Δήμος Ηρακλειάς-Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Γιορτή της Μπάμπως-Χρυσοχώραφα, Κοίμηση, Ποντισμένο
Έθιμο προς τιμή της μαμής του χωριού αναβιώνει κάθε χρόνο, με κεράσματα,δρώμενα και τραγούδια στην αυλή της μαμής από τις γυναίκες του χωριού.
Γιορτή Αγ. Χαραλάμπους -Λιθότοπος

Πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία στον Ιερό ναό Αγ. Χαραλάμπους και ακολουθεί περιφορά της Ιεράς Εικόνας. Ο άγιος τιμάται με πανήγυρη, εορταστικές εκδηλώσεις και με δεξίωση αρχών και κοινού.
Καρναβάλι Ηράκλειας

Την Κυριακή της Τυροφάγου πραγματοποιείται στη Ηράκλεια παιδικό Μπαλνταφάν, θέαμα δρόμου με ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργούς, ξυλοπόδαρους και ελεύθερο καρναβάλι με τη συμμετοχή όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων. Ακολουθεί λαϊκό γλέντι με τους παραδοσιακούς ζουρνάδες της Ηράκλειας και μοιράζεται δωρεάν λουκάνικο Τζουμαγιάς και κρασί σε όλους του επισκέπτες. Την Καθαρά Δευτέρα γίνεται η παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών στο Δασοχώρι, ενώ γλέντι και παραδοσιακά κούλουμα βρίσκει κανείς σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Ειδικά στο δημ. διαμέρισμα Ποντισμένου αναβιώνουν τα “κετσέκια”, έθιμο που κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, με δρώμενα, πειράγματα και μεταμφιέσεις των ανδρών σε γυναίκες.
Γιορτή Αγίων Θεοδώρων – “Σουράτισσα”-Ηράκλεια

Των Αγ. Θεοδώρων,ημέρα Σάββατο αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο της “Σουράτισσας”, δηλαδή φιλενάδας. Οι γυναίκες ξεχνούν τις έχθρες,ις προστριβές και τις διαφωνίες τους και διασκεδάζουν όλες μαζί σε ταβέρνες της περιοχής ή στην αίθουσα του Πολύκεντρου ης Ηράκλειας με τη συνοδεία της μουσικής από τους ζουρνάδες και τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά.
Γυναικοκρατία-όλα τα δημοτικά διαμερίσματα
Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα αναβιώνει το έθιμο της γυναικοκρατίας,όπου οι γυναίκες εγκαταλείπουν τα νοικοκυριά τους και διασκεδάζουν στις ταβέρνες της περιοχής, ενώ οι άνδρες τους παραμένουν στο σπίτι.
Γιορτή Αγ. Γεωργίου-Ποντισμένο

Παραδοσιακή πανήγυρης και πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από την ΔΕΠΑΤΗ σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο προς μήν του αγίου στο δημ. διαμέρισμα του Ποντισμένου οι οποίες διαρκούν 2-3 ημέρες. Περιφορά της εικόνας, παραδοσιακοί χοροί, αθλοπαιδιές, παράσταση Καραγκιόζη και λαϊκή βραδιά συνθέτουν το εορταστικό σκηνικό
Γιορτή Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης -Χρυσοχώραφα

Διήμερες εκδηλώσεις από τον πολιτιστικό σύλλογο Χρυσοχωράφων και τη ΔΕΠΑΤΗ με πανήγυρη, περιφορά εικόνας, παραδοσιακά χορευτικά σχήματα και έκθεση ζωγραφικής από το “Εικαστικό εργαστήρι” του δήμου.
Γιορτή Αγ. Πνεύματος Βαλτερό

Διήμερες εκδηλώσεις με πανηγύρι, παραδοσιακούς χορούς, περιφορά εικόνας, εκθέσεις ζωγραφικής και επιδείξεις ενόργανης γυμναστικής από το Σύλλογο Ενόργανης του δημ.διαμερίσματος Βαλτερού.
Γιορτή Αγ. Κοσμά και Δαμιανού -Ποντισμένο

Με αφορμή την εορτή των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού γίνεται πανήγυρης και εορταστικές εκδηλώσεις.
Γιορτή Προφήτη Ηλία -Λιμνοχώρι
Οι εκδηλώσεις που οργανώνονται από τη ΔΕΠΑΤΗ και τον Πολιτιστικό Λιμνοχωρίου,περιλαμβάνουν περιφορά της εικόνας, πανηγύρι καιχορευτικά σχήματα.Παράλληλα διεξάγονται φιλικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες παίδων και ανδρών.
Γιορτή Αγ. Παρασκευής Καρπερή

Με αφορμή την πανήγυρη της εορτής της Αγίας Παρασκευής πραγματοποιούνται τετραήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν: Παραδοσιακούς χορούς,λαϊκή παραδοσιακή βραδιά, παράσταση καραγκιόζη ή κουκλοθέατρο και αθλοπαιδιές. Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα της Δ.Ε.Π.Α.Τ.Η. σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του Δ. Δ. Καρπερής.
Γιορτή Αποδήμων και Ετεροδημοτών Χρυσοχώραφα

Διοργανώνονται τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμή των Αποδήμων και Ετεροδημοτών με παραδοσιακούς χορούς, λαϊκή παραδοσιακή βραδιά,ξεναγήσεις νέων στις αρχαιότητες, σε θρησκευτικά μνημεία καθώς και σε τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλους του νομού Σερρών. Στη λαϊκή βραδιά,εκπρόσωποι των συλλόγων των απανταχού της γης Χρυσοχωραφιτών στέλνουν τους χαιρετισμούς τους, μετανάστες και απόδημοι χορεύουν και γεύονται ντόπιο λουκάνικο και σουβλάκι και χορεύουν μέχρι πρωίας στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Γιορτή Βουβαλιού -Χρυσοχώραφα

Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώνεται κάθε χρόνο η γιορτή βουβαλιού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο « Χρυσοχωράφων Σερρών». Οι εκατοντάδες επισκέπτες απολαμβάνουν γεύσεις από βουβάλι (κρέας άρτια μαγειρεμένο, γλυκά με βάση το γάλα και το βούτυρο, καζαν ντιπι, καβουρμάς, λουκάνικα, κ.α) παράλληλα ενημερώνονται για την θρεπτική αξία του κρέατος και του γάλακτος μέσα σε μια ατμόσφαιρα παραδοσιακή.
Γιορτή Καλαμποκιού Βαλτερό

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Βαλτερού σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑΤΗ αναβιώνουν την γιορτή καλαμποκιού. Ένα πολιτισμικό πανηγύρι με ωγραφική, μουσική, θέατρο,χορό, παιχνίδια και κάθε λογής εδέσματα με βάση το καλαμπόκι.Καλαμποκόψωμα, μπομπότα, πίτες, λουκουμάδες, κέικ, ποπ κορν και ψητό καλαμπόκι γίνονται ανάρπαστα από μικρούς και μεγάλους.
Θρακιώτικη βραδιά -Δασοχώρι

Πολιτιστικό διήμερο ή τριήμερο με την ονομασία “Θρακιώτικη βραδιά”, με παραδοσιακή λαϊκή βραδιά και χορούς, τουρνουά σκάκι, εκθέσεις ωγραφικής και βραδιά θρακιώτικης πίτας.
Γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Γιορτή Αποδήμων – Ετεροδημοτών -Κοίμηση
Με αφορμή την πανήγυρη της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πραγματοποιούνται εξαήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες ονομάζονται “Γιορτή Απόδημων Ετεροδημοτών Κοιμησιωτών” και περιλαμβάνουν: Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, πολιτιστικές συναντήσεις, παραδοσιακούς χορούς,λαϊκή παραδοσιακή βραδιά, παράσταση καραγκιόζη ή κουκλοθέατρο καθώς και συνέδριο απόδημων ετεροδημοτών με συμμετοχή αντιπροσωπιών από το εξωτερικό, κυρίως της Γερμανίας. Οι εκδηλώσεις γίνονται από την Δ.Ε.Π.Α.Τ.Η. σε συνεργασία με τους Συλλόγους Απόδημων- Ετεροδημοτών,και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοίμησης.
Μεγάλη Εμποροπανήγυρη Ηράκλειας

Η ετήσια εμποροπανήγυρη διάρκειας έξι ημερών με τους μοναδικούς “Παλαιστικούς αγώνες”, αποτελεί το Αυγουστιάτικο γεγονός της περιοχής. Ντόπιοι, και επισκέπτες απολαμβάνουν τα πασίγνωστα λουκάνικα στα πρόχειρα στημένα μαγαζιά και σε ευκαιριακά μαγκάλια σε κάθε γωνιά. Αποτελεί εμπορικό γεγονός μεγάλης σημασίας, ζωοπάζαρο, “νυφοπάζαρο”, χρώματα, αρώματα,σκόνη, τσίκνα, μεθύσι, όλα σ’ ένα ολονύχτιο κυκλικό χορό. Κατάθεση για θυσία τις στενοχώριες και δυσκολίες της ζωής στους αρχαίους θεούς Βάκχο και Πάνα. Το πανηγύρι διοργανώνεται από τον Δήμο Ηράκλειας και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Έπαρση της Σημαίας στο Δημοτικό Στάδιο Ηράκλειας με την συνοδεία παραδοσιακών ζουρνάδων ή της Φιλαρμονικής του δήμου. Παραδοσιακούς χορούς και παραδοσιακή λαϊκή βραδιά, εκθέσεις ζωγραφικής. Τις εκδηλώσεις κλείνουν οι αγώνες παραδοσιακής πάλης οι οποίοι διεξάγονται στο δημοτικό στάδιο. Πρόκειται για μία εκστατική τελετή που σε πολλά μέρη της Μακεδονίας και της Θράκης κρατά από την αρχαιότητα. Αθλητές επώνυμοι και ανώνυμοι, πολλές φορές και πρωταθλητές αγωνίζονται, από το απόγευμα έως αργά το βράδυ, υπό την συνοδεία των ζουρνάδων. Οι παλαιστές είναι αλειμμένοι με λάδι και φορούν μόνο ένα δερμάτινο παντελόνι, το λεγόμενο κισπέτι. Πλήθος κόσμου συμμετέχει με τρόπο “σχεδόν ρωμαϊκό” με φωνές και χειροκροτήματα.
Γιορτή Ψαριού -Λιθότοπος

Διοργανώνονται διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο λιμανάκι του Λιθοτόπου στη Λίμνη Κερκίνη, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικής ομορφιάς της περιοχής, καθώς και την προώθηση του ντόπιου αγροτικού προϊόντος- του λιμνίσιου ψαριού. Περισσότερα από 3.000 επισκέπτες συμμετέχουν στη γιορτή, απολαμβάνοντας δίπλα στη λίμνη Κερκίνη πάνω από έναν τόνο ολόφρεσκων ψαριών προσφορά του Δήμου. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι με χορούς και μουσικές από λαϊκά σχήματα, δημοτικά και έντεχνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέμα τη λίμνη που πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις, καθώς και έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
Γιορτή Αποκεφάλισης Τιμίου Προδρόμου-Ψωμοτόπι

Στο παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του αγίου με πανήγυρη και δεξίωση των αρχών και του κοινού.
Γενέθλιο της Θεοτόκου -Κεσσάνη

Με αφορμή το “γενέθλιο της Θεοτόκου”, διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις με πανήγυρη, περιφορά εικόνας και δεξίωση των αρχών και ουκοινού λαμβάνουν χώρα στον οικισμό Κεσσάνη.
Γιορτή Αγ. Δημητρίου -Δασοχώρι, Σιμώνας

Ο άγιος γιορτάζεται στο Δασοχώρι και στο Σιμώνα με πανήγυρη, εορταστικές εκδηλώσεις, περιφορά της Ιεράς εικόνας και δεξίωση ων αρχών και του κοινού.
Καλαντάρια -Χρυσοχώραφα

Στο δημοτικό διαμέρισμα Χρυσοχωράφων αναβιώνουν παραμονή Χριστουγέννων τα”Καλαντάρια”, έθιμο με καταβολές από τη Κωνσταντινούπολη.

Περισσότερες πληροφορίες: www.dimosiraklias.gr

You may also like...