ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ- ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ
Τα πολιτιστικά του δήμου τα διαχειρίζεται η Διεύθυνση Πολιτισμού στη Νίκαια και η δημοτική επιχείρηση που διατηρείται στο Ρέντη. Η έναρξη του πολιτιστικού έργου με τη σημερινή μορφή, ξενικά πριν 3 χρόνια με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Οι υποδομές που υπάρχουν για τη διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι, 2 θέατρα, 2 βιβλιοθήκες, 3 εγκαταστάσεις σε υπαίθριους χώρους, 3 δημοτικές αίθουσες εκδηλώσεων, θερινός και χειμερινός κινηματογράφος και δημοτική πινακοθήκη. Υπάρχουν υποδομές και για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η Διεύθυνση Πολιτισμού είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ενώ η δημοτική επιχείρηση στο Ρέντη είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Το Δ.Σ. αποτελείται από 11 άτομα. Υπεύθυνη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων είναι η κ. Δέσποινα Τρίγκα, η οποία είναι ειδική συνεργάτης του δημάρχου. Για το πολιτιστικό έργο του δήμου γενικότερα, συνεργάζονται περίπου 50 άτομα, ενώ το ποσοςτό εθελοντικής συμμετοχής είναι μικρό.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η βασική διοικητική- οργανωτική δομή του φορέα είναι, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου η Διεύθυνση Πολιτισμού και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου η δημοτική επιχείρηση στο Ρέντη. Το Δ.Σ. αποτελείται από 11 μέλη. Υπεύθυνη των πολιτιστικών δραστηριουτήτων είναι η κ. Δέσποινα Τρίγκα, ειδικός σθνεργάτης του δημάρχου. Για το πολιτιστικό έργο του δήμου, συνεργάζονται περίπου 50 άτομα και το ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής είναι μικρό.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Ο πολιτιστικός φορέας δραστηριοποιείται στο χορό, με τμήματα κλασικού χορού, κάρακτερ και ευρωπαϊκών χορών, στη μουσική, διατηρώντας δημοτικό ωδείο και μουσικά εργαστήρια, στο θέατρο, όπου υπάρχει θεατρικό εργαστήριο και για τα παιδιά θεατρικό παιχνίδι, στον κινηματογράφο και στα εικαστικά, τα οποία περιλαμβάνουν αγγειοπλαστική- κεραμική, αγιογραφία, βιτρώ, χαρακτική και ζωγραφική για παιδιά και για ενήλικες. Τακτικές είναι εκδηλώσεις του δήμου, όπως το μαθητικό φεστιβάλ, το καρναβάλι, το φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου (σε συνεργασία με άλλους 8 δήμους), εικαστικές εκθέσεις, το παιδικό φεστιβάλ, εκδηλώσεις μνήμης, όπως η εκδήλωση για τη Μικρασιατική καταστροφή σε συνεργασία με τους μικρασιατικούς συλλόγους. Οι περιοδικές εκδηλώσεις είναι πολλές και πολλές φορές αλλάζουν κιόλας. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις διεξάγονται όλο το χρόνο και μπορεί να είναι μονοήμερες, τριήμερες, δεκαήμερες κι η μεγαλύτερη είναι το καρναβάλι, το οποίο διαρκεί ένα μήνα. Οι συχνότητά τους είναι καθημερινή και υπάρχει μεγάλη ποικιλία ως προς τη θεματολογία τους. Διεξάγονται και συγκεκριμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες απευθύνονται σε ΑΜΕΑ, παιδιά, ηλικιωμένους και σε οικονομικά ασθενέστερους. Καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό όλο το φάσμα των πολιτιστικών ενδιαφερόντων των δημοτών. Η πρόσβαση στους χώρους διοργάνωσής τους είναι εύκολη με τα ΜΜΕ.
ΚΟΙΝΟ- ΑΠΗΧΗΣΗ
Οι εκδηλώσεις του δήμου, απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το ποσοστό συμμετοχής στα πολιτιστικά, έχει αυξηθεί κι η ανταπόκριση των πολιτών κυμαίνεται από μέτρια έως πολύ. Η μεγαλύτερη συμμετοχή παρατηρείται στο χορό, στη μουσική, στο θέατρο και στα εικαστικά. Το κοινό ενημερώνεται για τις εκδηλώσεις του δήμου, από το ραδιόφωνο, ίντερνετ, τον τύπο και από τις ηλεκτρονικές πινακίδες που υπάρχουν σε όλο το δήμο. Μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις η περιοχή αναβαθμίζεται σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Οι πολιτιστικοί φορείς του δήμου, χρηματοδοτούνται από το δήμο και υπάρχουν και κάποιες συνδρομές στα πολιτιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Η χρηματοδότηση θεωρείται επαρκής, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις μέρες μας. Στις εκδηλώσεις δεν υπάρχει αντίτιμο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προσαρμόζεται ανάλογα με την απήχηση του κοινού και την εκάστοτε χρηματοδότηση. Ο απαιτούμενος χρόνος για την προετοιμασία μιας πολιτιστικής εκδήλωσης είναι 1 βδομάδα έως και 4 μήνες. Το κόστος κυμαίνεται από 200 ευρώ έως και 10.000 ευρώ, ενώ οι εκδηλώσεις ανήκουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του δήμου. Ως προς τα μελλοντικά σχέδια, οι εκδηλώσεις δε σταματούν καθόλου και γίνονται συνεχώς και παρουσιάζεται επάρκεια πολιτιστικών χώρων. Δεν υπάρχει κάποια διεθνής συνεργασία- συμπαραγωγή, ούτε κάποια συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα. Αντίθετα, υπάρχει προσπάθεια για διεύρυνση πεδίων συνεργασίας με άλλους δήμους και πολιτιστικούς φορείς, όπως γίνεται ήδη με το διαδημοτικό φεστιβάλ όπου συμμετέχουν θεατρικές ομάδες από πολλούς δήμους, όπου κάθε χρόνο προσθέτονται καινούριοι δήμοι αλλά και αφαιρούνται καμιά φορά, λόγω κυρίως οικονομικής δυσπραγίας. Σε μεγάλο βαθμό αφορά τους στόχους του φορέα η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την πολιτιστική πολυμορφία. Γίνονται συνεργασίες με διάφορες ομάδες μεταναστών και εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα με την ελληνο – πακιστανική κοινότητα και οι εκδηλώσεις είναι συνήθως εκθέσεις ώστε να γνωστοποιούσουν σε όλους μέρη του πολιτισμού τους, αλλά οι πιο συνηθισμένες ακόμα είναι οι μουσικές εκδηλώσεις εκ μέρους τους. Υπάρχει μέριμνα και ως προς την περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη χωροταξική ανάπτυξη του δήμου. Πραγματοποιείται δενδροφύτευση, ανταποδοτική ανακύκλωση, διάφορες πρωτότυπες δράσεις σχετικά με την ανακύκλωση, σεμινάρια από γεωπόνους σε σχολεία κ.ά.. Ο δήμος δεν επικεντρώνεται τόσο στην τουριστική ανάπτυξη.
ΔΙΚΤΥΩΣΗ
Ο δήμος συνεργάζεται για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων με την περιφέρεια. Η περιφέρεια παρουσιάζει συνήθως παραστάσεις στο δήμο. Δεν υπάρχει συνεργασία σε επίπεδο δικτύου με άλλους ΟΤΑ, ούτε σε επίπεδο δικτύου- συμπράξεων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Δεν θεωρείται απαραίτητη η δικτύωση- συμπράξεις με άλλους ΟΤΑ κτλ φορείς, γιατί δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος κατά τη γνώμη των υπευθύνων του πολιτιστικού τομέα του δήμου.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Το κυριότερο πρόβλημα σχετικά με τη διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι το οικονομικό, το οποίο θα μπορούσε να λυθεί μέσα από επιχορηγήσεις. Έτσι, θα ήταν καλό να υπάρχει ένα επίσημο όργανο με ρόλο, συμβουλευτικό, καθοδηγητικό και συντονιστικό, το οποίο να κατευθύνει, με την έννοια της ενημέρωσης και της συμβουλής και κατά συνέπεια θα βοηθάει και για να δοθεί πιο εύκολα χρηματοδότηση. Το υπάρχον εξειδικευμένο προσωπικό αξιοποιείται κατάλληλα σε επίπεδο συμβουλευτικό. Κίνητρα δεν παρέχονται τόσο για συνεχή επιμόρφωση και για βελτίωση της εργασίας των εργαζομένων και μάλιστα υπάρχει και ανάγκη πρόσληψης επιπλέον επιστημονικού προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο τομέα του πολιτισμού, όπως ειδικότερα για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων ηχολήπτες και ηλεκτρολόγοι, αλλά και διοικητικό προσωπικό στον τομέα του πολιτισμού ακόμη πιο εξειδικευμένο. Πρόβλημα μπορεί να θεωρηθεί και η απουσία ερευνών κοινού με στόχο τη διαπίστωση των αναγκών και επιθυμιών των πολιτών. Μια καλή ιδέα θα ήταν να φτιαχτεί ένα σύντομο και περιεκτικό ερωτηματολόγιο ώστε να το συμπληρώνει το κοινό και να γνωστοποιεί τις προτιμήσεις του αλλά και να κάνει τις δικές του προτάσεις.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Στο παρελθόν έχουν διατυπωθεί σε ετήσια τακτικά συνέδρια κάποιες προτάσεις όπου γίνεται λόγος άμεσης σχέσης πολιτισμού και τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου κάποιες κρίνονται ως αποδεκτές και κάποιες ως μη αποδεκτές. Η θεσμοθέτηση ειδικών δημοτικών τελών για πολιτιστικά προγράμματα, ήταν μια πρόταση που απορρίφθηκε. Στη συνέχεια η αξιοποίηση του θεσμού της χορηγίας έγινε αποδεκτή, αν και θεωρήθηκε ουτοπική στις μέρες μας. Αποδεκτές έγιναν επίσης προτάσεις όπως, αύξηση κρατικών χρηματοδοτήσεων, ενδυνάμωση του εθελοντισμού, δημιουργία σχετικών δικτύων, δημιουργία δομών και κέντρων πληροφόρησης για τις κοινοτικές πολιτικές, τα προγράμματα, τις πηγές χρηματοδότησης, καθώς και θεμάτων, που άπτονται της έρευνας και της εκπαίδευσης- επιμόρφωσης. Ο πολιτισμός αποτελεί μέγιστη παραγωγική επένδυση εφόσον αποτελεί προϊόν υπεύθυνης πολιτιστικής πολιτικής και αποκεντρωμένης πολιτιστικής ανάπτυξης. Μέσω του πολιτισμού, δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να έρθει σε επαφή με εκδηλώσεις που οικονομικά δε θα μπορούσε σε άλλη περίπτωση να παρακολουθήσει και να επωφεληθεί από αυτές. Η κατάλληλη πολιτιστική πολιτική έτσι ώστε η πολιτιστική δραστηριότητα της περιφέρειας να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης του τοπικού πληθυσμού και της πόλης γενικότερα, είναι να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί ώστε να γίνεται χρηματοδότηση και η περιφέρεια να φέρνει εκδηλώσεις σε δήμους.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
1.Ποιοι είναι οι στόχοι των πολιτιστικών προγραμμάτων του δήμου σας;
-Οι στόχοι των πολιτιστικών προγραμμάτων του δήμου είναι η αναβάθμιση της περιοχής κι αυτό να γίνεται με διάρκεια, η ποιότητα ζωής, η αξιοποίηση των ντόπιων ταλέντων, ψυχαγωγία για όλους, επιμόρφωση και η πρόσβαση των δημοτών σε αξιόλογους πολιτιστικούς χώρους.
2.Πιστεύετε ότι οι δραστηριότητες του πολιτιστικού σας συλλόγου σας αναβαθμίζουν σαν περιοχή; Κι αν ναι σε ποια επίπεδα;
-Οι πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου αναβαθμίζουν την περιοχή σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, πολιτιστικό, κοινωνικό.
3.Σε τι βαθμό πιστεύετε πως είναι αναγκαία η ύπαρξη πολιτιστικής δραστηριότητας;
-Η ύπαρξη της πολιτιστικής δραστηριότητας είναι αναγκαία σε πολύ μεγάλο βαθμό.
4.Θεωρείτε ότι είναι μια διέξοδος σε περίοδο κρίσης όπως αυτή και αν ναι έχει ανταπόκριση από τους δημότες;
-Αποτελεί μια διέξοδο σε περίοδο κρίσης κι έχει ανταπόκριση από τους δημότες.
5.Θεωρείτε ότι εκπαιδεύουν και ψυχαγωγούν τους δημότες για μια κοινωνία με περισσότερη αλληλεγγύη;
-Οι δημότες ψυχαγωγούνται για μια κοινωνία με περισσότερη αλληλεγγύη.
6.Θεωρείτε ότι καταγράφουν τον παλμό των δημοτών και εκφράζουν τις προτιμήσεις τους;
-Οι εκδηλώσεις καταγράφουν τον παλμό των δημοτών και εκφράζουν τις προτιμήσεις τους.
7.Συμβαδίζουν οι εκδηλώσεις με την ανάπτυξη της κοινωνίας και της τεχνολογίας;
-Οι εκδηλώσεις συμβαδίζουν με την ανάπτυξη της κοινωνίας και της τεχνολογίας.
8.Θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη συχνότητα;
– Μεγαλύτερη συχνότητα στις εκδηλώσει δε χρειάζεται αν και συνεχώς προστίθενται καινούριες.
9.Είστε διατεθειμένοι να τις αυξήσετε;
-Έτσι κι αλλιώς οι εκδηλώσεις αυξάνονται συνεχώς.
10.Συγκριτικά με άλλους δήμους, η πολιτιστική σας δράση χαρακτηρίζεται ως ικανοποιητική ή ελλιπής σε συνάρτηση με τα προβλήματα που έχετε περιγράψει;
-Η πολιτιστική δράση του δήμου, ακόμα και συγκριτικά με άλλους δήμους, μπορεί να χαρακτηριστεί απόλυτα ικανοποιητική.
11.Πιστεύετε πως οι δραστηριότητές σας είναι ελκυστικές προς το ευρύ κοινό;
-Οι δραστηριότητες που διεξάγονται είναι ελκυστικές προς το ευρύ.
12.Πόσα άτομα κατά μέσο όρο παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις σας; Θεωρείται το δείγμα αυτό αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας;
-Eίναι μεγάλη η προσέλευση στις εκδηλώσεις, αν και το δείγμα του κόσμου που παρευρίσκεται δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας γιατί είμαστε και σε μια εποχή όπου ο κόσμος δε θα βγει και τόσο εύκολα από το σπίτι του για πολλούς λόγους.
13.Οι πολιτιστικές σας εκδηλώσεις παρακολουθούνται μόνο από Έλληνες πολίτες ή δίνεται και η δυνατότητα παρακολούθησης σε άτομα διαφορετικής εθνικότητας;
-Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις διεξάγονται μόνο στα ελληνικά.
14.Πιστεύετε πως οι πολιτιστικές σας εκδηλώσεις πληρούν τις ανάγκες των δημοτών για διασκέδαση;
-Γίνεται σημαντική προσπάθεια ώστε να καλυφθεί η ανάγκη των δημοτών για διασκέδαση.
15.Πιστεύετε πως η ποιότητα των πολιτιστικών σας εκδηλώσεων έχει υποβαθμιστεί λόγω της οικονομικής κρίσης;
-Με την οικονομική κρίση δεν έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αντίθετα έχει αναβαθμιστεί.
16.Κρίνετε την ανταπόκριση του κοινού στα πολιτιστικά δρώμενα μειωμένη σε σχέση με παλαιότερα έτη και αν ναι ποιος ο λόγος κατά τη γνώμη σας;
-Η ανταπόκριση του κοινού στα πολιτιστικά δρώμενα είναι αυξημένη σε σχέση με παλαιότερα έτη.
17.Θα χαρακτηρίζατε «περισσότερο αναγκαία από ποτέ» την διοργάνωση συχνών πολιτιστικών εκδηλώσεων στην εποχή μας ή «περιττή πολυτέλεια»;
-O κόσμος έχει ανάγκη από διασκέδαση και ψυχαγωγία περισσότερο από ποτέ, γι’ αυτό και είναι αναγκαία η διοργάνωση συχνών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
18.Στην εποχή που ζούμε μιλάμε για κρίση των αξιών, των ηθών και της κοινωνίας γενικότερα. Θεωρείτε πως ο πολιτιστικός κόσμος περνάει και αυτός την δική του κρίση ή είναι αυτός που δίνει μια ευχάριστη νότα στις ζωές των ανθρώπων;
-Στην εποχή μας που όλα περνούν κρίση, σαφώς έχει επηρεαστεί κι ο πολιτισμός, δεν έχει χάσει όμως την ποιότητά του κι υπάρχουν ακόμα πολλές αξιόλογες προτάσεις.
19.Ποιο το κοινωνικά και μορφωτικά υπόβαθρο των παρευρισκόμενων και ποιο το ύφος των εκδηλώσεων στην μέχρι τώρα πορεία σας στον πολιτιστικό χώρο;
-Το κοινό των εκδηλώσεων προέρχεται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και το ύφος της εκδήλωσης αλλάζει, ανάλογα με το είδος της.
20.Εκτός από τις πολιτιστικές υπάρχουν και εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα;
-Φυσικά, υπάρχουν και εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, σε σχέση με την ανεργία, για πρόληψη- ιατρικές εκδηλώσεις, συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης κ. ά.
21.Υπάρχει πρωτοτυπία στις εκδηλώσεις ή γίνονται επαναλήψεις;
-Υπάρχει πρωτοτυπία στις εκδηλώσεις αλλά και επαναλήψεις.
22.Υπάρχει προσπάθεια για διεύρυνση των πεδίων συνεργασίας;
-Ναι, υπάρχει προσπάθεια για διεύρυνση πεδίων συνεργασίας με συλλόγους και φορείς της πόλης.
23.Υπάρχει οργανωμένη καλλιτεχνική παραγωγή στο δήμο σας;
-Ναι, η καλλιτεχνική παραγωγή του δήμου είναι οργανωμένη.
24.Υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους;
-Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συνεργασίες με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους, καθώς παίζει ρόλο και το οικονομικό θέμα σε αυτό.
25.Υπάρχουν εκδηλώσεις που προορίζονται για συγκεκριμένο κοινό; Αν ναι, τι διαχωρισμός γίνεται δηλαδή;
-Γίνονται εκδηλώσεις που προορίζονται για συγκεκριμένο κοινό, όπως για παιδιά, για ηλικιωμένους, για ΑΜΕΑ, για ανέργους, ακόμη και για άντρες και για γυναίκες.
26.Υπάρχει συνεργασία με σχολεία- ιδρύματα του Δήμου;
-Ναι, πραγματοποιείται και συνεργασία με σχολεία- ιδρύματα του δήμου.
27.Τιμά ο δήμος τους μεγάλους καλλιτέχνες κάνοντας αφιερώματα;
-Ο δήμος τιμά τους μεγάλους καλλιτέχνες και μάλιστα προσπαθεί όσο είναι ακόμα εν ζωή.
28.Φροντίζετε μέσα από εκδηλώσεις να αναδειχθούν ντόπιοι καλλιτέχνες και ταλέντα;
-Μέσα από τις εκδηλώσεις, υπάρχει μέριμνα ώστε να αναδειχθούν ντόπιοι καλλιτέχνες και ταλέντα, μέσα από εκδηλώσεις του ωδείου και ταλέντα όπως συνθέτες, ποιητές, συγγραφείς.
29.Υπάρχουν εκδηλώσεις για κάθε περίσταση (Πάσχα, Χριστούγεννα κλπ) ώστε ο κόσμος να θέλει να μείνει στον τόπο του ή και να προσελκύσετε κι άλλο κόσμο;
-Υπάρχουν εκδηλώσεις για όλες τις περιστάσεις και τις γιορτές ώστε οι δημότες να μένουν στον τόπο τους κι αυτοί που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να φύγουν να ευχαριστηθούν.
30.Ποια χρονική περίοδο έχει περισσότερο κόσμο; Αυξήσατε τις εκδηλώσεις εκείνη την περίοδο για να ευχαριστήσετε τον κόσμο;
-Τα Χριστούγεννα διοργανώνονται εκδηλώσεις κυρίως για παιδιά και το Πάσχα είναι κυρίως φιλανθρωπικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Οι εκδηλώσεις αυξάνονται το καλοκαίρι, διότι ο κόσμος είναι πιο χαλαρός και δεν έχει τόσες υποχρεώσεις.
31.Γνωρίζετε τις ανάγκες του δήμου, όσον αφορά στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων; Με ποιο τρόπο τις μαθαίνετε και τις διαχειρίζεστε όσον αφορά τις δικές σας πρωτοβουλίες;
-Οι ανάγκες του δήμου, όσον αφορά τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των πολιτιστικών δράσεων, είναι κυρίως οικονομικές και γνωστοποιούνται μέσα από την ίδια την εφαρμογή των πολιτιστικών δράσεων.
32.Γνωρίζετε τις εντυπώσεις του κοινού για κάθε εκδήλωση; Με ποιο τρόπο;
-Οι εντυπώσεις του κοινού για την κάθε εκδήλωση, μαθαίνονται μέσα από την άμεση επαφή, την προσέλευση, το χειροκρότημα, αλλά και από το διαδίκτυο όπου οι δημότες πολλές φορές εκφράζουν τη γνώμη τους στη σελίδα του δήμου.
33.Υπάρχει μέριμνα ώστε οι εκδηλώσεις να διαφημίζονται και πέρα από τον τόπο σας;
-Οι εκδηλώσεις διαφημίζονται και πέρα από τον δήμο, μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, του τύπου, του διαδικτύου, ανάλογα και με το μέγεθος της εκάστοτε εκδήλωσης.
34.Υπάρχει κάποια εκδήλωση που να σας έκανε εντύπωση σχετικά με τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου; Τι περιεχόμενο είχε;
-Μια εκδήλωση που έκλεψε τις εντυπώσεις ως προς την προσέλευση και το ενδιαφέρον του κόσμου, ήταν μια συναυλία που πραγματοποιήθηκε και μάλιστα δύο φορές, καθώς την πρώτη ακυρώθηκε λόγω βροχής, του γνωστού λαϊκού τραγουδιστή Γιάννη Πλούταρχου, όπου δεν υπήρχε αντίτιμο αλλά για να δοθεί η πρόσκληση, ο καθένας πρόσφερε τρόφιμα για τους οικονομικά ασθενέστερους. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν χιλιάδες, και παρ’ όλη την ταλαιπωρία δεν εκδηλώθηκε καμία διαμαρτυρία και πολύς κόσμος έφερνε απλά τρόφιμα, ξέροντας πως δε γίνεται να παρακολουθήσει τη συναυλία καθώς δε χωρούσαν άλλοι. Ο κόσμος ήταν πιο θετικός από ποτέ, γιατί τους ένωσε ο σκοπός!
35.Οι εκδηλώσεις προσαρμόζονται στην εκάστοτε εποχή ώστε να μη γίνονται φορτικές και να αποκτούν ενδιαφέρον για όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα;
-Ανανεώνονται συνεχώς και προστίθενται καινούρια πράγματα ώστε να μη γίνονται φορτικές και να προσαρμόζονται στην κάθε εποχή.
36.Υπάρχει ευαισθητοποίηση μέσω των π.ε. για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως αιμοδοσία, συλλογή ρούχων ή φαρμάκων για τους οικονομικά ασθενέστερους;
-Μεγάλη ευαισθητοποίηση παρουσιάζεται μέσω των π.ε. για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως, αιμοδοσία, συλλογή ρούχων ή φαρμάκων για τους οικονομικά ασθενέστερους και πολλές φορές, μάλιστα, σε συνεργασία με τα σχολεία ώστε να απευθύνονται και σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, στους μαθητές και κατ’ επέκταση και στις οικογένειές τους.
37.Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των ΟΤΑ στον πολιτιστικό τουρισμό και ποια είναι η σχετική δραστηριότητα του δήμου σας;
-Ο ρόλος των ΟΤΑ στον πολιτιστικό τουρισμό θα πρέπει να είναι η σχεδίαση αξιόλογων εκδηλώσεων και ποιοτικών, τις οποίες ο κόσμος θα ήθελε να παρακολουθήσει και εν συνεχεία να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Ο δήμος δεν έχει ασχοληθεί τόσο με το τουριστικό μέρος.