Διάλεξη και προβολή ντοκυμανταίρ στο Μέγαρο Μουσικής

Δραματικά τεκμήρια και καλλιτέχνες
στην αρχαία Μακεδονία και τη Θράκη
Διάλεξη
Μετά το πέρας της ομιλίας, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ
«ΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ-οι αρχαίοι χώροι θέασης
και ακρόασης της Κεντρικής Μακεδονίας»
σε σκηνοθεσία Γιώργου Μπότσου
Τρίτη 23 Μαΐου 2017, 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ Σε συνεργασία
Πολυξένη Αδάμ-Βελένη με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου
Θεσσαλονίκης, σύμβουλος-καθηγήτρια ΕΑΠ
ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ
Σταύρος Μπένος
Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Κύκλος: Το θέατρο
στην Αρχαία Μακεδονία
και τη Θράκη
Με την ομιλία της Πολυξένης Αδάμ-Βελένη, διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και συμβούλου-καθηγήτριας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ολοκληρώνεται την Τρίτη 23 Μαΐου στις 7 το βράδυ ο φετινός κύκλος διαλέξεων με θέμα Το θέατρο στην Αρχαία Μακεδονία, ο οποίος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Η διάλεξη έχει τίτλο «Δραματικά τεκμήρια και καλλιτέχνες στην αρχαία Μακεδονία και τη Θράκη». Προλογίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Σταύρος Μπένος.
Mετά το πέρας της ομιλίας, ακολουθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ «ΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ-οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης της Κεντρικής Μακεδονίας». Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ (εκτέλεση της παραγωγής: Capri Productions). Το σενάριο υπογράφει η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, ενώ η σκηνοθεσία και το μοντάζ είναι του Γιώργου Μπότσου. Στη διεύθυνση φωτογραφίας, ο Χρήστος Καπρινιώτης. Διεύθυνση παραγωγής-απόδοση σεναρίου: Μαρία-Άννα Τανάγια.
Η είσοδος στην ομιλία και στην προβολή είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 5:30 μ.μ.).
«Δραματικά τεκμήρια και καλλιτέχνες
στην αρχαία Μακεδονία και τη Θράκη»
Τα κτήρια θεαμάτων στη Μακεδονία και τη Θράκη αποτελούν τις πιο εύγλωττες αποδείξεις της άνθησης του θεάτρου και των άλλων παραστατικών τεχνών στους τόπους όπου αποκαλύφτηκαν. Η διάδοση της τέχνης του θεάτρου πιστοποιείται, ωστόσο, και σε πολλούς άλλους τόπους και πόλεις του βορειοελλαδικού χώρου μέσω των «δραματικών τεκμηρίων» και της ενεπίγραφης μαρτυρίας της δράσης καλλιτεχνών. Απεικονίσεις θεατρικών τύπων της τραγωδίας και της κωμωδίας σε γλυπτά, ανάγλυφα, πήλινα ειδώλια, θεατρικά προσωπεία, σκηνές από θεατρικά έργα σε ανάγλυφους σκύφους, σε έργα ζωγραφικής και ψηφιδωτά είναι αδιάψευστοι μάρτυρες ότι η θεατρική τέχνη, αλλά και άλλες μουσικές και παραστατικές τέχνες, ασκούνταν ακόμη και στα πιο μικρά μέρη της Μακεδονίας και της Θράκης. Ονόματα και ιδιότητες καλλιτεχνών μαρτυρούνται άφθονα σε όλο τον βορειοελλαδικό χώρο, ενώ δεν λείπουν και μακεδόνες καλλιτέχνες της διασποράς, δείχνοντας αξιοσημείωτη καλλιτεχνική κινητικότητα σε όλη την επικράτεια. Μέσα από αυτά και μέσω της αλλαγής στην αρχιτεκτονική των θεατρικών κτηρίων, παρακολουθείται η εξέλιξη των θεατρικών ειδών και η αλλαγή που επέρχεται, με την πάροδο των αιώνων, στο θέατρο: από θέατρο λόγου της κλασικής και ελληνιστικής εποχής σε θέατρο δράσης και εντυπωσιασμού κατά τη ρωμαϊκή εποχή.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής http://www.megaron.gr
Για περισσότερες πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr
Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...