Διάλεξη «Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας»

pppppppppppppppppppppppp«Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας» Διάλεξη Τρίτη 19 Ιανουαρίου, ώρα 19:00 Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30 Σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» Τη συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Για το 2016, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Megaron Plus, στο πλαίσιο της δυναμικής τους συνεργασίας η οποία ξεκίνησε το 2012, διοργανώνουν ένα νέο κύκλο διαλέξεων, ο οποίος έχει στόχο να φωτίσει τρία αρχαία θέατρα λιγότερο γνωστά, ωστόσο εξίσου σημαντικά: το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία, το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας στην Αιτωλοακαρνανία και το θέατρο της Πλατιάνας στην Ηλεία. Η πρώτη διάλεξη του Κύκλου, με τον τίτλο «Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 (ώρα έναρξης: 19:00). · Συντονιστής: Σταύρος Μπένος, πρόεδρος Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Εισήγηση:
· Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.
· Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.
Ομιλητές θα είναι οι αρχιτέκτονες – μηχανικοί ΘεμιστοκλήςΜπίλης και Μαρία Μαγνήσαλη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας). Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Τρία κρυμμένα κοχύλια…
Η Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ», η οποία έχει στόχο τη συμβολή στην ανάδειξη και αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων, αγκαλιάζει και φροντίζει όχι μόνο τα γνωστά και περίοπτα αρχαία θέατρα, αλλά και τα λιγότερο γνωστά που κρύβονται σαν κοχύλια στην αγκαλιά της γης.

Το αρχαίο θέατρο της Πλατιάνας είναι χτισμένο στην ανατολική απόληξη του όρους Λαπίθα, στα νότια της ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Κρεστένων – Ανδρίτσαινας του Νομού Ηλείας. Το μνημείο χρονολογείται σε δύο φάσεις: το κοίλο του στον 4ο αι. π.Χ., ενώ το σκηνικό οικοδόμημα στο 245 π.Χ. Το θέατρο παρουσιάζει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα και έχει σήμερα τη μορφή μεγάλου ερειπιώνα. Αποτελεί το δεύτερο σωζόμενο μνημείο της συγκεκριμένης κατηγορίας στο Νομό Ηλείας, μετά από το θέατρο της αρχαίας Ήλιδας. Με χρηματοδότηση που διέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας πραγματοποιήθηκε το έργο «Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας» και εκπονήθηκαν επιπλέον η στατική μελέτη και η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου.
Το πρώτο σκέλος της διάλεξης έχει θέμα «Το αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα. Η διαχείριση ενός λανθάνοντος μνημείου». Ο αρχιτέκτων – μηχανικός Θεμιστοκλής Μπιλής θα παρουσιάσει τη γενικότερη διαχείριση του θεάτρου στην Πλατιάνα. Θα αναφέρει ζητήματα γενικών αρχών και μεθόδου προσέγγισης, αλλά και σκοπιμότητας της αποκατάστασης του συγκεκριμένου θεάτρου, ενώ θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο εμπόδια και δεσμευτικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο μνημείο μπορούν να αποτελέσουν ερεθίσματα για δημιουργία και πρωτότυπες λύσεις που θα προσαρμόζονται στο πλαίσιο των συνθηκών του τόπου.

Στο δεύτερο σκέλος, με θέμα «Το αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα. Το πρόγραμμα ανάδειξης ενός μνημείου ως μέσο προστασίας», η αρχιτέκτων – μηχανικός Μαρία Μαγνήσαλη θα αναπτύξει τα σημαντικά συμπεράσματα για τη μορφή του αρχαίου θεάτρου και την εξέλιξή του στον χρόνο, όπως αυτά αποδόθηκαν από τη νέα έρευνα στον χώρο. Η εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του θεάτρου προβλέπει μια ομάδα εργασιών που θα συμβάλλουν στην κατανόηση της μορφής του με την ανασύνταξη του διαθέσιμου αρχαίου υλικού, δεδομένου ότι η ορθή ανάδειξη αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάσχεση της διαρκούς υποβάθμισης ενός τόσο σημαντικού μνημείου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής http://www.megaron.gr

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...