ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

kfkf)ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2013

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα παρουσιάσει το Σάββατο 18 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, πέντε αποσπάσματα από το έργο “ασκήσεις ετοιμότητας” σε πέντε από τις αίθουσες της Συλλογής Γλυπτών του Μουσείου με ελεύθερη είσοδο.  Οι επισκέπτες θα ακολουθούν τους χορευτές των ασκήσεων ετοιμότητας στις πέντε αυτές ολιγόλεπτες στάσεις-«ασκήσεις».

Το χοροθεατρικό έργο “ασκήσεις ετοιμότητας” είναι μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας  σε συνεργασία με το Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος και  εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013. La Bottega delle voci- Centro di Produzione Teatrale II – La Bottega II”.

Κύριος άξονας του χοροθεατρικού έργου είναι το ανθρώπινο σώμα που υπερβαίνει τα όριά του, αναμετριέται, αρνείται, επιθυμεί, ρισκάρει, ταλαντεύεται, ισορροπεί, ακροβατεί, έλκεται από την βαρύτητα, συναντά ή όχι το «θείο». Μέσα από μια σειρά αυτοσχεδιασμών σωματικής αντοχής που έχουν στόχο την ενσώματη κίνηση και συζητήσεις που αφορούν την ανατροφοδότηση των πληροφοριών – pushing discussions – θα αναζητηθούν τα σωματικά μας όρια, το σημείο εξάντλησης των φυσικών αντοχών μας, αλλά και τα σημεία επαφής, επικοινωνίας, διαλόγου ή ρήξης. Υλικά πρόβας, αφορμές άσκησης, μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα και φράσεις από ποιητικά κείμενα. Η “άσκηση” γίνεται κίνηση, ήχος, λόγος, χρώμα, εικόνα, αλλά πάντα παραμένει “άσκηση”, μια “άσκηση” αντοχής και ετοιμότητας.

Σκηνοθεσία, Χορογραφία, Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Σκηνικά, Κοστούμια: Άκης Χειρδάρης
Μουσική Επιμέλεια: Ήρος Άγγελος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη

Στις ασκήσεις ετοιμότητας :
Παναγιώτης Αθανασόπουλος
Παναγιώτης Αργυρόπουλος
Πέτρος Γάλλιας
Ορέστης Καρύδας
Νικολέτα Καρμίρη
Ρούλα Κουτρουμπέλη
Μιχαήλ Κριεμπάρδης

“Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με αυτή τη συνεργασία. Ο Διευθυντής του Μουσείου, ο Γιώργος Κακαβάς, είναι ένας άνθρωπος που εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας,  έχει και μια ευρύτερη γνώση και αντίληψη για την τέχνη, ειδικά για την τέχνη του χορού. Αγαπάει πολύ τον χορό. Έτσι γεννήθηκε εντελώς αυτονόητα και αβίαστα αυτή η συνεργασία μας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι από τα σημαντικότερα αλλά και τα ωραιότερα Μουσεία του κόσμου. Το έργο μας είναι στημένο για σκηνή με φωτισμούς, ήχο και βίντεο προβολές, για να παρουσιαστεί σε θεατρική σκηνή. Η πρόκληση όμως να συνυπάρξουμε στις αίθουσες του Αρχαιολογικού με τα αριστουργήματα του, είναι τρομερά γοητευτική. Δουλέψαμε το έργο ξανά προς την κατεύθυνση της σωματικής εγκατάστασης και του δρώμενου ειδικά για το Σάββατο.  Έτσι χωρίς την βοήθεια ειδικών φωτισμών, ήχου και βίντεο, το έργο, απελευθερωμένο από άλλες παρεμβάσεις, θα επιτρέψει στα σώματα των χορευτών να συνυπάρξουν και να συνομιλήσουν με τα σώματα των αγαλμάτων. Οι θεατές – επισκέπτες του Μουσείου, θα έχουν μια διπλή εμπειρία. Θα δουν, θα αφουγκραστούν και θα απολαύσουν το ανθρώπινο πνευματικό μεγαλείο και θα συνδέσουν άμεσα το γέννημα μιας μεγάλης στιγμής του ανθρώπινου πνεύματος, αυτό της Αρχαιότητας, με τη σύγχρονη ανάσα των σημερινών χορευτών.”

Πέτρος Γάλλιας
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης, Εκδόσεων
& Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Τηλ. 213 214 4813, 213 214 4814, 213 214 4834, 213 214 4837
Fax.210 8230 800 & 210 8213 573

Department of Public Relations, Documentation, Publications
& Educational Programmes of the
National Archaeological Museum
Tel. 213 214 4813, 213 214 4814, 213 214 4834, 213 214 4837
Fax. 210 8230 800 & 210 8213 573

 

You may also like...