Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη

kalinixta_margaritaΜΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΝΘΙΖΕΙ ΣΤΗ  ΜΑΝΤΡΑ ΜΠΛΟΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ!
«Το πρώτο είναι να καταλάβεις γιατί πολεμάμε… »Ορέστης
«Πρέπει να μείνω εδώ. Ως το τέλος.»
Μαργαρίτα
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 70 χρόνια του Μπλόκου της Κοκκινιάς που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, η Μάντρα του Μπλόκου θα φιλοξενήσει το  έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα, Μαργαρίτα» από τη Νεανική Σκηνή «ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ» την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στις 9.00 μ.μ.
Την παράσταση σκηνοθετεί η Δήμητρα Χριστοδούλου και αναφερόμενη στο έργο  επισημαίνει: «Είναι ένα κόσμημα του νεοελληνικού ρεπερτορίου, στηριγμένο σε διήγημα του μεγάλου μας Δημήτρη Χατζή από το περίφημο «Το Τέλος Της Μικρής Μας Πόλης», ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού έργα με θέμα την Κατοχή και το μόνο με θέμα κεντρικό την Αντίσταση, έργο που περνούσε επίμονα από το νου μας κάθε φορά που βρισκόμασταν στον ιερό χώρο της Μάντρας.
Η εικόνα της εύθραυστης  Μαργαρίτας των Σταύρου και Χατζή να κουβαλά τη βαριά βαλίτσα της και να την απιθώνει, μέσα από το χρόνο, με τρεμάμενα βήματα, πάνω σ’ αυτό το χώμα- προσκέφαλο, λίγο πριν ανοίξει μεγάλα, δυνατά φτερά προς τη Θυσία, πολιορκούσε τη σκέψη μας. Αυτό το Κορίτσι – Ψυχή σ’ έναν τέτοιο Χώρο – Μνήμη, σε μια παράσταση- προσκύνημα, όπου η ταπεινή τέχνη παθιασμένων ερασιτεχνών θα κατατεθεί σαν  στεφάνι στους άλλους Ταπεινούς Αγγέλους που άφησαν στο χώμα αυτό το δικό τους ανεξίτηλο χνάρι, να πώς ονειρευόμασταν μια παράσταση στη Μάντρα!
Σ’ αυτό το όνειρο ερχόμαστε να δώσουμε σώμα και φωνή με συγκίνηση και ελπίδα οι «Ονειροβάτες», ερασιτεχνική θεατρική ομάδα από το Ίλιον, που έχει ήδη αναμετρηθεί αρκετά χρόνια με το καλό θέατρο και έχει προσθέσει τη μικρή της ιστορία στους αγώνες και τις προσπάθειες των συνοικιών και της περιφέρειας να αρθρώσουν με ευκρίνεια και τόλμη τον δικό τους αισθητικό λόγο στον καθημερινό μας πολιτισμό».
Όταν το 1967 πρωτοανέβαινε στο θέατρο «Βεάκη» από το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη το έργο αυτό του Γεράσιμου Σταύρου , ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο βαθιά θα ρίζωνε μέσα στην κατοπινή θεατρική μας ζωή. Ο Γεράσιμος Σταύρου αναφέρει χαρακτηριστικά:»Το «Καληνύχτα, Μαργαρίτα » τις ρίζες που έριξε τις είχε ήδη μέσα στο σπαραχτικό του θέμα, αυτή τη διαχρονικά ακατάπαυστη προσπάθεια χειραγώγησης των συνειδήσεων των νέων ανθρώπων από τους μηχανισμούς της εξουσίας, που μπορεί μια χαρά να φωλιάζουν και μέσα στην οικογένεια. Ο πανάρχαιος μύθος του Κρόνου που τρώει τα παιδιά του, για να μην κινδυνέψει ο θρόνος του, βρίσκει στο έργο αυτό μια νεοελληνική εκδοχή. Ο γιατρός Περδικάρης και οι συν αυτώ, που κατασπαράζουν και τη Μαργαρίτα και τη Φωτεινή, τα νιάτα της οικογένειας, αν και τοποθετημένοι στο ιστορικό πλαίσιο της Κατοχής και της Αντίστασης, έχουν και σήμερα μιαν απίστευτα πικρή επικαιρότητα, καθώς ο κόσμος γύρω μας παραμένει εχθρικός για τους νέους και κάθε ελπίδα γι’ αυτούς εξακολουθεί να στηρίζεται στη δική τους δύναμη να καταλάβουν, να εξεγερθούν και να παλέψουν».
Η μουσική είναι της Βασιλικής Μητροπούλου, τα σκηνικά του Δημήτρη Μανωλέλλης, τα κουστούμια της Μαρίας  Τσονάκα. Παίζουν οι : Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, Χριστίνα Καραγιώργη, Αλέξανδρος Ντουνέτας, Γεωργία Πετροπούλου, Απόστολος Μαντζάρας, Ανδριάνα Ζέρβα, Ελένη Γεωργίου, Γιώργος  Μενδώνης, Κωνσταντίνα Καντούτση, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Δημήτρης Μανωλέλλης Φωτεινή Κατσιβέλη – Περάκη, Ειρήνη Βασιλοπούλου, Ζέφη Σκρέμπου.
Είσοδος ελεύθερη.
Πριν την παράσταση θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, το ιστορικό της ημέρας και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και τους εκπροσώπους των συλλόγων και των φορέων της πόλης στις 8.00 μ.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη).

You may also like...