Δημοτικό Θέατρο «Άνετον».

«ΠΛΟΥΤΟΣ / Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ»
ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΚΟΛΩΝΙΑΣ
Το θεατρικό έργο «Πλούτος / Ο Χορός Των Αγανακτισμένων» πρόκειται να παρουσιάσει το «Ελληνογερμανικό Θέατρο» του Κώστα Παπακωστόπουλου, με έδρα την Κολωνία,  το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013, στις 21:00, στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον».
Η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Κολωνίας και το Γερμανικό Προξενείο, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με την Κολωνία.
Την παράσταση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο Δήμαρχος της Κολωνίας Jürgen Roters (Γίργκεν Ρότερς) ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία μέσω των παραγωγών του με το «Ελληνογερμανικό Θέατρο», εγκαινίασε πέρυσι με το έργο «Πλούτος / Ο Χορός Των Αγανακτισμένων» ένα κύκλο ενασχόλησης με το θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον του γερμανικού κοινού και κερδίζοντας την άμεση ανταπόκρισή του.
Η δημιουργία του νέου έργου, που βασίζεται στην κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος», ήταν αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας. Σε ένα πρώτο στάδιο, ο σκηνοθέτης συνέλεξε με τους συνεργάτες του υλικό από το χώρο του Διαδικτύου που περιελάμβανε μαρτυρίες «Αγανακτισμένων πολιτών» της Ευρώπης. Στη συνέχεια, συνέθεσε αυτό το υλικό με αποσπάσματα από τον «Πλούτο».
Η σκηνοθεσία μεταφέρει τη δράση στον κόσμο των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης, ενώ ο χορός των Αθηναίων αγροτών αντικαθίσταται από τον χορό των αγανακτισμένων, ένα πλήθος οργισμένων πολιτών διαφόρων εθνοτήτων, βγαλμένων από τις πλατείες της Αθήνας, της Βαρκελώνης, της Φρανκφούρτης και της Ρώμης. Η σκηνοθεσία αναδεικνύει με κριτικό αλλά και κωμικό τρόπο τις συμπεριφορές των Ευρωπαίων, που στην εποχή της κρίσης αδυνατούν να συσπειρωθούν κάτω από ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα, παραμένοντας προσκολλημένοι στα ιδιοτελή και τοπικά συμφέροντά τους. Η παράσταση, που ανέβηκε στην Κολωνία τον Οκτώβριο του 2012, απέσπασε τη θερμή κριτική του γερμανικού τύπου.
Στο σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν εννέα ηθοποιοί, τον Χρεμύλο ενσαρκώνει ο γνωστός ηθοποιός της Κολωνίας Thomas Franke, την Φτώχεια η ταλαντούχος ηθοποιός Lisa Kusz, ενώ επταμελής χορός ενσαρκώνει τους «Αγανακτισμένους πολίτες». Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Βούλγαρος σκηνογράφος Zezo Dinekoff, ενώ την μουσική έχει συνθέσει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Herbert Mitschke.
Η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή με τα δύο σημαντικότερα θέατρα της ελεύθερης σκηνής στην Κολωνία, το Θέατρο Studiobühne και το Θέατρο Comedia Theater και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού του Κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, καθώς και της πόλης της Κολωνίας.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία, Σύνθεση κειμένων:             Κώστας Παπακωστόπουλος
Δραματουργία:                                        Florian Meyer, Cagatay Basar
Σκηνικά, Κοστούμια:                                 Zezo Dinekoff
Μουσική:                                            Herbert Mitschke
Φωτισμοί:                                           Martin Haag
Βοηθός Σκηνοθέτη:                              Renja Dropalla
Μακιγιάζ:                                            Birgit Riedl
Γραφική επιμέλεια:                               Αντρέας Τσορτανίδης
Χρεμύλος:                                         Thomas Franke                                    
Πλούτος:            Annika Weitershagen                                     Annika Weitershagen
Φτώχεια:                                             Lisa Sophie Kusz
Χορός Αγανακτισμένων:                   Τόνια Ανδριανάκη
Ιορδάνης Γραμμάτης
Stefan Kleinert
Lisa Sophie Kusz
Βασίλης Ναλμπάντης
Knud Fehlauer
Elisabeth Pleß
Το έργο ανεβαίνει στην γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους.

 

You may also like...