Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

«Τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο» Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά όλων των ηλικιών σε συνεργασία με επιστήμονες, καλλιτέχνες και φορείς της πόλης μας. Συνεχίζεται για 5η χρονιά ο κύκλος εργαστηρίων με τίτλο «Τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο». Συγκεκριμένα, προσφέρονται εργαστήρια αστρονομίας για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού σε συνεργασία με το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης. Ανακαλύψτε το σύμπαν και τους πλανήτες μέσα από παρουσιάσεις, κατασκευές και δημιουργικό παιχνίδι. Για πρώτη χρονιά φέτος, εγκαινιάζεται η συνεργασία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης στα πλαίσια εργαστηρίων φωτογραφίας για παιδιά 10-15 ετών. Πρόκειται για μία βιωματική δράση που θα συμπαρασύρει τους μικρούς μαθητές στα μαγευτικά μονοπάτια της φωτογραφίας. Τα παιδιά θα μάθουν πως μπορούν να κατασκευάσουν μια φωτογραφική μηχανή από ένα κουτί παπουτσιών (pinhole camera). Το εργαστήρι θα περιλαμβάνει:
• Σύντομο θεωρητικό μέρος
• Κατασκευή φωτογραφικής μηχανής
• Λήψη φωτογραφιών με τα κουτιά-μηχανές που θα κατασκευάσουν τα παιδιά • Εμφάνιση φωτογραφιών σε σκοτεινό θάλαμο
Το εκπαιδευτικό αυτό εργαστήρι σχεδιάστηκε και θα πραγματοποιηθεί από το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης. Επίσης, για πρώτη χρονιά σχεδιάστηκαν εργαστήρια θεατρικής διερεύνησης για έφηβους μαθητές από την ιστορικό-αρχαιολόγο και θεωρητικό θεάτρου σε μουσειακό περιβάλλον κ. Αγνή Λ. Καραγιάννη. Τα θεατρικά αυτά εργαστήρια είναι μια απόπειρα να δούμε, να αφουγκραστούμε, να διαβάσουμε, να αφηγηθούμε, να διερευνήσουμε, να στοχαστούμε, να δραματοποιήσουμε αποσπάσματα από την παγκόσμια δραματουργία για να γνωρίσουμε πτυχές της ανθρώπινης ψυχής, που ίσως δεν έχουμε ακόμα εξιχνιάσει. Η συγκεκριμένη διερευνητική δράση θα γίνεται στον ισόγειο χώρο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, 2 φορές το μήνα, ημέρα Σάββατο και ώρα 15.00-17.00. Απευθύνεται μόνο σε έφηβους μαθητές, με ανώτερο αριθμό συμμετεχόντων τα 15 άτομα. Οι συμμετέχοντες θα ήταν καλό να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια. Τέλος, θα διεξαχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την οικονομία και την αποταμίευση, για παιδιά νηπιαγωγείου, από την παιδαγωγό με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Περιβάλλοντα κ. Αντιγόνη Κοσμίδου. Μέσα από ποικιλία δραστηριοτήτων οι μικροί μας φίλοι θα ανακαλύψουν τη σχέση του ανθρώπου με το χρήμα, τη σημασία των οικονομικών συναλλαγών, την αξία της αποταμίευσης και θα διαχωρίσουν τις ανάγκες από τις επιθυμίες τους. Το κόστος συμμετοχής είναι 3€ ανά εργαστήριο και 10€ τον μήνα για το εργαστήρι θεατρικής διερεύνησης που αφορά εφήβους. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο τηλέφωνο του μουσείου 25510 28926 ή στο 6936569950 για το εργαστήριο εφήβων. Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα των εργαστηρίων.
«Τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο»
Σάββατο 14 Οκτωβρίου 11:00-12:30 Εργαστήρι αστρονομίας με τίτλο: «Το ταξίδι του Cassini» με εμψυχωτές τον πρόεδρο του ΣΕΑΘ Ανδρέα Αμανατίδη και το μέλος Αναστασία Ζαφειροπούλου, για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.
Σάββατο 14 Οκτωβρίου 15:00-17:00 Εργαστήρι θεατρικής διερεύνησης με τίτλο: «Ό,τι τα μάτια βλέπουνε, αλήθεια μην τα λογιάζεις» με εμψυχώτρια την ιστορικό-αρχαιολόγο και θεωρητικό θεάτρου σε μουσειακό περιβάλλον Αγνή Λ. Καραγιάννη, για έφηβους μαθητές (13-16 ετών).
Σάββατο 21 Οκτωβρίου 11:00-12:30 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ας γνωρίσουμε την κυρία Οικονομία και την φίλη της την Αποταμίευση» με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό Κοσμίδου Αντιγόνη, για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών.
Σάββατο 4 και 11 Νοεμβρίου 11:00-13:00 Εργαστήρι φωτογραφίας με τίτλο: «Τι κρύβει το μαύρο κουτί;» με εμψυχωτές τον πρόεδρο του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης Δημοσθένη Καραγεωργίου και τον ταμία του κέντρου Μπολιάκη, για παιδιά ηλικίας 10-15 ετών.
Σάββατο 18 Νοεμβρίου 11:00-12:30 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ας γνωρίσουμε την κυρία Οικονομία και την φίλη της την Αποταμίευση» με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό Κοσμίδου Αντιγόνη, για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών.
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 11:00-12:30 Εργαστήρι αστρονομίας με τίτλο: «Οι εξερευνητές του διαστήματος» με εμψυχωτές τα μέλη του ΣΕΑΘ Βασίλη Καραδάτκο και Χρύσα Παπαδημητρίου, για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 11:00-12:30 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ας γνωρίσουμε την κυρία Οικονομία και την φίλη της την Αποταμίευση» με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό Κοσμίδου Αντιγόνη, για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών.
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 11:00-12:30 Εργαστήρι αστρονομίας με τίτλο: «Φτιάχνοντας τον ουρανό των Χριστουγέννων» με εμψυχωτές τα μέλη του ΣΕΑΘ Μαρία Σπουρίτα, Μελίνα Σαουλίδου και Ξένια Κυριακίδου, για παιδιά όλων των ηλικιών.
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 11:00-12:30 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ας γνωρίσουμε την κυρία Οικονομία και την φίλη της την Αποταμίευση» με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό Κοσμίδου Αντιγόνη, για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών.

You may also like...