Δημιουργώντας μία Περφόρμανς/ Performance Making

MakingΠέμπτη 7 έως Κυριακή 17 Ιουλίου 2016
Δημιουργώντας μία Περφόρμανς/ Performance Making
·        Εντατικό Οκταήμερο Εργαστήριο
·        Διάλεξη
·        Διήμερο Συμπόσιο
·        Παρουσιάσεις/ Performances με την Άννα Φέρς
Καθηγήτρια Θεάτρου και Περφόρμανς του Πανεπιστήμιου Γκόλντσμιθς του Λονδίνου
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την Kαθηγήτρια του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου, Anna Furse, διοργανώνει ένα πρότζεκτ το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες, σπουδαστές, ερευνητές και θεωρητικούς των τεχνών να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες,  να δημιουργήσουν από κοινού και παράλληλα να διερευνήσουν:
¯  Τι είναι το Performance Making
¯  Ποια είναι η γενεαλογία του
¯  Ποια είναι τα κοινωνικά, πολιτικά αλλά και σε επίπεδο φόρμας ερεθίσματα των καλλιτεχνών. Τι είναι ο υβριδισμός στην τέχνη και γιατί
¯  Ποια είναι η οικονομία, το πλαίσιο και το κοινό  της performance
Το project θα διαρκέσει 10 ημέρες και αποτελείται από τρείς δράσεις:
1)   Εντατικό εργαστήριο 8 ημερών (workshop) με την Anna Furse, που θα εισάγει τους συμμετέχοντες στη μεθοδολογία της για τη δημιουργική προετοιμασία  μίας performance.
Η μεθοδολογία συνδυάζει την εντατική σωματική άσκηση, τεχνικές  ομαδικής δημιουργίας, το «χτίσιμο» της εικόνας, την αλληλεπίδραση με το χώρο και την σκηνογραφία, τη δομή και τη σύνθεση. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών χώρων και εμπειριών, ωστόσο ο καθένας από τους συμμετέχοντες θα  πρέπει να είναι έτοιμος να δεσμευτεί καθ’ όλη τη διάρκεια του project, συμμετέχοντας πλήρως στο εργαστήριο έτοιμος να συνεισφέρει με ιδέες δουλεύοντας τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, και σε όλη τη διαδρομή για τη δημιουργία μίας περφόρμανς.Οι συμμετέχοντες, ως αποτέλεσμα του Εργαστηρίου,  θα δημιουργήσουν μία “performance”,  την οποία θα καθοδηγήσει η Άννα Φερς, ως μια δραματουργική επινόηση που θα προέρχεται από τις δημιουργικές ασκήσεις των συμμετεχόντων και θα είναι βασισμένη  στην κοινή έρευνα και θεματολογία.
Κόστος Συμμετοχής στο εντατικό εργαστήριο διάρκειας 8 ημερών: 200€.
Η είσοδος στις παρουσιάσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε:
ü  Σπουδαστές – φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών. (Χορού, Δραματικές Σχολές/ Πανεπιστημιακά Τμήματα, Εικαστικές, Μουσικές Σχολές)
ü  Καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους (ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, μουσικοί κ.α.).
ü  Ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί ή θέλουν να ασχοληθούν με τη δημιουργική διαδικασία της performance.Ο αριθμός των θέσεων στο εργαστήριο είναι περιορισμένος. Ο αριθμός και το είδος των τελικών παρουσιάσεων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό και την πρόθεση των συμμετεχόντων.
Υποβολή Συμμετοχής:
Η υποβολή της συμμετοχής των υποψηφίων θα γίνεται ηλεκτρονικά, αποστέλλοντας ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (υποχρεωτικό) στα αγγλικά, μαζί με τη φόρμα ενδιαφέροντος στο production-dept@mcf.gr, με τον τίτλο «PMIL-Participation-(το όνομα του ενδιαφερόμενου)», μέχρι τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016.
Η τελική επιλογή θα γίνει από επιτροπή επαγγελματιών του χώρου. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν επιβεβαίωση ότι η υποβολή της συμμετοχής τους έχει παραληφθεί.
Μετά το πέρας των εργαστηρίων θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Παρασκευή 8 – Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016, από τις 17:00 έως τις 22:00
Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στην Αγγλική Γλώσσα.
2)      Διάλεξη με τίτλο: “Δημιουργώντας μία περφόρμανς -υβριδική ζωντάνια σε ένα διασκορπισμένο κόσμο. Η γενεαλογία της Περφόρμανς και οι προβληματισμοί της, σήμερα, στη μετα-δραματική κουλτούρα της περφόρμανς.”/  «Performance Making – hybrid liveness in a dispersed world. On the genealogy of Performance and its preoccupations today in a post-dramatic performance culture» με την Anna Furse, να παρουσιάζει και αναλύει τα θέματα.Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο και απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη δημιουργική διαδικασία μιας performance (καλλιτέχνες, ερευνητές, ακαδημαϊκοί κ.α.) και θέλουν να προσεγγίσουν το θεωρητικό πλαίσιο  των ερωτημάτων αυτών.
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016, στις 19:00
H διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική Γλώσσα.
3)   Συμπόσιο 2 ημερών που θα συντονίζουν η Anna Furse (Άννα Φερς) και η Ana Sanchez Colberg (Άνα Σάντσεζ Κολμπεργκ) Διευθύντρια του τμήματος Χορού και Θεάτρου στο DEREE – The American College στην Ελλάδα.
Το συμπόσιο θα συμπεριλαμβάνει και μία δημόσια πλατφόρμα για την performance στην Ελλάδα, σήμερα. Τρεις Έλληνες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν το έργο τους, το οποίο και θα αποτελέσει βάση για περεταίρω συζήτηση.
Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, στις 19:00
Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική Γλώσσα
Η είσοδος στο Συμπόσιο είναι ελεύθερη για το κοινό.
4) Παρουσιάσεις/ Performances
Συμπεριλαμβάνει:
α. Τις Παρουσιάσεις/ Performances στο πλαίσιο του εντατικού Εργαστηρίου
β. Τη δημόσια πλατφόρμα για την performance στην Ελλάδα, σήμερα, στο πλαίσιο του Διήμερου Συμποσίου. (Τρεις Έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν το έργο τους, το οποίο και θα αποτελέσει βάση για περεταίρω συζήτηση, στο Συμπόσιο).
Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, στις 21:00
Η είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
Βιογραφικά σημειώματα
Anna Furse
Η Anna Furse (Άννα Φερς) είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου και διετέλεσε διευθύντρια στο τμήμα Θεάτρου και Performance μέχρι το 2015.  Ήταν για 15 χρόνια υπεύθυνη στο διεθνώς αναγνωρισμένο  Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Performance Making – ένα εργαστηριακό πρόγραμμα μελέτης, έρευνας και πρακτικής στο οποίο συμμετείχαν χορευτές, καλλιτέχνες του θεάτρου και εικαστικοί καλλιτέχνες.
Είναι επίσης, συν-διευθύντρια της διεπιστημονικής ερευνητικής κοιτίδας «The Centre of the Body». Η βραβευμένη καριέρα της στο επαγγελματικό θέατρο καλύπτει 33 χρόνια ως καλλιτεχνική διευθύντρια, συγγραφέας και επιμελήτρια.
Αναπτύσσοντας τη δική της γλώσσα στη δημιουργία μίας performance, που συνδυάζει και συνθέτει την αρχική εκπαίδευσή της στο Royal Ballet και το έργο της με τους Peter Brook, Grotowski και το μετα-μοντέρνο χορό, διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια στο BloodGroup (1980 – 86) και στο Paines Plough (1990 – 95). Ίδρυσε την εταιρεία «Athletes of the Heart» το 2003, κέρδισε το βραβείο «Wellcome Trust Award» και ανέπτυξε μια σειρά από συνεργασίες τέχνης/ιατρικής με δύο νοσοκομεία, οργανισμούς υγείας σε διεθνείς χώρους, και διεθνείς συμπαραγωγές  με τη Σερβία και τη Σλοβενία.
Οι πιο πρόσφατες παραγωγές περιλαμβάνουν το «When We Were Birds» στα φεστιβάλ  Cantieri Culturali Zisa του Παλέρμο, Live Collision στο Δουβλίνο και GIFT, καθώς και μια εγκατάσταση για το Freud Museum, με τίτλο «Mad, Bad and Sad» την περίοδο 2013 – 2014.
Το βιβλίο της «Theatre in Pieces – Politics, Poetics and Interdisciplinary Collaboration (Methuen 2011)» είναι μια πρωτοποριακή ανθολογία πειραματικών κειμένων στην οποία συμπεριλαμβάνονται το κείμενο της εικονοκλαστικής performance του Peter Brook “US” το 1966, αλλά και το δικό της «Don Juan.Who?/?Don Juan.Kdo?» με την Mladinsko Gledalisce,  στη Λιουμπλιάνα.
Η νέα της περφόρμανς-έργο σε εξέλιξη The Anatomy Act είναι μία συνεργασία με τον μουσικό David Coulter (συνεργάτη των Laurie Anderson, Jarvis Cocker, Tom Waits και μουσικού διευθυντή στο Black Rider του Robert Wilson), με τον σκηνογράφο Mela Dell’ Erba (Θέατρο Γκαριμπάλντι, Παλέρμο) και τα Τμήματα Ανατομίας των Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Κολλεγίου Τρίνιτυ στο Δουβλίνο. the Anatomy Departments of Kings College, University of London and Trinity College. Είναι μία παραγγελία του CREATE-Ireland στο πλαίσιο του προγράμματος CAPP (Collaborative Arts Partnership Programme) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα κάνει την πρεμιέρα του στο Ιρλανδικό Φεστιβάλ Live Collision το Νοέμβριο.
http://www.gold.ac.uk/theatre-performance/staff/a-furse/
http://www.athletesoftheheart.org
Ana Sanchez-Colberg
Η Ana Sanchez-Colberg (Άνα Σάντσεζ Κολμπεργκ) είναι διεθνούς φήμης χορογράφος και ειδικεύεται στο χοροθέατρο, με έργο πρωτότυπο και διακεκριμένο. Διευθύνει την ομάδα της Τheatre EnCorps, με την οποία και δίνει παραστάσεις από το 1989.
Η ομάδα της έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και έχει λάβει επιχορηγήσεις από το Βρετανικό Συμβούλιο και από το Συμβούλιο Καλών Τεχνών της Αγγλίας. Ως αναγνώριση της συμβολής της στη διεθνή χορευτική σκηνή το Σουηδικό Συμβούλιο Ερευνών (2006/07) της απένειμε βραβείο για τη μελέτη και τη δημιουργία του έργου We: Implicated and Complicated. Σήμερα είναι Καθηγήτρια Χορογραφίας και Σύνθεσης,  όπως και διευθύντρια  του τμήματος Θεάτρου και Χορού στο DEREE – Το Αμερικανικό Κολλέγιο στην Ελλάδα.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ana_Sanchez-Colberg
***********
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00.  Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

You may also like...