ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΕΙΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO ΕΝΕΚΡΙΝΕΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σειρά δράσεων και ενεργειών για ανάδειξη των μνημείων της Θεσσαλονίκης που είναι ενταγμένα στο δίκτυο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής για τη νέα περίοδο 2013-2014, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο χθες, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, κατά τη 23η τακτική του συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα προτάθηκαν:

·     Εκτύπωση ειδικού  δίγλωσσου χάρτη και δωρεάν ξεναγήσεις για τους δημότες

·     Τοποθέτηση της ειδικής σήμανσης

·     Ενημερωτικές  διαλέξεις στο πλαίσιο της 29ης PHILOXENIA και

·     μεθόδευση διαδικασιών για την ένταξη περισσότερων μνημείων της Θεσσαλονίκης στον σχετικό κατάλογο της UNESCO, σε συνεργασία πάντα με τις αντίστοιχες Εφορείες μνημείων

Από το 1981, η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς, στόχος της οποίας είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος. Το 1988, 15 μεσαιωνικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, που χρονολογούνται από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος αι. μ.Χ.) έως και την Υστεροβυζαντινή περίοδο (13ος – 14ος αι.) εντάχθηκαν στον κατάλογο της UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως:

·     Τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης (4ος – 5ος αι.)

·     Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου (4ος αι.)

·     Η βασιλική της Παναγίας Αχειροποίητου (5ος αι.)

·     Η βασιλική του Αγίου Δημητρίου (7ος αι.)

·     Ο ναός του Οσίου Δαυίδ (Μονή Λατόμου) (6ος αι.)

·     Ο ναός της Αγίας Σοφίας (8ος αι.)

·     Ο ναός της Παναγίας των Χαλκέων (11ος αι.)

·     ναός του Αγίου Παντελεήμονα (14ος αι.)

·     Ο ναός των Αγίων Αποστόλων (14ος αι.)

·     Ο ναός του Αγίου Νικολάου του Ορφανού (14ος αι.)

·     Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης (13ος αι.)

·     Ο ναός του Σωτήρος (14ος αι.)

·     Η Μονή Βλατάδων (14ος αι.)

·     Ο ναός του Προφήτη Ηλία (14ος αι.)

·     Τα βυζαντινά λουτρά (14ος αι.)

«Με τα προαναφερόμενα μνημεία, η Θεσσαλονίκη συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων 304 πολιτιστικών σημείων του πλανήτη. Τα μνημεία του δικτύου της UNESCO, συγκεντρώνουν, παγκοσμίως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη επισκεψιμότητα. Εμείς, ως Δήμος Θεσσαλονίκης, οφείλουμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δυναμώσουμε την αναγνωρισιμότητα και την εμβέλεια των μνημείων αυτών, αξιοποιώντας τα και προς την κατεύθυνση αύξησης του τουριστικού ρεύματος στην πόλη», επεσήμανε κατά την εισήγησή του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
email: press@thessaloniki.gr, www.thessaloniki.gr
ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1
ΤΗΛ.2313.317.169, 2313.317.168, FAX: 2313.317.187

You may also like...