Διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

15965983_950513378384146_4864228845487465425_nEVENTS SERIES 2017 «Κοινωνίες σε κρίση: οικονομία, πολιτική, πολιτισμός»
Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου,
και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος»
του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης,
θα δώσει διάλεξη o Gregory Nagy, Καθηγητής Κλασικής Ελληνικής Φιλολογίας της Έδρας Francis Jones και Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Harvard και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Washington, D.C.), Πανεπιστήμιο Harvard.
Συνομιλητής του θα είναι ο Keith Stone, Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης για τον Διδακτικό Σχεδιασμό, τις Εκδόσεις Έρευνας και τη Συγκριτική Μελέτη Αρχαίων Κειμένων, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Washington, D.C.), Πανεπιστήμιο Harvard.
Θέμα της ομιλίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων και εκδηλώσεων “Events Series 2017” του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος, θα είναι:
«Αποσύνθεση και Επανασύνθεση της Κοινωνίας στην Αρχαϊκή Ελληνική Ποίηση».
(“Disintegration and Reintegration of Society in Archaic Greek Poetry”).
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.
Είσοδος ελεύθερη
Χορηγοί επικοινωνίας:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μ. Ανδρόνικου 6, Τ.Θ. 506 19, Τ.Κ. 540 13 Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2313 310201, Fax 2310 861306, amth@culture.gr, www.amth.gr
Σύνοψη της διάλεξης:
Η αποσύνθεση της κοινωνίας ως εφιαλτικό σενάριο αποδίδεται μεταφορικά και με καλαίσθητο τρόπο σε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα χωρία του Οιδίποδος Τυράννου του Σοφοκλή. Άλλα χωρία της κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας αποκαλύπτουν αντιθέτως μια αισιόδοξη αντίστροφη πτυχή, με ελπίδες για την επανασύνθεση της κοινωνίας. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί το σύντομο ποίημα για τον γάμο του Κάδμου και της Αρμονίας, το οποίο αντανακλάται σε ένα άλλο αξιομνημόνευτο απόσπασμα, προερχόμενο από τις Βάκχες του Ευριπίδη. Θα παρατεθούν και άλλα συναφή παραδείγματα, μεταξύ των οποίων ένα σύντομο ποίημα από την Ελληνική Ανθολογία.
Σύνοψη της παρέμβασης:
Ως διαφωτιστική αντίστιξη των προαναφερθέντων κλασικών ελληνικών κειμένων θα παρατεθούν παραδόσεις της εβραϊκής Βίβλου, με έμφαση σε κείμενα της Μετάφρασης των Εβδομήκοντα. Πρωταρχικά παραδείγματα της αποσύνθεσης του πολιτικού σώματος συναντώνται στα βιβλία των Παροιμιών και Βασιλειών Γ’, ενώ το προφητικό έργο του Ιεζεκιήλ προσφέρει την οπτική μιας αποκατεστημένης και επανενωμένης κοινωνίας. Θα επισημανθούν και άλλα συναφή παραδείγματα.
Σύντομο βιογραφικό του Gregory Nagy:
Ο καθηγητής Nagy σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Indiana και το Πανεπιστήμιο Harvard, όπου μελέτησε Κλασική Φιλολογία και Γλωσσολογία και έλαβε το διδακτορικό του το 1966. Υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και από το 1975 στο Harvard. Το 1984 έλαβε τον τίτλο του Καθηγητή Κλασικής Ελληνικής Φιλολογίας της έδρας Francis Jones και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Harvard. Είναι, επίσης, επί του παρόντος, ο Επιμελητής της Συλλογής Προφορικής Λογοτεχνίας Milman Parry και, από τον Αύγουστο του 2000, ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Μεταξύ πολυάριθμων τιμητικών διακρίσεων, έχει λάβει το Διεθνές Βραβείο Ωνάση 2006 για λογαριασμό του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. Το 2010 εξελέγη Ξένος Εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών. Ο καθηγητής Nagy, διακεκριμένη αυθεντία στον τομέα των ομηρικών και των συναφών ελληνικών σπουδών, έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει τους τίτλους Comparative Studies in Greek and Indic Meter (1974), The Best of the Achaeans (1979), Pindar’s Homer: The Lyric Possession of an Epic Past (1990), Poetry as Performance: Homer and Beyond (1996), Homeric Questions (1996), Plato’s Rhapsody and Homer’s Music (2002), Homeric Responses (2004), Homer’s Text and Language (2004), and The Ancient Greek Hero in 24 Hours (2013). Επίσης, έχει επιμεληθεί πολλούς συλλογικούς τόμους. Ο καθηγητής Nagy έχει δώσει πλήθος διαλέξεων στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Η βιβλιογραφία του, καθώς και πρόσφατα κείμενα διαλέξεών του, διατίθενται στην ιστοσελίδα του CHS. Είναι ένθερμος υποστηρικτής της χρήσης της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και στις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές. Το Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα που διδάσκει, με τίτλο «Ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας», έχει προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες μαθητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Χορηγοί επικοινωνίας:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μ. Ανδρόνικου 6, Τ.Θ. 506 19, Τ.Κ. 540 13 Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2313 310201, Fax 2310 861306, amth@culture.gr, www.amth.gr
Σύντομο βιογραφικό του Keith Stone:
Ο Keith Stone έλαβε το διδακτορικό του το 2013 από το Τμήμα Γλωσσών και Πολιτισμών της Εγγύς Ανατολής του Πανεπιστημίου Harvard (από τον Τομέα της Εβραϊκής Βίβλου). Η διατριβή του εκδόθηκε με τον τίτλο Singing Moses’s Song: A Performance-Critical Analysis of Deuteronomy’s Song of Moses (Boston: Ilex, 2016). Στον χώρο της αρχαίας Ισραηλιτικής λογοτεχνίας, θρησκείας και ιστορίας, η έρευνά του επικεντρώνεται στη δυναμική της επιτέλεσης (performance) σε παραδοσιακά περιβάλλοντα, ιδίως στο πλαίσιο των παραδόσεων oι οποίες συνδέονται με «ιδρυτές». Στα δευτερεύοντα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται οι βορειοδυτικές σημιτικές γλώσσες και επιγραφές, η ιδεολογία της γης, η ψυχολογία της κακοποίησης και του τραύματος στα βιβλικά κείμενα, και η αρχαιοελληνική μυθολογία και λατρεία των ηρώων.
Αρχαιολογικό Μουσείο

You may also like...