Διάλεξη «Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση»

Aσλί Ερντογάν Το σύμβολο της αιχμάλωτης Τουρκίας στο Μegaron Plus Διάλεξη «Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση» Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ώρα 19:00 Διαβάζει η ηθοποιός Aμαλία Μουτούση Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ποταμός Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30 Η γυναίκα-σύμβολο της αντίστασης του δημοκρατικού λόγου στον αυταρχισμό του τουρκικού κράτους, η πολυβραβευμένη Ασλί Ερντογάν [Asli Erdoğan], επισκέπτεται την Αθήνα την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου (ώρα 7 μ.μ.) για να μιλήσει στο Μέγαρο για τη «Γραφή ως αντίσταση και ανάσταση». Μια σημαντική διάλεξη της ακτιβίστριας συγγραφέως και δημοσιογράφου, η οποία συνελήφθη από το καθεστώς Ερντογάν, με την κατηγορία της συμμετοχής σε σε τρομοκρατική οργάνωση και αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2016. Αποσπάσματα κειμένων της διαβάζει η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση. Η ομιλία της Ασλί Ερντογάν στο πλαίσιο του Megaron Plus διοργανώνεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Ποταμός, από τον οποίο μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μήτε η σιωπή είναι πια δική σου» με τα επίμαχα δημοσιογραφικά της κείμενα  στα οποία βασίστηκε το κατηγορητήριο, ενώ κυκλοφορεί ήδη η συλλογή διηγημάτων «Ο θαυμαστός Μανδαρίνος». Μετά το πέρας της ομιλίας, η τουρκάλα συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα και των δύο βιβλίων της. Η διάλεξη θα γίνει στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.

Ασλί Ερντογάν Γεννήθηκε το 1967 στην Κωνσταντινούπολη. Το 1983 τελείωσε το Λύκειο στη Ροβέρτειο Σχολή και σπούδασε στη συνέχεια στο Τμήμα Πληροφορικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Με υποτροφία του CERN έζησε δύο χρόνια (1991 – 1993) στη Γενεύη μελετώντας τη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων και, όταν επέστρεψε, έλαβε Master Φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Κατά τη δίχρονη διαμονή της στην Ευρώπη άρχισε η περιπέτειά της με τη συγγραφή, στην οποία έμελλε να αφιερωθεί αποκλειστικά λίγα χρόνια αργότερα, εγκαταλείποντας την επιστημονική της έρευνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η γραφή της αποκαλύπτει την εναγώνια προσπάθειά της να αποδώσει και να κατανοήσει την αλήθεια του κόσμου ολόγυρά της, αλλά και την ακλόνητη συνάμα ελπίδα της πως οι λέξεις μπορούν, χάρη στην ποίηση, ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, τον Οστρακάνθρωπο, το 1994 και από τότε έχει σταθερή παρουσία στην τουρκική λογοτεχνία, αλλά και πλούσια αρθρογραφία σε εφημερίδες και πολιτιστικά περιοδικά της προοδευτικής διανόησης. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο διηγήματος Sait Faik˙ τον Αύγουστο του 2016, αμέσως μετά την σύλληψή της, με το σουηδικό βραβείο Τuchoslky και πιο πρόσφατα με το 2017 ΕΙCF Princess Margriet Award for Culture και το γερμανικό Erich Maria Remarque Prize. Έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Κείμενα της Ασλί Ερντογάν έχουν εμπνεύσει έργα για το θέατρο (Σκάλα του Μιλάνου), το χοροθέατρο και τον κλασικό χορό, το ραδιόφωνο και τον κινηματογράφο (Γαλλία). Η ζωή της έχει γυριστεί σε ντοκιμαντέρ από τον Οσμάν Οκκάν.

«Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου»  Οι βαρύτατες κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η Ασλί Ερντογάν, μία από τους πολλούς ομήρους του καθεστώτος του συνεπώνυμου προέδρου, θεμελιώνονται σε τέσσερα από τα κείμενα της συλλογής «Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου». Δημοσιευμένα μεταξύ Απριλίου 2014 και Αυγούστου 2016, τα κείμενα αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της συνεργασίας της Ασλί Ερντογάν με τη δίγλωσση εφημερίδα Özgür Gündem. Πλάι στην πολύπαθη αυτή φιλοκουρδική εφημερίδα είχαν σταθεί αλληλέγγυοι ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» Ερόλ Εντέρογλου, η Πρόεδρος της ΜΚΟ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί και ο συγγραφέας Αχμέτ Νεσίν, αναλαμβάνοντας συμβολικά, μαζί με άλλους δημοσιογράφους και συγγραφείς, «βάρδια εκδότη» για μία ημέρα.  Η σύλληψή τους στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου 2016 με την κατηγορία της «προπαγάνδας προς όφελος τρομοκρατικής οργάνωσης» μπορεί να εκληφθεί ως προάγγελος όσων έμελλαν να διαδραματιστούν το καλοκαίρι του 2017 στην Τουρκία.  Η άγρυπνη πολιτική και κοινωνική συνείδηση της Ασλί Ερντογάν την ώθησε να επιλέξει ήδη από τον Απρίλιο του 2011 αυτή την εφημερίδα ως το βήμα του δημόσιου λόγου της. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Πληροφορίες 210 72.82.333 www.megaron.gr

Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
https://www.pinterest.com/megaronathens/

https://www.potamos.com.gr/

You may also like...