συμβάλλουν στη διεύρυνση της αντίληψης και στην καινοτόμο επίλυση των προβλημάτων και προωθούν τη χρησιμότητα, τη γενναιοδωρία, και την αποτελεσματική συνεργασία

Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ)
Στο πρωτοποριακό βιβλίο του, “Συναισθηματική Νοημοσύνη”, το οποίο εξεδόθη το 1995, ο ερευνητής Daniel Goleman κατέδειξε ότι η επιτυχία στη ζωή βασίζεται περισσότερο στη δυνατότητά μας να έχουμε επίγνωση των συναισθημάτων μας, και στην ικανότητά μας να τα διαχειριζόμαστε, παρά στις διανοητικές μας ικανότητες.

Έχει τεκμηριωθεί ότι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται με ακρίβεια τα συναισθήματα των άλλων, είναι πιο ικανοί στη διαχείριση των αλλαγών και στη δόμηση ισχυρότερων κοινωνικών δικτύων. Επίσης, οι κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες είναι τέσσερις φορές σημαντικότερες από το διανοητικό δείκτη νοημοσύνης (IQ), όσον αφορά τον καθορισμό των επαγγελματικών επιτυχιών και του γοήτρου. Γι’ αυτό και, τουλάχιστον, το 80% της “επιτυχίας” ενός ενήλικα προέρχεται από την EQ.

Το Λάθος του Καρτέσιου
Ο Δρ. Antonio R. Damasio, ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές νευρολόγους, στο βιβλίο του “Descartes’ Error” (Το Λάθος του Καρτέσιου), υποστηρίζει την ορθολογιστική ικανότητα των συναισθημάτων, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους στη λήψη αποφάσεων. Επισημαίνει ότι ασθενείς με εγκεφαλικές βλάβες στις περιοχές του εγκεφάλου που ενοποιούν τα συναισθηματικά και γνωστικά συστήματα, αδυνατούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στις καθημερινές ασχολίες τους, ακόμα κι αν οι διανοητικές ικανότητές τους είναι τελείως φυσιολογικές.

Ο Νικόλαος Μαγαλιός εργάζεται ως Εκπαιδευτής Προσωπικής Ανάπτυξης. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων & Ψυχολογία, και έχει εκπαιδευθεί στον NLP, τη Νευροανάδραση, την Ύπνωση κ.α. Είναι δημιουργός των εκπαιδευτικών & βιωματικών μαθημάτων “Ο Δρόμος της Διανοίας: Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) ” και “ΗΤΟΡ: Το Μονοπάτι της Καρδιάς”.
Με εκτίμηση
Ο Καλλιτεχνικός Δ/της Δ. Η.
Γιώργος Αντωνάκης

You may also like...