Γυναίκες που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη

Ημερίδα
Γυναίκες που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη
Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 18.30 – Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

 Το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη σε τρεις εμβληματικές γυναίκες που σημάδεψαν με το έργο και τη δράση τους τη Θεσσαλονίκη. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, ώρα 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου).
Η ημερίδα αποτελεί ένα αφιέρωμα στις τρεις γυναίκες, τις πρωτοπόρες μαχήτριες του δημόσιου βίου, την Αγγελική Τσιώμου-Μεταλλινού, την Αρίστη Παγιατάκη και την Ελένη Σκούρα.

Ποιες ήταν όμως αυτές οι τρεις γυναίκες της πόλης μας; Μια σύντομη μόνο αναφορά στις τρεις προσωπικότητες, και οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα ξεδιπλώσουν τις πτυχές του σημαντικού έργου και της συνεισφοράς τους κατά τη διάρκεια της ημερίδας:

Αγγελική Τσιώμου-Μεταλλινού (1886-1963) δασκάλα, δημοσιογράφος και συγγραφέας, αναγνωρισμένη επίσημα ως Μακεδονομάχος. Μετά τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα ασχολήθηκε με λαογραφικό και συγγραφικό έργο.

Αρίστη Παγιατάκη (1902-1975) γιατρός και πολιτικός. Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα μεταπολεμικά.

Ελένη Σκούρα (1896 -1991) πολιτικός και δικηγόρος, η πρώτη εκλεγμένη Ελληνίδα,  βουλευτής Θεσσαλονίκης, στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:
Σπύρος Βασιλειάδης, Οικονομολόγος
Βαγγέλης Πλάκας, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
Στέργιος Λεπτοκαρίδης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Είσοδος ελεύθερη
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Μέγαρο Μπίλλη – Πλατεία Ιπποδρομίου – 546 21
Τηλ.: 23 13 318701
E-mail: kith@thessaloniki.gr

You may also like...