Διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής

Διάλεξη
«Ύβρις: Γιατί οι οικονομολόγοι απέτυχαν να προβλέψουν
την κρίση και πώς θα αποτρέψουν την επόμενη;»
Ομιλητής
Λόρδος Meghnad Desai,
ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο LSE
και μέλος της Βουλής των Λόρδων
Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, 19:00
Είσοδος ελεύθερη -Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Συντονίζει:
Ο Kevin Featherstone, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου
και Συμπρόεδρος της LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη,
στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE
Σχολιάζει:
Η Ελένη Λουρή-Δενδρινού,
καθηγήτρια Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το Μegaron Plus
και το London School of Economics and Political Science σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science και το LSE Hellenic Observatory
Η οικονομία και οι διεθνείς σχέσεις βρίσκονται και φέτος στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Megaron Plus, σε συνεργασία με το London School of Economics and Political Science (LSE), τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE Observatory. Έτσι, την Πέμπτη 11 Mαΐου στις 7 το βράδυ ο Λόρδος Μεγκνάντ Ντεσάι [Lord Meghnad Desai], ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο διάσημο βρετανικό πανεπιστήμιο, θα πραγματοποιήσει στο Μέγαρο τη διάλεξη με θέμα «Ύβρις: Γιατί οι οικονομολόγοι απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση και πώς θα αποτρέψουν την επόμενη;», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Ύβρις, το οποίο πραγματεύεται την οικονομική κρίση του 2008.
Συντονίζει ο Κέβιν Φέδερστοουν [Kevin Featherstone], επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και Συμπρόεδρος της LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE. Σχολιάζει η Ελένη Λουρή-Δενδρινού, καθηγήτρια Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ομιλία του Λόρδου Ντεσάι θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής: 5.30 μ.μ.).
«Ύβρις: Γιατί οι οικονομολόγοι απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση
και πώς θα αποτρέψουν την επόμενη;»
Στην ομιλία του, ο ινδικής καταγωγής οικονομολόγος θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στην καταστροφική έλλειψη διορατικότητας των οικονομολόγων, οι οποίοι, τυφλωμένοι από την αλαζονεία («ύβρις»), δεν κατάφεραν να προβλέψουν την κρίση πριν από το 2007-2008. Θα εξηγήσει επίσης τι πρέπει να γίνει ώστε να αποτραπεί η επόμενη κρίση και γιατί επιβάλλεται στους σημερινούς οικονομολόγους να συμμετάσχουν με περισσότερο ενεργό τρόπο στη διαμόρφωση της ιστορίας της οικονομικής σκέψης.
Lord Meghnad Desai
O Λόρδος Μεγκνάντ Ντεσάι είναι ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο LSE, στο οποίο διδάσκει από το 1965. Το 1992 ίδρυσε το Κέντρο για τη Μελέτη της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (Centre for the Study of Global Governance). Από τον Ιούλιο του 2016 είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων. Σπούδασε Οικονομικά (BA και MA) στο Πανεπιστήμιο της Βομβάης. Εκπόνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Το 2008, τιμήθηκε με το βραβείο Padma Bhushan, το τρίτο σπουδαιότερο βραβείο της Δημοκρατίας της Ινδίας που απονέμεται σε διακεκριμένους πολίτες της. Ο κατάλογος των εκδόσεών του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: The Phillips Curve: A Revisionist Interpretation, The Keynesian Theory of Investment: A Critique and a Reformulation, The Route of All Evil: The Political Economy of Ezra Pound, Dead on Time, Hubris: Why Economists Failed to Predict the Crisis and How to Avoid the Next One κ.ά.
Kevin Featherstone
Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής το LSE. Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και Συμπρόεδρος της Μονάδας LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Είναι το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα. Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Atomium Culture» στις Βρυξέλλες, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί τη συνεργασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.
Ελένη Λουρή-Δενδρινού
Είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονική συνεργάτις στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Έχει διατελέσει επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τραπέζης της Ελλάδος. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών έργων.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους.
Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr
Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...