Δημόσιο Πρόγραμμα ΕΜΣΤ-Rolex Arts Festival

Δημόσια Συζήτηση:
Κοινωνικά Ευαισθητοποιημένη Τέχνη σε χώρους Εντάσεων:
Δεοντολογία, Ευθύνες και Ζητήματα Αναπαράστασης
Πέμπτη 25 Μαΐου 2023
19.00-21.00 ΕΜΣΤ Καφε

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρεγου συντονίζει μια Συζήτηση μεταξύ των Καλλιτεχνών William Kentridge Kai Sammy Baloji

Στα πλαίσια του δημοσίου προγράμματός του, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει την δημόσια συζήτηση με τίτλο Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη τέχνη σε χώρους εντάσεων: Δεοντολογία, ευθύνες και ζητήματα αναπαράστασης (Socially engaged art in contested spaces: ethics, responsibilities, and questions of representation) ανάμεσα στους διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Sammy Baloji και William Kentridge σε συντονισμό της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Μουσείου Κατερίνας Γρέγου. Η δημόσια συζήτηση πραγματοποιείται ως μέρος του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια του προγράμματος μεντόρων και αποτελεί μια συνεργασία του ΕΜΣΤ με την ιστορική ωρολογοποιία.

Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια του προγράμματος μεντόρων είναι μια τριήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 28 Μαΐου 2023 σε διάφορους χώρους στην Αθήνα, με αφορμή την 20η επέτειο του Προγράμματος Μεντόρων της Rolex (Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative). Για πρώτη φορά η Rolex πραγματοποιεί το πρόγραμμα μεντόρων της στην ελληνική πρωτεύουσα, φέρνοντας στην πόλη δεκάδες από τους πιο ταλαντούχους και επιφανείς καλλιτέχνες του κόσμου (μουσικούς, σκηνοθέτες, εικαστικούς, συγγραφείς κ.α.). Από τις 22 εώς τις 25 Μαΐου θα είναι ανοιχτό στο κοινό ένα ειδικό πρόγραμμα με εργαστήρια και συζητήσεις, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την Αθήνα και είναι έτσι διαρθρωμένο έτσι ώστε να προωθήσει τη δικτύωση των καλλιτεχνών της πόλης με τους διεθνείς ομοτέχνούς τους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:

Ο William Kentridge είναι διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, γνωστός για έργα τέχνης που συνδυάζουν πολλά εκφραστικά μέσα. Η πρακτική του συνυφαίνει προσωπικές και πολιτικές αναφορές στην ιστορία της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ στην γενέτειρά του, τη Νότια Αφρική. Γνωστός και στην Ελλάδα για έργα που συνδυάζουν σχέδια με κάρβουνο, κινούμενα σχέδια και κινηματογραφικό υλικό, έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια σύνθετα έργα, μεταξύ των οποίων πολυκαναλικές κινηματογραφικές εγκαταστάσεις, ή μνημειώδεις τοιχογραφίες όπως το Triumphs & Laments (2016) κατά μήκος του Τίβερη στη Ρώμη, καθώς και την τελετουργική όπερα θεάτρου σκιών The Head & the Load (2018). Βραβευμένος με το Kyoto Prize (2010) και το Βραβείο Praemium Imperiale (Τόκιο, 2019), ο Kentridge ανακηρύχθηκε Commandeur des Arts et des Lettres το 2013. Το 2023 τιμήθηκε με το βραβείο Olivier στο Λονδίνο για την όπερα δωματίου Sibyl.

Ο Sammy Baloji (γεν. 1978, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), είναι φωτογράφος και γλύπτης από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και συνιδρυτής του φεστιβάλ Rencontres Picha/Biennale de Lubumbashi. Τα έργα του έχουν εκτεθεί στο πλαίσιο πολλών ατομικών εκθέσεων σε όλο τον κόσμο, με πλέον πρόσφατη την έκθεση στην Πινακοθήκη Uffizi της Φλωρεντίας (2022). Το 2020 συγκ

You may also like...