ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ
Ο ΟΚΑΠΑ είναι ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Φιλοθέης-ψυχικού.Διαθέτει πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα, ωδείο, βιβλιοθήκες, πινακοθήκη, κέντρο εικαστικών τεχνών κλπ.Ιδρυθηκε το 2011 ύστερα από επιταγή του νόμου Καλλικράτη και έδρα του είναι η Φιλοθέη-ψυχικό επι της οδού Βεκιαρέλλη 11.
Το πολιτιστικό κέντρο Μπενετάτου περιλαμβάνει εκδηλώσεις λόγου, κινηματογράφου, φεστιβάλ βιβλίου, εκθέσεις φωτογραφίας, μουσικές βραδιές καθώς και κινηματογραφική λέσχη κάθε Δευτέρα.
Για την διεξαγωγή εκδηλώσεων υπάρχουν 3 θέατρα, 2 βιβλιοθήκες (παλαιό Ψυχικό), υπαίθριοι πολιτιστικοί χώροι που είναι πλατείες, πάρκα, γυμναστήρια (δημοτικός οργανισμός άθλησης, οικολογικό πάρκο, κέντρο νεότητας), δημοτικές αίθουσες εκδηλώσεων (στρατηγού Κανάρη, ίδρυμα Μπενετάτου, πινακοθήκη), κινηματογράφος (θερινός) καθώς επίσης και υποδομές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (κολυμβητήρια)
Ο ΟΚΑΠΑ περιλαμβάνει επίσης τον χειμωνιάτικο δήμο, τη μουσική τέταρτη.
Μετά το Πάσχα ξεκινούν τα εργαστήρια εικαστικών.
Διαθέτει επιπλέον ένα δίκτυο εθελοντών γιατρών όπου αποτελείται από 50-80 εθελοντές γιατρούς σε τρία σημεία (ιατρεία του δήμου).
-WHO( World Health Organization)
2 φορές το χρόνο γίνεται εθελοντική αιμοδοσία
Διεξάγονται ακόμα ημερίδες με θέμα το bullying και το e-bullying
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
To διοικητικο συμβουλιο αποτελειται από 11 μελη με προεδρο την κ.Νελλη Λαβδα και υπευθυνη των πολιτιστικων δραστηριοτητων. Η βασικη διοικητικη οργανωτικη δομη του φορεα είναι νομικο προσωπο δημοσιου δικαιου κατά κυριο λογο (ΟΚΑΠΑ, ΔΙΚΕΦΙΨ) αλλα και νομικο προσωπο ιδιωτικου τομεα.
Για το πολιτιστικο εργο του δημου συνεργαζονται 5 ατομα και το ποσοστο εθελοντικης συμμετοχης είναι 10%.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Ο φορέας (ΟΚΑΠΑ) δραστηριοποιείται σε χορό, μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικά, αθλητισμό, γεύματα αγάπης, δωρεάν εκδόσεις.
Εχουν τακτικές και περιοδικές εκδηλώσεις και διεξάγονται κυρίως Σεπτέμβρη-Ιούνιο, Ιούλιο-Αύγουστο όχι τόσο συχνά.
Η διάρκεια των εκδηλωσεων είναι 1 μήνα η πινακοθήκη, οι ημερίδες 2 ώρες, η έκθεση Βασιλείου δεν έχει σταθερή διάρκεια, αθλητικά δρώμενα 2 ημέρες τον Ιούνιο και η συχνότητα των εκδηλώσεων είναι καθημερινή, με ποικιλία ως προς τη θεματολογία τους.
Υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις για όλους (ΑΜΕΑ, παιδιά, ηλικιωμένους, οικονομικά ασθενέστερους), για τα παιδιά γίνονται κάθε Σάββατο και Κυριακή και καλυπτουν πολύ όλο το φάσμα των πολιτιστικών ενδιαφερόντων των δημοτών.
Η πρόσβαση των πολιτών στους χώρους διοργάνωσης είναι λίγο εύκολη (κυρίως έρχονται κάτοικοι των βορείων προαστίων).
ΚΟΙΝΟ-ΑΠΗΧΗΣΗ
Οι εκδηλωσεις που πραγματοποιουνται, καλυπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών (μεγάλο φάσμα). Οι ηλικίες 15-25 ετών όχι τόσο πολύ, αυτενεργούν.
Υπαρχει αύξηση του ποσοστού συμμετοχής και ο βαθμός ανταπόκρισης των πολιτών είναι πολύς, ειδικά η γλυπτοθήκη (κάθε Κυριακή) έχει μεγάλη απήχηση.
Υπαρχει μεγάλη συμμέτοχη σε όλα τα ειδη εκδηλωσεων (χορό, μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά) όπως επίσης και ημερήσιες εκδρομές. Διαφέρει βέβαια και ανάλογα την ηλικιακή ομάδα.
Η ενημερωση κοινού γινεται μέσω ίντερνετ και εντύπων.
Αδιαφορο αν οι δραστηριότητες αναβαθμίζουν την περιοχή. Όλες χρηματοδοτούνται από τον ΟΚΑΠΑ όπως και η συμφωνική ορχήστρα νέων.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Η χρηματοδότηση γίνεται με επιχορηγήσεις(75%), δωρεές, συνδρομές αλλά και από την ενοικίαση αιθουσών.
Είναι επαρκής, όχι όμως για διεθνή φεστιβάλ.
Δεν υπάρχει αντίτιμο στις εκδηλώσεις και υπαρχει έκπτωση- βοήθεια για τις οικονομικά αδύναμες ομάδες. Είναι καταγεγραμμένοι (μετά από αίτηση).
Ο δήμος πρέπει να παρέχει δωρεάν είσοδο σε άτομα που δυσχεραίνουν οικονομικά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προσαρμόζεται ανάλογα με τη οικονομική συγκυρία, την απήχηση του κοινού και την εκάστοτε χρηματοδότηση.
Για την προετοιμασία μιας εκδηλωσης ο απαιτουμενος χρονος εξαρτάται από το μέγεθος. Ο σχεδιασμός είναι ετήσιος. Ο χρόνος προετοιμασίας 1,5 μήνας.
Ανάλογα την εκδήλωση είναι και ο μέσος όρος κόστους μιας εκδήλωσης.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του δήμου.
Η διεθνή συμμετοχή αποτελεί (όχι ιδιαίτερα) ένα μελλοντικό πλανο του οργανισμού, όπως επίσης υπάρχει σχεδιασμός για την δημιουργία νέων πολιτιστικών χώρων (βιβλιοθήκη μεγαλύτερη λόγω μεγάλης συμμετοχής) και ένα ακόμα πολιτιστικό κέντρο (2 υπάρχοντα μέχρι στιγμής).
Υπάρχει επίσης προσπάθεια για διεύρυνση πεδίων συνεργασίας με άλλους δήμους (Μαρούσι στους αθλητικούς τομείς) και με πολλούς άλλους δήμους.
Διεθνής συνεργασία του οργανισμου εχει πραγματοποιηθει με χωρες όπως Βρυξέλλες, Σλοβενία για τα καλλιτεχνικά και Νορβηγία (Όσλο) για τα εικαστικα, ενώ υπάρχει συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα στη Σουηδία (Μalmo) και στα κανάρια νησιά (Las Palmas) το Blume festival.
Στοχος του ΟΚΑΠΑ, η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την πολιτιστική πολυμορφία είναι η πολυπολιτισμικότητα (πολύ), ο διάλογος πολιτισμών, η πολυμορφία πολιτιστικών εκφράσεων (όχι και τόσο πολύ), μετανάστες (όχι ιδιαίτερα), ο ρατσισμός, αλληλεπίδραση πολιτισμών (γιαυτο και η διεθνή συμμετοχή).
Υπάρχει μέριμνα για την περιβαλλοντική προστασία του δήμου. Μεγάλη ευαισθησία για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
ΔΙΚΤΥΩΣΗ
Ο ΟΚΑΠΑ συνεργάζεται με την περιφέρεια για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
Σε επίπεδο δικτύου συνεργαζεται με τον Βύρωνα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαλάνδρι, Γαλάτσι, Μαρούσι, Παπάγου (θεατρικά), όμως δεν συνεργάζεται σε επίπεδο δικτύου-συμπράξεων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Η δικτύωση με άλλους ΟΤΑ είναι απαραίτητη για την κάλυψη αναγκών των δημοτών.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΚΑΠΑ είναι η ενημέρωση όπου είναι δύσκολη η αντιμετώπιση και το ανθρώπινο δυναμικό είναι λίγο.
Η τοπική αυτοδιοίκησης πρέπει να ενισχυθεί.
Εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό δεν υπάρχει.
Πραγματοποιούνται συνεχώς κίνητρα στους εργαζόμενους για συνεχή επιμόρφωση και βελτίωση της εργασίας τους.
Σε όλους τους τομείς του πολιτισμού υπαρχει αναγκη προσληψης επιπλεον επιστημονικου προσωπικου.
Δεν υπάρχει απουσία ερευνών κοινού όσον αφορά τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών. Παρακολουθούν και δρουν ανάλογα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Είναι υπερ της αξιοποίησης χορηγίας (η οποια δεν υπαρχει), της δημιουργίας σχετικών δικτύων και της δημιουργίας δομών και κέντρων πληροφόρησης για τις κοινοτικές του δήμου (βασικό του δήμου).
Ο πολιτισμός αποτελεί μέγιστη παραγωγική επένδυση. Ο ΟΚΑΠΑ διαθέτει πολιτιστικά κέντρα, ψυχαγωγία, διασκέδαση κλπ. Καλύπτουν όλη τη γκάμα, προκειμένου ο καθένας να καλύψει τις ανάγκες του.
Η κατάλληλη πολιτιστική πολιτική είναι η περιφέρεια να αναπτύξει τον συντονιστικό της ρόλο (να έχει συμβουλευτικό ρόλο, όχι ανταπόκριση από την περιφέρεια). Η περιφέρεια να κάνει αυτό για το οποίο είναι ταγμένη.
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΔΙΚΤΥΑ, ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ, ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1. Ποιοί είναι οι στόχοι των πολιτιστικών προγραμμάτων του δήμου σας;
-Οι στόχοι των πολιτιστικών προγραμμάτων του ΟΚΑΠΑ είναι να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών σε όλες τις εκφάνσεις.
2. Πιστεύετε ότι οι δραστηριότητες του πολιτιστικού σας συλλόγου σας αναβαθμίζουν την περιοχή? Και αν ναι σε ποια επίπεδα?
-Ναι αναβαθμίζουν την περιοχή και έχουν μεγάλη απήχηση, σε όλα τα επίπεδα.
3. Σε τι βαθμό πιστεύετε πως είναι αναγκαία η ύπαρξη πολιτιστικής δραστηριότητας;
-Η ύπαρξη πολιτιστικής δραστηριότητας είναι πολύ σημαντική, πρέπει να υπάρχει. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.
4. Θεωρείτε ότι είναι μια διέξοδος σε περίοδο κρίσης όπως αυτή και αν ναι έχει ανταπόκριση από τους δημότες;
-Ναι είναι μια διέξοδος στη σημερινή περίοδο κρίσης. Ο πολιτισμός είναι εξωστρέφεια.Η εξωστρέφεια βοηθάει.
5. Θεωρείτε ότι εκπαιδεύουν και ψυχαγωγούν τους δημότες για μια κοινωνία με περισσότερη αλληλεγγύη;
-Ναι εκπαιδεύουν και ψυχαγωγούν τους δημότες.
6. Θεωρείτε ότι καταγράφουν τον παλμό των δημοτών και εκφράζουν τις προτιμήσεις τους;
-Ναι καταγράφουν τον παλμό των δημοτών και εκφράζουν τις προτιμήσεις τους.
7. Συμβαδίζουν οι εκδηλώσεις με την ανάπτυξη της κοινωνίας και της τεχνολογίας?
-Ναι οι εκδηλώσεις συμβαδίζουν με την ανάπτυξη της κοινωνίας και της τεχνολογίας.
8. Θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη συχνότητα ?
-Η συχνότητα των εκδηλώσεων είναι επαρκής.
9. Είστε διατεθειμένοι να τις αυξήσετε;
-Αν υπάρχει έλλειψη είναι διατεθειμένοι να τις αυξήσουν.
10. Συγκριτικά μ άλλους δήμους , η πολιτιστική σας δράση χαρακτηρίζεται ως ικανοποιητική ή ελλιπής σε συνάρτηση και με τα προβλήματα που έχετε περιγράψει;
-Η πολιτιστική δράση του ΟΚΑΠΑ είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο αλλά δεν γνωρίζει για τους άλλους δήμους για να συγκρίνει.
11. Πιστεύετε πως οι δραστηριότητες σας είναι ελκυστικές προς το ευρύ κοινό?
-Ειναι ελκυστικές προς το ευρύ κοινό οι δραστηριότητες τους. Έχουν πολύ μεγάλη απήχηση.
12. Πόσα άτομα κατά μέσο όρο παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις σας? Θεωρείται το δείγμα αυτό αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας?
-Υπάρχουν 30.000 δημότες. Ο μέσος όρος είναι πάνω από 100 άτομα. Γύρω στα 300 περίπου κάθε μέρα.
13. Οι πολιτιστικές σας εκδηλώσεις παρακολουθούνται μόνο από Έλληνες πολίτες ή δίνεται και η δυνατότητα παρακολούθησης σε άτομα διαφορετικής εθνικότητας?
-Δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης από άτομα άλλης εθνικότητας όμως δεν υπάρχουν στην περιοχή μετανάστες. Διαθέτουν μια καθολική εκκλησία την οποία επισκέπτονται.
14. Πιστεύετε πως οι πολιτιστικές σας εκδηλώσεις πληρούν τις ανάγκες των δημοτών για διασκέδαση;
-Ναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πληρούν τις ανάγκες των δημοτών. Ανέκαθεν υπήρχαν, έχουν δηλαδή «βαρύ» παρελθόν.
15. Πιστεύετε πως η ποιότητα των πολιτιστικών σας εκδηλώσεων έχει υποβαθμιστεί λόγω της οικονομικής κρίσης;
-Οχι ποτέ το οικονομικό δεν εμποδίζει την ποιότητα.
16. Κρίνετε την ανταπόκριση του κοινού στα πολιτιστικά δρώμενα μειωμένη σε σχέση με παλαιότερα έτη και αν ναι ποιος ο λόγος κατά την γνώμη σας;
-Η ανταπόκριση είναι αυξανόμενη.
17. Θα χαρακτηρίζατε ”περισσότερο αναγκαία από ποτέ” την διοργάνωση συχνών πολιτιστικών εκδηλώσεων στην εποχή μας η ”περιττή πολυτέλεια”;
-Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι απαραίτητες, δεν αποτελούν πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι.
18. Στην εποχή που ζούμε μιλάμε για κρίση των αξιών, των ηθών και της κοινωνίας γενικότερα. Θεωρείται πως ο πολιτιστικός κόσμος περνάει και αυτός την δική του κρίση ή είναι αυτός που δίνει μια ευχάριστη νότα στις ζωές των ανθρώπων?
-Υπαρχει έκπτωση των θεσμών και των ηθών. Ο καθένας πρέπει να διαλέξει πέντε αξίες τις οποίες να ακολουθεί.
19. Ποιο το κοινωνικά και μορφωτικά υπόβαθρο των παρευρισκόμενων και ποιο το ύφος των εκδηλώσεων στην μέχρι τώρα πορεία σας στον πολιτιστικό χώρο;
-Υπαρχει ποικιλία ως προς το μορφωτικό υπόβαθρο. Δεν επηρεάζει το υπόβαθρο την ποιότητα.
20. Εκτός από τα πολιτιστικές υπάρχουν και εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα;
-Ναι βέβαια υπάρχουν εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Μερικά από αυτά είναι τα γεύματα αγάπης, καθημερινά συσσίτια (σιτίζονται 200 άτομα), χαριστικά παζάρια, κρεμάστρες αλληλεγγύης.
21. Υπαρχει πρωτοτυπία στις εκδηλώσεις ή γίνονται επαναλήψεις?
-Δεν γίνονται επαναλήψεις.
22. Υπαρχει προσπάθεια για διεύρυνση πεδίων συνεργασίας?
-Πάντα. Δεν βρίσκονται εύκολα, επιλέγονται.
23. Υπάρχει οργανωμένη καλλιτεχνική παραγωγή στο δήμο σας?
-Στη μουσική και στο θέατρο από ερασιτέχνες.
24.Υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους;
-Δεν υπάρχει μόνιμη συνεργασία με ευρωπαϊκούς δήμους, μόνο περιστασιακή.
25. Υπάρχουν εκδηλώσεις που προορίζονται για συγκεκριμένο κοινό; Αν ναι, τι διαχωρισμός γίνεται δηλαδή;
-Οχι ποτέ δεν αποκλείεται κανένας.
26. Υπαρχει συνεργασία με σχολεία-ιδρύματα του Δήμου?
-Ναι απόλυτα υπάρχει συνεργασία με σχολεία-ιδρύματα του δήμου.
27. Τιμα ο Δήμος τους μεγάλους καλλιτέχνες κάνοντας αφιερώματα?
-Ναι γίνονται αφιερώματα και διακρίσεις.
28. Φροντίζετε μέσα από εκδηλώσεις να αναδειχθούν ντόπιοι καλλιτέχνες και ταλέντα;
-Φροντιζουν απολύτως μέσα από εκδηλώσεις να αναδειχτούν ντόπιοι καλλιτέχνες και ταλέντα.
29. Υπάρχουν εκδηλώσεις για κάθε περίσταση (Πάσχα, Χριστούγεννα κλπ) ώστε ο κόσμος να θέλει να μείνει στον τόπο του ή και να προσελκύσετε κι άλλο κόσμο;
-Υπαρχουν εορταστικές εκδηλώσεις του τόπου μόνο.
30. Ποια χρονική περίοδο έχει περισσότερο κόσμο? Αυξήσατε τις εκδηλώσεις εκείνη την περίοδο για να ευχαριστήσετε τον κόσμο?
-Διπλασιάζεται τον χειμώνα. Ιδιαιτερότητα του δήμου είναι οι εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία (σχολειούπολη). Μερικές από αυτές είναι το στέκι του παιδιού, 6ωρη απασχόληση το σαββατοκύριακο, θέατρο, μουσική.
31. Γνωριζετε τις ανάγκες του Δήμου, όσον αφορά στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων? Με ποιο τρόπο τις μαθαίνετε και τις διαχειρίζεστε όσον αφορά τις δικές σας πρωτοβουλίες?
-Ο ίδιος ο δήμος τις ξέρει και τις αναγνωρίζει.
32. Γνωρίζετε τις εντυπώσεις του κοινού για κάθε εκδήλωση? Με ποιο τρόπο?
-Απο την άμεση ανταπόκριση, από την απήχηση. Υπάρχει feedback.
33. Υπάρχει μέριμνα ώστε οι εκδηλώσεις να διαφημίζονται και πέρα από τον τόπο σας;
-Ηλεκτρονικά μόνο μέσω της ιστοσελίδας τους.
34. Υπαρχει κάποια εκδήλωση που να σας έκανε εντύπωση σχετικά με την συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου? Τι περιεχόμενο είχε?
-’Οτι εχει να κάνει με κοινωνικό-πολιτιστικό. Εκδηλώσεις με συγκινησιακή φόρτιση (μικρασιατικό τραγούδι).
35. Οι εκδηλώσεις προσαρμόζονται στην εκάστοτε εποχή ώστε να μη γίνονται φορτικές και να αποκτούν ενδιαφέρον για όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα;
-Ναι συνεχώς προσαρμόζονται στην εκάστοτε εποχή.
36. Υπάρχει ευαισθητοποίηση μέσω των π.ε για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως αιμοδοσία, συλλογή ρούχων ή φαρμάκων για τους οικονομικά ασθενέστερους?
-4 φορές το χρόνο γίνεται αιμοδοσία. Ανταλλαγή, χαριστικά παζάρια 2 φορές το χρόνο. Κοινωνικό παντοπωλείο, συλλογή φαρμάκων 2 φορές το χρόνο. Επίσης παζάρια και συσσίτια.
37. Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των ΟΤΑ στον πολιτιστικό τουρισμό και ποια είναι η σχετική δραστηριότητα του δήμου σας;
-Ο δήμος τα κάνει όλα αυτά. Ο ΟΚΑΠΑ είναι μέρος του δήμου όπου φροντίζει τους δημότες. Έχει κοινωνικοπολιτιστική λειτουργιά.