Δήμος Θεσσαλονίκης

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ

Τη μνήμη των δύο σπουδαίων τέκνων της, Ισαποστόλων, Δασκάλων  και Αγίων της Ορθοδοξίας, τιμά για πρώτη φορά επισήμως η Θεσσαλονίκη, κηρύσσοντας από χθες Παρασκευή 24 Μαΐου, το 2013 ως έτος Κυρίλλου και Μεθοδίου. Στο πλαίσιο των εναρκτήριων εκδηλώσεων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της χορωδίας του Σωματείου Ψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», παρουσία ξένων αρχών και εκπροσώπων της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια μνημείου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, δωρεά  του Εθνικού Συλλόγου Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης, στον περιβάλλοντα χώρο του ομώνυμου Ιερού Ναού της Θεσσαλονίκης.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 1150 χρόνια από την αποστολή των Αγίων Θεσσαλονικέων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου στον κόσμο των Σλάβων η Θεσσαλονίκη, γενέτειρα των δύο αυτών μεγάλων προσωπικοτήτων, αποφασίζει επιτέλους να τιμήσει τη μνήμη τους, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε:

«Οι Σλαβικοί λαοί είναι ακόμη και σήμερα ευγνώμονες για τη μεταλαμπάδευση τέτοιου θεολογικού και πολιτιστικού πλούτου. Για τις αρχές της Θεσσαλονίκης το αποστολικό και θεάρεστο έργο τους αξιολογείται σήμερα ως ιδιαίτερα σημαντικό για έναν επιπλέον λόγο. Χαρακτηρίζεται από στοιχεία που διευκολύνουν την επικοινωνία και την κατανόηση των λαών και τελικά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ειρηνική συνύπαρξή τους. Με άλλα λόγια συνεισέφεραν στην προαγωγή του πιο ουσιαστικού μηνύματος του Χριστιανισμού». Επιπλέον ευχαρίστησε τον Εθνικό Σύλλογο Ελλήνων Αγίας Πετρούπολης –πόλης αδελφοποιημένης με τη Θεσσαλονίκη- για το πατριωτικό έργο του και την πρότασή του για την ανέγερση μνημείου των δύο Αγίων στον περιβάλλοντα χώρο του ομώνυμου Ιερού Ναού της πόλης, καθώς και τον γλύπτη Αλεξέι Αρχίπωφ που το φιλοτέχνησε και κατέληξε: «Με το παρόν μνημείο η πόλη γίνεται σημείο αναφοράς της πνευματικής τους προσφοράς. Όχι μόνο ως τόπος καταγωγής τους, αλλά και ως τόπος όπου χριστιανοί σλαβικής ή άλλης καταγωγής πρέπει να έρχονται για να τιμήσουν το Άγιο έργο τους».

Η δωρεά  του μνημείου επιβεβαιώνει τους δεσμούς των Ελλήνων με  τις σλαβικές χώρες, ως μακροπρόθεσμο προϊόν του εκχριστιανισμού των Σλάβων από τους Ισαποστόλους Αγίους και αποτελεί τιμή τόσο για τη γενέτειρά τους Μακεδονία, όσο και για την αφετηρία του μεγάλου τους έργου, τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης  Θόδωρος Καράογλου και κατέληξε: «Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, αφενός θα βοηθήσουν στην καλύτερη γνώση της τοπικής ιστορίας και αφετέρου θα ενισχύσουν τη διάχυση της Ορθόδοξης παράδοσης, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες του προσκυνηματικού τουρισμού».

Στα πνευματικά αποτελέσματα της δράσης των δύο Αγίων που ορμώμενοι από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψαν στις σλαβικές χώρες, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο  Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος σημειώνοντας:  «Είναι ιδιαίτερη πνευματική χαρά, η σημερινή, επειδή έχει να κάνει από τη μια πλευρά, με δύο ανθρώπους που ανακηρύχτηκαν μέσα στην ιστορία των χρόνων ως Άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας και από την άλλη επειδή το έργο αυτών των δύο μεγάλων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου είχε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα στον πολιτισμό, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη των αδελφών μας Σλάβων, στις περιοχές που τότε εκείνοι επισκέφθηκαν».

Στην χαιρετιστήρια επιστολή του, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του, Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας Αλεξέι Ποπόφ, ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γ. Πολτάβτσενκο εξέφρασε  τη βεβαιότητα του ότι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου θα αποτελέσουν άλλο ένα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Θεσσαλονίκης, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τις Αρχές του Δήμου Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη αυτού του έργου.

«Ως Μακεδόνες είμαστε πολύ περήφανοι που εγκαινιάστηκε  αυτό το σημαντικότατο μνημείο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και προσκαλούμε όλους τους ανθρώπους που προέρχονται από τις Σλαβόφωνες χώρες να επισκεφθούν τον τόπο μας, να γνωρίσουν τις ομορφιές του και να θυμηθούν την αξία  των δύο Αγίων Ιεραποστόλων», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική την πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και συγχαίροντας τα μέλη του Εθνικού Συλλόγου Ελλήνων Αγίας Πετρούπολης για την δωρεά τους.

Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος εκτός από εκκλησιαστικά πρόσωπα υπήρξαν και διαπρεπείς επιστήμονες, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Κέντρου Πολιτιστικών Μελετών Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου και Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ,   Αιμίλιος – Αντώνιος Ταχιάος και πρόσθεσε: «Για τις  δύο αυτές λαμπρές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης επαξίως φιλοτεχνήθηκε το υπέροχο αυτό μνημείο. Η πόλη της Θεσσαλονίκης εκτός από αυτόν τον Ναό όπου τους τιμά απέκτησε τώρα για αυτούς και ένα πανέμορφο μνημείο και αυτό το οφείλει στους ομογενείς από τη Ρωσία αδελφούς μας».

Μήνυμα συμπαράστασης του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδη προς τους Έλληνες που δοκιμάζονται από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, μετέφερε ο εκπρόσωπός του Κυριάκος Ιορντάνοφ, σημειώνοντας:  «Σήμερα όλοι μας γίναμε  μάρτυρες ενός πολύ σημαντικού γεγονότος, καθώς την πρωτεύουσα του Βορρά της Ελλάδας έχει στολίσει ένα μνημείο το οποίο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίο έχουν δημιουργήσει τη σλαβική γραφή και είναι οι διαφωτιστές του σλαβικού λαού».

«Με μεγάλη συγκίνηση περιμέναμε αυτήν την ημέρα. Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη στην αποστολή τους να φέρουν στους Σλάβους τη γραφή και να διαδώσουν το Χριστιανισμό σήμερα  επιστρέφουν στη γενέτειρά  τους δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την ενότητα του πολιτισμού και της Θρησκείας μας» σημείωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συλλόγου Ελλήνων Αγίας Πετρούπολης Αλέξιος Δροσίδης και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες της Ρωσίας και της Αγίας Πετρούπολης παρόλο που βρίσκονται μακριά από την ιστορική τους πατρίδα, ποτέ δεν είχαν ξεχάσει τις ρίζες τους και πάντα με μεγάλη συγκίνηση παρακολουθούν τα γεγονότα στην Ελλάδα».

Στην εκδήλωση εκτός από τους ομιλητές παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, και από τις Αρχές άλλων χωρών: η Πρέσβειρα της Βουλγαρίας,  Αιμίλια Κράλεβα, ο Πρέσβης της Σλοβακίας, Πέτερ Μιχάλκο, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας, Βόλκανγκ  Ομπερμάϊερ, ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας, Πάβικ Σίνισα, η Πρόξενος της Τσεχίας στην Πρεσβεία της Αθήνας, Μπιάνκα Κοβάκσοβα, ο Επίτιμος Πρόξενος Σλοβακίας, Κωνσταντίνος Μαυρίδης και η Επίτιμη Πρόξενος Τσεχίας, Μαργαρίτα Ιγνατίδου. Παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για Θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωπος του Γ΄ Σώματος Στρατού, μέλη ομογενειακών οργανώσεων και ο δημιουργός του Μνημείου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου (και μέλος της Εθνικής Κοινότητας Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης) γλύπτης Αλεξέι Αρχίπωφ.

Μετά το πέρας της τελετής στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων για το Έτος Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου πραγματοποιήθηκε συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής,  και ακολούθησε  δεξίωση στο φουαγέ του Μεγάρου.

Νωρίτερα παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρου Καράογλου και του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Ανθίμου εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον Πρέσβη της Σλοβακίας Πέτερ Μιχάλκο έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου εγκαινιάστηκε στο φουαγιέ του Δημαρχείου. Την έκθεση, στην οποία αναφέρεται κατά χρονικά στάδια η πορεία των δύο Αγίων από την έλευσή τους στο έδαφος της Σλοβακίας και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, διοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβακίας. Παρόντες στα εγκαίνια ήταν επίσης, πρέσβεις και εκπρόσωποι θρησκευτικών  τοπικών, πολιτιστικών και προξενικών αρχών, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πολιτών οι οποίοι περιηγήθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην έκθεση και ξεναγήθηκαν στα εκθέματά της από τον Πρέσβη της Σλοβακίας Πέτερ Μιχάλκο.

Στο πλαίσιο της έναρξης των επίσημων εορταστικών εκδηλώσεων, σήμερα Σάββατο, 25 Μαΐου 2013, το πρωί, πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων του πάρκου της Σλοβακίας (πλησίον Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου) και των αποκαλυπτηρίων της τιμητικής πλακέτας στη μνήμη των δύο Αγίων, που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σλοβακίας.

 

You may also like...