Γ Ε Φ Υ Ρ Ε Σ

2_iran_Λαϊκή παραδοσιακή μουσική από το Ιράν με το μουσικό συγκρότημα Saba
Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 (ώρα 8:30 μ.μ.)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν
Το βραβευμένο συγκρότημα Σαμπά [Saba] έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό ένα μεγάλο φάσμα οργανικών και φωνητικών συνθέσεων της ιρανικής μουσικής. Μιας μουσικής με παμπάλαιες ρίζες που χάνονται μέσα στον χρόνο, πλημμυρισμένης από βαθιά συναισθήματα που συνδυάζουν την αγάπη, τη θρησκευτικότητα, τον μυστικισμό αλλά και τον νόστο της Ανατολής. Η εμφάνισή του συγκροτήματος Saba στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, στο πλαίσιο του Κύκλου Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
Το μουσικό συγκρότημα Saba…
… ιδρύθηκε το 1990 και ασχολείται με την παραδοσιακή περσική μουσική. Ύστερα από πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις στο Ιράν, έλαβε μέρος το 2003 για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ουζμπεκιστάν αποσπώντας πρώτο βραβείο, ενώ συμμετείχε στην ίδια καλλιτεχνική διοργάνωση το 2005 και το 2009. Έχει επίσης συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ταϊβάν, το 2005 και το 2011.
Το συγκρότημα Σαμπά αποτελείται από πέντε διακεκριμένους ιρανούς μουσικούς. Ταρ παίζει ο Αράς Αχμαντινασάμπ (Arash Ahmadi Nasab), ο οποίος έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο και έχει συνθέσει τη μουσική για το άλμπουμ «Βαπασίν Μπεντρούντ – Ο τελευταίος χαιρετισμός». Είναι απόφοιτος της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης. Μέλος του συγκροτήματος είναι επίσης ο Σαμάν Μπαρζί (Saman Barzi) που παίζει ούτι. Ο Μπαρζί συμμετείχε το 2013 σε συναυλίες του συγκροτήματος παραδοσιακής περσικής μουσικής Χατανέ στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, ενώ το 2014 πραγματοποίησε εμφανίσεις στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με το παραδοσιακό συγκρότημα Ντελ Αβά. Στον κεμεντσέ είναι ο Σιαβάς Αχμαντινασάμπ (Siavash Ahmadi Νasab), ο οποίος σπούδασε στη Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης και έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις με το βραβευμένο σχήμα παραδοσιακής περσικής μουσικής Ραβάκ. Τραγουδιστής και μαέστρος του συγκροτήματος Σαμπά είναι ο Φαζέλ Τζαμσιντί (Fazel Jamshidi). Στα έργα του συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, Η φωνή της πατρίδας, ο Κρυφός σύντροφος και η Συνάντηση δύσης και Ανατολής. Στο συγκρότημα Σαμπά ντέφι παίζει ο Μαχντί Αγιουγί Πουρναφτί (Mahdi Ayoughi Pournafti) που έχει τιμηθεί με δεύτερο βραβείο στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του Ουζμπεκιστάν (2009), στο οποίο συμμετείχαν σχήματα από 54 χώρες. Ο Πουρναφτί έχει κερδίσει ακόμη πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ της Ταϊβάν (2012). Έχει εμφανιστεί στην Κύπρο, την Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, την Ταϊβάν, την Ισπανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι διευθυντής του Ωδείου «Ναβάγιε Μεχρ» και επικεφαλής του συγκροτήματος Ράντχα από το 2004.Στο ιρανικό μουσικό συγκρότημα Σαμπάς συμμετέχουν επίσης ο Αμιρμαχμούντ Σαφαρπούρ (Amirmoahmoud Safarpour) και ο Νασερέ Ασγαρί (Nasereh Asgari) που παίζουν αντίστοιχα τονμπάκ και σαντούρι.
Τιμές εισιτηρίων: 16 €, 25 €
Ειδικές τιμές: 6 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 10 € (65+, πολύτεκνοι)
Πληροφορίες 210 72.82.333, www.megaron.gr
Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...