Διάλεξη με τίτλο : Πάνω σ’ έναν αρχαίο στίχο: “Ο Καβάφης αναγνώστης του Πλουτάρχου” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πάνω σ’ έναν αρχαίο στίχο: Ο Καβάφης αναγνώστης του Πλουτάρχου
Τετάρτη / 14 Νοεμβρίου / 2018, 19.00-20.30

Το Νοέμβριο συνεχίζεται ο κύκλος διαλέξεων για τη νεοελληνική ποίηση με τίτλο Πάνω σ’ έναν αρχαίο στίχο όπου η Διδάκτωρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας Εμμανουέλα Κάντζια μας προσκαλεί σε μια ιδιαίτερη περιδιάβαση στο βίο και το έργο τριών σημαντικών νεοελλήνων ποιητών που συνδιαλέγονται με την αρχαιοελληνική παράδοση. Η δεύτερη διάλεξη έχει το τίτλο ο Καβάφης αναγνώστης του Πλουτάρχου.

Ο Κ. Π. Καβάφης (1863-1933), ποιητής ιστορικός όσο και ερωτικός, τοποθετεί συχνά το σκηνικό των ποιημάτων του στα χρόνια της ελληνιστικής περιόδου. Ο Πλούταρχος του παρέχει συχνά την πρώτη ύλη, αλλά και το ποιητικό ερέθισμα. Τον Αλεξανδρινό ποιητή σαγηνεύουν ιδιαίτερα οι Βίοι του Αντωνίου και του Δημητρίου, λεπτομέρειες των οποίων αναπλάθει «ελεύθερα στο νου» και στο χαρτί («Καισαρίων», «Αλεξανδρινοί βασιλείς», «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», «Ο βασιλεύς Δημήτριος»). Συνδιαλέγεται έτσι με τον Πλούταρχο καθώς σατιρίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες, στοχάζεται το θέατρο της καθημερινότητας και σπουδάζει τον θάνατο.

Τετάρτη 14/11 | 19.00–20.30

ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Ο Καβάφης αναγνώστης του Πλουτάρχου
Ποιήματα: «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», «Ο βασιλεύς Δημήτριος», «Μύρης· Αλεξάνδρεια του 340 μ.Χ.».

Επόμενη διάλεξη:

Παρασκευή 21/12 | 19.00–20.30

ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Οι μαύρες Ευμενίδες του Σεφέρη
Ποιήματα: από το Μυθιστόρημα ΙΒ΄[Μποτίλια στο πέλαγο], ΙΣΤ΄ [Όνομα δ’ Ορέστης], ΙΖ΄, «Ο βασιλιάς της Ασίνης».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ την διάλεξη “Πάνω σ’ έναν αρχαίο στίχο: Ο Διονύσιος Σολωμός στη σκιά του Ομήρου”, που πραγματοποιήθηκε στο Πύργο Βιβλίων, στο ΚΠΙΣΝ, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

You may also like...