Γνώση, Δημιουργία, Εκπαίδευση. Το πρόγραμμα του ΝΕΟΝ για το 2015. Πρόγραμμα Δράσεων Οργανισμού ΝΕΟΝ Έτος 2015

imagesΟ Οργανισμός  ΝΕΟΝ συνεχίζει σταθερά την προσπάθειά  του να φέρει το σύγχρονο  πολιτισμό σε επαφή  με το ευρύ κοινό, ανακοινώνοντας  το πρόγραμμά  του για το 2015. Πιστεύοντας αδιαπραγμάτευτα  στη δυνατότητα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει, ο ΝΕΟΝ συνεχίζει τους θεσμούς που έχει ορίσει στον τομέα της εκπαίδευσης, των νέων παραγωγών  αλλά και στο διάλογο για την πόλη.
ΝΕΟΝ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Ι ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε έναν μόνο χώρο, ενεργοποιεί  χώρους  στην πόλη και την περιφέρεια
Αθήνα | Γαλλική Αρχαιολογική  Σχολή | Έκθεση στους κήπους της Σχολής σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery
26 Μαΐου – 26 Ιουλίου 2015
Ο ΝΕΟΝ  συνεχίζει  τη συνεργασία  του με τη Whitechapel  Gallery για δεύτερη χρονιά και οργανώνει  έκθεση με τη συμμετοχή Eλλήνων και ξένων  καλλιτεχνών στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, υπό την επιμέλεια  της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery.
Στην έκθεση θα συμμετάσχουν 15 ξένοι καλλιτέχνες με δανειζόμενα  έργα από συλλογές  καθώς  και 5 νέες παραγωγέςστους Έλληνες καλλιτέχνες  Αθανάσιο Αργιανά, Ελένη Καμμά, Διονύση Καβαλλιεράτο, Αλίκη Παλάσκα και Κώστα Σαχπάζη. Η έκθεση  θα πλαισιωθεί  από παράλληλο πρόγραμμα  το οποίο θα περιλαμβάνει  εικαστικές και εκπαιδευτικές  δράσεις.
|Ρέθυμνο – Θεσσαλονίκη | Έκθεση με δύο σταθμούς
Ρέθυμνο | 2 Μαΐου – 27 Σεπτεμβρίου 2015 | Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης | Αρχαιολογικός Χώρος Ρεθύμνου | Τζαμί Ιμπραήμ  Χαν, Φορτέτσα.
Θεσσαλονίκη | Νοέμβριος 2015 – Φεβρουάριος 2016 | Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης – Τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης | και σε οθωμανικά  μνημεία της πόλης.
Ο ΝΕΟΝ  παρουσιάζει την έκθεση Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση  της Άβυσσος  σε συνεργασία  με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και τη Διευθύντρια  Μαρία Μαραγκού σε συνεπιμέλεια  Δημήτρη Παλαιοκρασσά. Η έκθεση, μετά τη λήξη της στο Μουσείο Σύγχρονης  Τέχνης Κρήτης, θα φιλοξενηθεί  από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης  Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Η επιλογή  των έργων  διεθνών  και Ελλήνων καλλιτεχνών,  είναι εμπνευσμένη  από το έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή, Νίκου Καζαντζάκη και ιδιαίτερα από την Ασκητική του. Φιλοδοξεί να βάλει τα έργα σε διάλογο μεταξύ τους αλλά και με την Ασκητική, ώστε να φωτίσει τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής από τη γέννηση  μέχρι  το θάνατο.  Ο ΝΕΟΝ συμπράττει  με το Μουσείο Καζαντζάκη και το χειρόγραφο  της Ασκητικής θα παρουσιαστεί στην έκθεση δημιουργώντας  μία ολοκληρωμένη εμπειρία  για τον επισκέπτη.
Community Projects 2015 | Περιφέρεια Αττικής
Το Community  Project  είναι ένας  θεσμός  που  ξεκίνησε  ο ΝΕΟΝ το 2014,  με σκοπό  την υλοποίηση προγραμμάτων  τέχνης σε γειτονιές της Αθήνας, τα οποία βασίζονται στη συμμετοχή των κατοίκων, ομάδων  και καλλιτεχνών. Τα Community  Projects αποτελούν ένα ζωντανό πεδίο καλλιτεχνικής δράσης, στο οποίο οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν μαζί με τους πολίτες τα θέματα που απασχολούν τις συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες.  Για το 2015, ο ΝΕΟΝ θα υλοποιήσει δύο community projects επιδιώκοντας  σταθερά να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και στην αποκατάσταση της σχέσης του με τη λειτουργία και τα δρώμενα  της πόλης του.
PATISSION  AREA: URBAN DETAILS II
Πρόκειται για ένα σύνολο δράσεων  οι οποίες εξελίσσονται κλιμακωτά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στην ευρύτερη περιοχή της οδού Πατησίων, σε επιμέλεια και οργάνωση του Λουκά Μπαρτατίλα σε συνεργασία με την Ουρανία Μαυρίκη. Είναι το επόμενο στάδιο της καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας “Αστικές Λεπτομέρειες,  τρέχουσες  σκέψεις  επί της Πατησίων” που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2014, ως μέρος του χορηγικού προγράμματος του Οργανισμού ΝΕΟΝ.
Με βάση το τρίπτυχο Τέχνη-Χώρος-Άνθρωπος, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική προβολή της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής και η εξερεύνηση των μελλοντικών δυνατοτήτων της, μέσα από συμμετοχικά έργα. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από συνεργασίες με τοπικούς φορείς, ομάδες πολιτών και σχολεία αλλά και μέσα από δράσεις που θα προκύψουν, με σκοπό να παραχθεί ένας νέος τρόπος γνώσης, ανάγνωσης και αντίληψης για τη γειτονιά, ο οποίος και θα παρουσιαστεί στο τέλος της χρονιάς.
AIGALEO  CITY 2
Το community project «Αιγάλεω Σίτι» που ξεκίνησε το 2014, εξελίσσεται διατηρώντας  τη λογική των πολλαπλών αφηγήσεων,  οι οποίες συνθέτουν μια ευρύτερη αφήγηση για την πόλη του Αιγάλεω και την ευρύτερη ζώνη των δυτικών προαστίων. Προστίθενται νέα projects  και πολλαπλές δράσεις στο δημόσιο χώρο του Αιγάλεω, τα οποία θα υλοποιηθούν από διαφορετικές ομάδες της Αθήνας, σε υπαίθριους και κλειστούς χώρους.
Μία εκτενής ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση, ένα φωτογραφικό  project, μία υπαίθρια δράση σε άμεση επαφή με το κοινό, μία ταινία μικρού μήκους, ένα πρωτότυπο παιχνίδι ανταλλαγής προφορικών  ιστοριών αλλά και ο χορός, βρίσκονται στο επίκεντρο του δεύτερου μέρους του «Αιγάλεω  Σίτι». Το Αιγάλεω  Σίτι υλοποιείται  από  τη locus athens υπό την επιμέλεια των Μαρία-Θάλεια Καρρά & Όλγα Χατζηδάκη.
Αθήνα | Έργο στην πόλη 2015 – City Project  2015 | Ανάθεση για τη δημιουργία εφήμερης  δημόσιας εγκατάστασης
Για το 2015, ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται με την καλλιτέχνη Μαρία Λοϊζίδου και την επιμελήτρια Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Kέντρου Σύγχρονης Τέχνης, τμήματος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, και προτείνει τη δημιουργία μίας in situ εφήμερης  δημόσιας εγκατάστασης. Μέσω της εγκατάστασης αυτής εξετάζεται η μνήμη, το ίχνος, η σωματικότητα, το θραύσμα  και ο τελετουργικός ρόλος της τέχνης σε σχέση με το χώρο.  Η εικαστική εγκατάσταση έχει μελετηθεί σε διάλογο με αρχαιολόγους  και έχει κατατεθεί προς  τελική έγκριση.
Αθήνα | Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015 | Έκθεση Renaissance  Stories
4 Ιουνίου – 24 Ιουλίου 2015
Ο Οργανισμός  ΝΕΟΝ θα συμμετάσχει  για τέταρτη συνεχόμενη  χρονιά στη φετινή διοργάνωση  του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου 2015 με την έκθεση Renaissance  Stories. Η έκθεση, σε επιμέλεια του Δημήτρη Παλαιοκρασσά, θα παρουσιάσει νέες παραγωγές  έργων από πέντε σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν έργα αποκλειστικά για το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου  2015, αντλώντας έμπνευση από μια ιστορική εγκατάσταση του Βλάσση Κανιάρη του 1974.
Στην έκθεση συμμετέχουν  οι: Δήμητρα Βάμιαλη, Κώστας Ιωαννίδης, Μάρω Μιχαλακάκου, Σάββας Χριστοδουλίδης και Αλέξανδρος Ψυχούλης.  Η έκθεση προτείνει τη μεταφορική επαναφήγηση  της προσωπικής  ιστορίας του Κανιάρη μέσα από το πρίσμα της σημερινής  Ελλάδας, μέσα από το βλέμμα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Αθήνα | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Έκθεση Mario Merz
22 Οκτωβρίου 2015 – 31 Ιανουαρίου 2016
Ο ΝΕΟΝ  παρουσιάζει έκθεση του Mario Merz σε επιμέλεια  του Paolo Colombo, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία  με το Fondazione  Merz και τη γκαλερί Bernier-Eliades.  Η έκθεση παρουσιάζει  έργα του Ιταλού καλλιτέχνη του κινήματος Arte Povera σε σχέση με την μαθηματική ακολουθία Fibonacci που ο ίδιος ο καλλιτέχνης εισήγαγε στο έργο του το 1970. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη έκθεση του έργου του Mario Merz σε μουσειακό χώρο στην Ελλάδα.  Το παράλληλο πρόγραμμα θα διαμορφωθεί  σε συνεργασία με την ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, με ιδιαίτερη έμφαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σε συνεργασία  με το συγγραφέα  Απόστολο Δοξιάδη.
Η συγκεκριμένη  διοργάνωση  θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σειράς εκθέσεων  στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΕΟΝ, με σκοπό την παρουσίαση κάθε διετία μιας συνεργασίας–διαλόγου  μεταξύ ενός διεθνούς εικαστικού καλλιτέχνη και ενός διεθνώς  αναγνωρισμένου  επιστήμονα θετικών επιστημών. Η αλληλόδραση αυτή θα επικεντρώνεται στη διαδικασία κατανόησης αλλά και τη χρήση των θετικών επιστημών με απρόσμενους  τρόπους στο πλαίσιο της πρακτικής τους.
NEON  ΓΝΩΣΗ | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αξιοποιώντας  την τέχνη ως εργαλείο εκπαίδευσης, ο ΝΕΟΝ καλλιεργεί τη σχέση των νέων με τη σύγχρονη τέχνη και συνείδηση
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό Τέχνη;» | Συνδιαμόρφωση  με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Απολογισμός 2014
Κατά το 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος  «Είναι αυτό Τέχνη;», υλοποιήθηκαν,   με θερμή ανταπόκριση από τα σχολεία και τους μαθητές, περισσότερα από 180 εκπαιδευτικά προγράμματα όπου έχουν συμμετάσχει περίπου 2.100 μαθητές από σχολεία περιοχών της Αττικής όπως  Αρτέμιδα, Παλαιό Φάληρο,  Μαραθώνας,  Ίλιον, Ηλιούπολη,  Ελευσίνα, Αγία Βαρβάρα, Ασπρόπυργος,  Πειραιάς, Πετρούπολη, Λυκόβρυση, Νίκαια, Χαλκηδόνα, Νέα Σμύρνη και Αιγάλεω.
Πρόγραμμα 2015
Έως το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, θα υλοποιηθούν 80 ακόμα εκπαιδευτικά προγράμματα όπου αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν περίπου  700 μαθητές. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα σχολεία που έχουν δηλώσει επιθυμία να το φιλοξενήσουν,  αλλά και στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος του ΝΕΟΝ με επίκεντρο την έκθεση που θα παρουσιαστεί  στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.
Το «Είναι αυτό Τέχνη;» είναι το πρώτο  εκπαιδευτικό  πρόγραμμα  του είδους του που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία  του ΝΕΟΝ που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε  με τη συνεργασία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Στόχο έχει να φέρει σε επαφή τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου με τις μορφές  και τους δημιουργούς της σύγχρονης τέχνης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικούς καλλιτέχνες που έχουν επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που βλέπουμε  και ορίζουμε την τέχνη σήμερα, τους Marcel Duchamp, Joseph  Beuys, Louise Bourgeois,  Andy Warhol, Gerhard Richter, Martin Kippenberger,  William Kentridge, Marina Abramović, ο Έλληνας καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης, ενώ πρόσφατα προστέθηκε κι ο Mario Merz.
Η υλοποίηση  βασίζεται σε ηλεκτρονική  πλατφόρμα  η οποία περιλαμβάνει  σύντομα βίντεο για τη ζωή και το έργο των καλλιτεχνών καθώς  και πληροφορίες  και στοιχεία για τη Σύγχρονη Τέχνη και τα αντιπροσωπευτικά  της κινήματα. Το διδακτικό υλικό συμπληρώνεται  από εκπαιδευτικά παιχνίδια και απτικά υλικά που ενδυναμώνουν  τη σχέση του μαθητή με την τέχνη με βιωματικό  τρόπο.  Το Ελληνικό  Παιδικό  Μουσείο  και ο ΝΕΟΝ συνεργάστηκαν  με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου  για την επιστημονική επιμέλεια  του προγράμματος.
Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών και Βραβείο Επιμελητή Τέχνης | Συνεργασία με τη Whitechapel  Gallery
Τα δύο προγράμματα  υλοποιούνται  για τέταρτη συνεχόμενη  χρονιά σε συνεργασία  με τη Whitechapel  Gallery του Λονδίνου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 70 Έλληνες και ξένοι επιμελητές Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται  σε νέους  επιμελητές  που έχουν  έδρα  την Ελλάδα και την Αγγλία, με σκοπό  να τους φέρουν σε επαφή με συναδέλφους τους από άλλες χώρες  και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες.  Στην Ελλάδα η συμμετοχή γίνεται με διαδικασία Ανοιχτής Πρόσκλησης – Open Call.
Από την Αγγλία συμμετέχουν οι φοιτητές των πανεπιστημίωνLondon Metropolitan University, The Courtauld Institute, Royal College of Art καιGoldsmiths  University. Το βραβείο  επιμελητή  τέχνης αποδίδεται κάθε χρόνο στην καλύτερη επιμελητική πρόταση για την εικονική επιμέλεια  της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου.
Adopt a Studio | Συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Ο ΝΕΟΝ,  σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, υλοποιεί  το πρόγραμμα  “Adopt a Studio”. Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίζεται κάθε χρόνο ένα εργαστήριο της ΑΣΚΤ με το ποσό των €10.000 ετησίως  για την ενίσχυση  της δράσης  του. Για το 2015, θα υποστηριχθεί  το εργαστήριο  του κ. καθηγητή της ΑΣΚΤ κ. Νίκου  Ναυρίδη.
Educate the Educator | Συνεργασία με ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ – ΣΕΒ
Απολογισμός 2014
Ο ΝΕΟΝ  συνεχίζει  τη συνεργασία  του με το ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ (Ινστιτούτο  Βιομηχανικής  & Επιχειρησιακής  Επιμόρφωσης  και Κατάρτισης – ΣΕΒ) στο πλαίσιο  του προγράμματος  «Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη». Κατά το 2014, περισσότεροι  από 600 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο πρόγραμμα στο πλαίσιο εκπαιδεύσεων  που πραγματοποιήθηκαν  σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, και Βόλο.
Πρόγραμμα 2015
Με την ολοκλήρωση  των προγραμμάτων  του ακαδημαϊκού έτους 2015, θα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα περισσότεροι από 1.200 εκπαιδευτικοί. Στόχος του προγράμματος  είναι να αξιοποιηθεί η τέχνη ως εργαλείο εκπαίδευσης και να συμβάλλει στη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.  Πρόκειται για την εκπαίδευση εκπαιδευτών ώστε να εφαρμόσουν τον καινοτόμο τρόπο διδασκαλίας  στους μαθητές  τους, παιδιά ή ενήλικες.  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς  δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης,  σχολείων β’ ευκαιρίας και σχολικούς συμβούλους.  Το πρόγραμμα υλοποιείται από εξειδικευμένη ομάδα καθηγητών, υπό την εποπτεία του καθηγητή  κ. Αλέξη Κόκκου.
ΝΕΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού υλοποιώντας κοινές δράσεις με στόχο την έκθεση του σύγχρονου πολιτισμικού γίγνεσθαι στο ευρύ κοινό
NEON και Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Ο ΝΕΟΝ  συνεχίζει  να στηρίζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης  Τέχνης, συμβάλλοντας  στη λειτουργία  και τη βιωσιμότητά του, με σκοπό την ανάδειξη  και κατανόηση της σύγχρονης  τέχνης και του πολιτισμού.  Με τη χρηματοδότηση  του ΝΕΟΝ, υλοποιούνται ήδη τα παρακάτω προγράμματα:Εμπλουτισμός της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ
Από το 2012, ο ΝΕΟΝ στηρίζει  σταθερά  το ΕΜΣΤ με δύο ετήσια προγράμματα  που έχουν  σκοπό τον εμπλουτισμό  της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.
Ο ΝΕΟΝ  προσφέρει 50.000 ευρώ ετησίως για αγορά έργων επιλογής του Μουσείου από τη διεθνή έκθεση Frieze Art Fair. Το 2014  αγοράστηκαν  τα έργα  SPRD 13, 2012,  SPRD 15, 2012,  SPRD II – 5, 2013,   SPRD  II – 6, 2013 του βραζιλιάνου καλλιτέχνη Iran Do Espirito Santo  καθώς  και το The Prestige of Terror, 2010 των Adam Broomberg  & Oliver Chanarin. Το πρόγραμμα  έχει διάρκεια  τρία χρόνια και ολοκληρώνεται  το 2015.
Παράλληλα, κάθε χρόνο δωρίζεται ένα νέο έργο επιλογής του Μουσείου, με τη συνεργασία των οργανισμών Outset και International Production Fund.
Η διεύθυνση  και το Διοικητικό Συμβούλιο  του ΕΜΣΤ έχει ενημερωθεί  για τη σταθερή πρόθεση του Οργανισμού να υλοποιηθούν  τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί  και να ξεκινήσουν με τη λειτουργία του νέου  κτιρίου. Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ παραμένει σταθερός στη δέσμευσή του να υλοποιήσει  τα παρακάτω:
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Το παρακάτω πρόγραμμα του ΝΕΟΝ έχει ήδη ανακοινωθεί  το 2014 και αποτελεί δέσμευση  του Οργανισμού η οποία θα υλοποιηθεί με την έναρξη λειτουργίας του νέου κτιρίου.
Annual Commission Series στηΣτέγητουΕΜΣΤ
Ετήσιος θεσμός που αφορά στην ανάθεση σε διεθνείς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα έργο που θα εκτίθεται στη στέγη του ΕΜΣΤ, με επιμελητεία του ΕΜΣΤ.
Εμβληματικές  Εγκαταστάσεις στο ΕΜΣΤ
Οργάνωση και χρηματοδότηση περιοδικών  εμβληματικών εγκαταστάσεων από διεθνή μουσεία και τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου,  ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο ΕΜΣΤ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο ΝΕΟΝ  χρηματοδοτεί  θέση ΝΕΟΝ Επιμελητής Εκθέσεων καθώς και θέση ΝΕΟΝ Επιμελητής  Εκπαίδευσης.  Η επιλογή του προσώπου γίνεται από το ΕΜΣΤ. Η διάρκεια θα είναι διετής με δυνατότητα ανανέωσης.
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΝΕΟΝ “Mentor  a Curator”: Ένας επιμελητής  του ΕΜΣΤ θα εκπαιδεύεται για ένα χρόνο σε μουσείο του εξωτερικού με δαπάνες του ΝΕΟΝ.  Ο επιμελητής  θα ορίζεται από το ΕΜΣΤ.
Εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης  του ΕΜΣΤ. Η δωρεά ανέρχεται σε €30.000  ετησίως.   Η διάρκεια  του προγράμματος είναι τριετής.
Συνδιαμόρφωση εκπαιδευτικών  προγραμμάτων  στο ΕΜΣΤ για τα σχολεία.  Η διάρκεια  του προγράμματος  είναι τριετής. Η δωρεά θα ανέρχεται σε €20.000 ετησίως.
ΝΕΟΝ και OUTSET. Ελλάδος
Ο ΝΕΟΝ  για τρίτη συνεχόμενη  χρονιά χρηματοδοτεί τη δραστηριότητα της Outset.Ελλάδoς, παράρτημα του διεθνούς φορέα πολιτισμού Outset Contemporary  Art Fund Αγγλίας, με στόχο τη στήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών, νέων παραγωγών  και νέων πρωτοβουλιών τέχνης τόσο εντός Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό.
Για το 2015 στηρίζουμε  τις πρωτοβουλίες:
AGRIMIKÁ – Why look at animals?, της Μαρίας Παπαδημητρίου, συμμετοχή στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας, Ελληνικό
Περίπτερο, 9 Μαΐου – 22 Νοεμβρίου 2015
Το Radio Athènes, ανεξάρτητο μη κυβερνητικό οργανισμό για τη σύγχρονη  τέχνη. Το Radio Athènes  θα συνεχίσει το έργο και θα επεκτείνει  το δίκτυο και το πρόγραμμα  που έχουν  ήδη αναπτυχθεί  μέσα από τις δραστηριότητες  των γκαλερί Nice and Fit, Βερολίνο, Helena Papadopoulos  και MelasPapadopoulos  στην Αθήνα από το 2004. Για το 2015 το Radio Athènes παρουσιάζει τους καλλιτέχνες Fischli & David Weiss, Kirsty Bell, Κώστας Σαχπάζης καθώς  και μία σειρά από ομιλίες | www.radioathenes.org
Το State of Concept,  γκαλερί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Αθήνα, με σκοπό την προώθηση  Ελλήνων και ξένων  καλλιτεχνών στην Ελλάδα, τη λειτουργία του οποίου ο ΝΕΟΝ στηρίζει σταθερά από ιδρύσεώς  του. Για το 2015 το State of Concept φιλοξενεί τους καλλιτέχνες Hera Buyuktaşcıyan, Mihut Boșcu Kafchin, Laure Prouvost, Μαργαρίτα Μποφίλιου | www.stateofconcept.org
Έκθεση Genuine  Fake  στο Σαχτούρειο Γυμνάσιο Ύδρας, στο πλαίσιο του θεσμού Hydra School Projects, που συμπληρώνει 15 χρόνια  παρουσίας.  Συμμετέχοντες  καλλιτέχνες  οι Cyril Duval, Gerd Rohling, Verouska, Ανδρέας Λώλης, Δημήτρης
Αντωνίτσης. Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουνίου – τέλος Σεπτεμβρίου 2015.
NEON ΔHMIOYΡΓΙΑ
Ο ΝΕΟΝ στηρίζει σύγχρονους  δημιουργούς,  εξασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στη γνώση, την έρευνα, την παραγωγή
Πρόγραμμα υποτροφιών  | Ανακοίνωση Προγράμματος: 15 Ιανουαρίου 2015 – Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 30 Απριλίου 2015
Οι υποτροφίες  του ΝΕΟΝ απευθύνονται σε νέους δημιουργούς και σπουδαστές και αφορούν σε:
−  Μεταπτυχιακές  Σπουδές  Εξωτερικού  (Master)  α) στην Ιστορία της Τέχνης, β) στις Επιμελητικές Σπουδές (Curatorial Studies)  και γ) στην εκπόνηση  MFA (Master  of Fine Arts). Θα δοθούν τέσσερις (4) υποτροφίες  €10.000 η κάθε  μία. Η μία (1) εκ των τεσσάρων υποτροφιών αφορά σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜFA στο Πανεπιστήμιο του Ruskin School of Art (University of Oxford).
− Ολοκλήρωση Σπουδών  Διδακτορικού Επιπέδου  α) στην Ιστορία της Τέχνης / Φιλοσοφία της Τέχνης και β) στις Επιμελητικές Σπουδές. Θα δοθούν δύο (2) υποτροφίες  των €10.000 η κάθε μία, για ταξίδια και επιτόπια έρευνα.
Πρόγραμμα επιχορηγήσεων  | Ανακοίνωση Προγράμματος: 15 Ιανουαρίου 2015 – Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 31 Μαρτίου 2015
Μέσω του προγράμματος επιχορηγήσεων, ο ΝΕΟΝ στηρίζει σταθερά τη σύγχρονη  ελληνική εικαστική δημιουργία τόσο στην Αθήνα και την περιφέρεια,  όσο και στο εξωτερικό.  Κατά το 2014 υλοποιήθηκαν  δράσεις  με τη χορηγική  στήριξη του ΝΕΟΝ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη,  την Άμφισσα,  την Πάτρα, την Άνδρο,  τη Ρώμη,  την Πράγα,  το Μάαστριχτ, το Κάθερες (Ισπανία) και τη Γλασκώβη.
Οι επιχορηγήσεις  του ΝΕΟΝ απευθύνονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς μη κερδοσκοπικούς φορείς και οργανισμούς ή/και φορείς τέχνης και αφορούν την υλοποίηση και παραγωγή  σχεδίων  για:
− Εκθέσεις Σύγχρονης  Τέχνης, ατομικές ή ομαδικές,  Ελλήνων καλλιτεχνών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.  Θα δοθούν  επτά (7) χορηγίες €5.000 η κάθε μία.
− Παραγωγή Performance  και Dance Production. Θα δοθούν τέσσερις (4) χορηγίες των €8.000 η κάθε μία.
− Εκδόσεις  Σύγχρονης  Τέχνης: Μονογραφίες καλλιτεχνών, κινημάτων, κατάλογοι εκθέσεων, μελέτες και catalogues raisonnés. Οι αιτήσεις θα πρέπει  να προέρχονται  είτε από ιδρύματα είτε από οργανισμούς.  Θα δοθούν  έξι (6) χορηγίες ύψους €3.000 η κάθε μία.
Πληροφορίες για τα προγράμματα αυτά έχουν ήδη επικοινωνηθεί  στο website  του Οργανισμού neon.org.gr καθώς  και στη σελίδα του ΝΕΟΝ στο Facebook:  facebook.com/NEONGREECE.
Διαβάστε περισσότερα …
Φορέας: Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός ΝΕΟΝ
Τοποθεσία: ,
Ημερομηνία: 1/5 – 31/7
Εκθέσεις
Παρουσιάσεις Βιβλίων
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Συμπόσια
Σεμινάρια
Διάλεξη
Ημερίδες
Συναυλίες
Πρόγραμμα  Δράσεων  Οργανισμού  ΝΕΟΝ Έτος 2015
Ο Οργανισμός  ΝΕΟΝ συνεχίζει σταθερά την προσπάθειά  του να φέρει το σύγχρονο  πολιτισμό σε επαφή  με το ευρύ κοινό, ανακοινώνοντας  το πρόγραμμά  του για το 2015. Πιστεύοντας αδιαπραγμάτευτα  στη δυνατότητα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει, ο ΝΕΟΝ συνεχίζει τους θεσμούς που έχει ορίσει στον τομέα της εκπαίδευσης, των νέων παραγωγών  αλλά και στο διάλογο για την πόλη.
ΝΕΟΝ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Ι ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε έναν μόνο χώρο, ενεργοποιεί  χώρους  στην πόλη και την περιφέρεια
Αθήνα | Γαλλική Αρχαιολογική  Σχολή | Έκθεση στους κήπους της Σχολής σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery
\26 Μαΐου – 26 Ιουλίου 2015
Ο ΝΕΟΝ  συνεχίζει  τη συνεργασία  του με τη Whitechapel  Gallery για δεύτερη χρονιά και οργανώνει  έκθεση με τη συμμετοχή Eλλήνων και ξένων  καλλιτεχνών στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, υπό την επιμέλεια  της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery.
Στην έκθεση θα συμμετάσχουν 15 ξένοι καλλιτέχνες με δανειζόμενα  έργα από συλλογές  καθώς  και 5 νέες παραγωγέςστους Έλληνες καλλιτέχνες  Αθανάσιο Αργιανά, Ελένη Καμμά, Διονύση Καβαλλιεράτο, Αλίκη Παλάσκα και Κώστα Σαχπάζη. Η έκθεση  θα πλαισιωθεί  από παράλληλο πρόγραμμα  το οποίο θα περιλαμβάνει  εικαστικές και εκπαιδευτικές  δράσεις.
Ρέθυμνο – Θεσσαλονίκη | Έκθεση με δύο σταθμούς
Ρέθυμνο | 2 Μαΐου – 27 Σεπτεμβρίου 2015 | Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης | Αρχαιολογικός Χώρος Ρεθύμνου | Τζαμί
Ιμπραήμ  Χαν, Φορτέτσα.
Θεσσαλονίκη | Νοέμβριος 2015 – Φεβρουάριος 2016 | Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης – Τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης | και σε οθωμανικά  μνημεία της πόλης.
Ο ΝΕΟΝ  παρουσιάζει την έκθεση Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση  της Άβυσσος  σε συνεργασία  με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και τη Διευθύντρια  Μαρία Μαραγκού σε συνεπιμέλεια  Δημήτρη Παλαιοκρασσά. Η έκθεση, μετά τη λήξη της στο Μουσείο Σύγχρονης  Τέχνης Κρήτης, θα φιλοξενηθεί  από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης  Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Η επιλογή  των έργων  διεθνών  και Ελλήνων καλλιτεχνών,  είναι εμπνευσμένη  από το έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή, Νίκου Καζαντζάκη και ιδιαίτερα από την Ασκητική του. Φιλοδοξεί να βάλει τα έργα σε διάλογο μεταξύ τους αλλά και με την Ασκητική, ώστε να φωτίσει τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής από τη γέννηση  μέχρι  το θάνατο.  Ο ΝΕΟΝ συμπράττει  με το Μουσείο Καζαντζάκη και το χειρόγραφο  της Ασκητικής θα παρουσιαστεί στην έκθεση δημιουργώντας  μία ολοκληρωμένη εμπειρία  για τον επισκέπτη.
Community Projects 2015 | Περιφέρεια Αττικής
Το Community  Project  είναι ένας  θεσμός  που  ξεκίνησε  ο ΝΕΟΝ το 2014,  με σκοπό  την υλοποίηση προγραμμάτων  τέχνης σε γειτονιές της Αθήνας, τα οποία βασίζονται στη συμμετοχή των κατοίκων, ομάδων  και καλλιτεχνών. Τα Community  Projects αποτελούν ένα ζωντανό πεδίο καλλιτεχνικής δράσης, στο οποίο οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν μαζί με τους πολίτες τα θέματα που απασχολούν τις συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες.  Για το 2015, ο ΝΕΟΝ θα υλοποιήσει δύο community projects επιδιώκοντας  σταθερά να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και στην αποκατάσταση της σχέσης του με τη λειτουργία και τα δρώμενα  της πόλης του.
PATISSION  AREA: URBAN DETAILS II
Πρόκειται για ένα σύνολο δράσεων  οι οποίες εξελίσσονται κλιμακωτά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στην ευρύτερη περιοχή της οδού Πατησίων, σε επιμέλεια και οργάνωση του Λουκά Μπαρτατίλα σε συνεργασία με την Ουρανία Μαυρίκη. Είναι το επόμενο στάδιο της καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας “Αστικές Λεπτομέρειες,  τρέχουσες  σκέψεις  επί της Πατησίων” που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2014, ως μέρος του χορηγικού προγράμματος του Οργανισμού ΝΕΟΝ.
Με βάση το τρίπτυχο Τέχνη-Χώρος-Άνθρωπος, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική προβολή της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής και η εξερεύνηση των μελλοντικών δυνατοτήτων της, μέσα από συμμετοχικά έργα. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από συνεργασίες με τοπικούς φορείς, ομάδες πολιτών και σχολεία αλλά και μέσα από δράσεις που θα προκύψουν, με σκοπό να παραχθεί ένας νέος τρόπος γνώσης, ανάγνωσης και αντίληψης για τη γειτονιά, ο οποίος και θα παρουσιαστεί στο τέλος της χρονιάς.
AIGALEO  CITY 2
Το community project «Αιγάλεω Σίτι» που ξεκίνησε το 2014, εξελίσσεται διατηρώντας  τη λογική των πολλαπλών αφηγήσεων,  οι οποίες συνθέτουν μια ευρύτερη αφήγηση για την πόλη του Αιγάλεω και την ευρύτερη ζώνη των δυτικών προαστίων. Προστίθενται νέα projects  και πολλαπλές δράσεις στο δημόσιο χώρο του Αιγάλεω, τα οποία θα υλοποιηθούν από διαφορετικές ομάδες της Αθήνας, σε υπαίθριους και κλειστούς χώρους.
Μία εκτενής ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση, ένα φωτογραφικό  project, μία υπαίθρια δράση σε άμεση επαφή με το κοινό, μία ταινία μικρού μήκους, ένα πρωτότυπο παιχνίδι ανταλλαγής προφορικών  ιστοριών αλλά και ο χορός, βρίσκονται στο επίκεντρο του δεύτερου μέρους του «Αιγάλεω  Σίτι». Το Αιγάλεω  Σίτι υλοποιείται  από  τη locus athens υπό την επιμέλεια των Μαρία-Θάλεια Καρρά & Όλγα Χατζηδάκη.
Αθήνα | Έργο στην πόλη 2015 – City Project  2015 | Ανάθεση για τη δημιουργία εφήμερης  δημόσιας εγκατάστασης
Για το 2015, ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται με την καλλιτέχνη Μαρία Λοϊζίδου και την επιμελήτρια Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Kέντρου Σύγχρονης Τέχνης, τμήματος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, και προτείνει τη δημιουργία μίας in situ εφήμερης  δημόσιας εγκατάστασης. Μέσω της εγκατάστασης αυτής εξετάζεται η μνήμη, το ίχνος, η σωματικότητα, το θραύσμα  και ο τελετουργικός ρόλος της τέχνης σε σχέση με το χώρο.  Η εικαστική εγκατάσταση έχει μελετηθεί σε διάλογο με αρχαιολόγους  και έχει κατατεθεί προς  τελική έγκριση.
Αθήνα | Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015 | Έκθεση Renaissance  Stories
4 Ιουνίου – 24 Ιουλίου 2015
Ο Οργανισμός  ΝΕΟΝ θα συμμετάσχει  για τέταρτη συνεχόμενη  χρονιά στη φετινή διοργάνωση  του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου 2015 με την έκθεση Renaissance  Stories. Η έκθεση, σε επιμέλεια του Δημήτρη Παλαιοκρασσά, θα παρουσιάσει νέες παραγωγές  έργων από πέντε σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν έργα αποκλειστικά για το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου  2015, αντλώντας έμπνευση από μια ιστορική εγκατάσταση του Βλάσση Κανιάρη του 1974.
Στην έκθεση συμμετέχουν  οι: Δήμητρα Βάμιαλη, Κώστας Ιωαννίδης, Μάρω Μιχαλακάκου, Σάββας Χριστοδουλίδης και Αλέξανδρος Ψυχούλης.  Η έκθεση προτείνει τη μεταφορική επαναφήγηση  της προσωπικής  ιστορίας του Κανιάρη μέσα από το πρίσμα της σημερινής  Ελλάδας, μέσα από το βλέμμα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Αθήνα | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Έκθεση Mario Merz
22 Οκτωβρίου 2015 – 31 Ιανουαρίου 2016
Ο ΝΕΟΝ  παρουσιάζει έκθεση του Mario Merz σε επιμέλεια  του Paolo Colombo, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία  με το Fondazione  Merz και τη γκαλερί Bernier-Eliades.  Η έκθεση παρουσιάζει  έργα του Ιταλού καλλιτέχνη του κινήματος Arte Povera σε σχέση με την μαθηματική ακολουθία Fibonacci που ο ίδιος ο καλλιτέχνης εισήγαγε στο έργο του το 1970. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη έκθεση του έργου του Mario Merz σε μουσειακό χώρο στην Ελλάδα.  Το παράλληλο πρόγραμμα θα διαμορφωθεί  σε συνεργασία με την ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, με ιδιαίτερη έμφαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σε συνεργασία  με το συγγραφέα  Απόστολο Δοξιάδη.
Η συγκεκριμένη  διοργάνωση  θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σειράς εκθέσεων  στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΕΟΝ, με σκοπό την παρουσίαση κάθε διετία μιας συνεργασίας–διαλόγου  μεταξύ ενός διεθνούς εικαστικού καλλιτέχνη και ενός διεθνώς  αναγνωρισμένου  επιστήμονα θετικών επιστημών. Η αλληλόδραση αυτή θα επικεντρώνεται στη διαδικασία κατανόησης αλλά και τη χρήση των θετικών επιστημών με απρόσμενους  τρόπους στο πλαίσιο της πρακτικής τους.
NEON  ΓΝΩΣΗ | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αξιοποιώντας  την τέχνη ως εργαλείο εκπαίδευσης, ο ΝΕΟΝ καλλιεργεί τη σχέση των νέων με τη σύγχρονη τέχνη και συνείδηση
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό Τέχνη;» | Συνδιαμόρφωση  με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Απολογισμός 2014
Κατά το 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος  «Είναι αυτό Τέχνη;», υλοποιήθηκαν,   με θερμή ανταπόκριση από τα σχολεία και τους μαθητές, περισσότερα από 180 εκπαιδευτικά προγράμματα όπου έχουν συμμετάσχει περίπου 2.100 μαθητές από σχολεία περιοχών της Αττικής όπως  Αρτέμιδα, Παλαιό Φάληρο,  Μαραθώνας,  Ίλιον, Ηλιούπολη,  Ελευσίνα, Αγία Βαρβάρα, Ασπρόπυργος,  Πειραιάς, Πετρούπολη, Λυκόβρυση, Νίκαια, Χαλκηδόνα, Νέα Σμύρνη και Αιγάλεω.
Πρόγραμμα 2015
Έως το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, θα υλοποιηθούν 80 ακόμα εκπαιδευτικά προγράμματα όπου αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν περίπου  700 μαθητές. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα σχολεία που έχουν δηλώσει επιθυμία να το φιλοξενήσουν,  αλλά και στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος του ΝΕΟΝ με επίκεντρο την έκθεση που θα παρουσιαστεί  στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.
Το «Είναι αυτό Τέχνη;» είναι το πρώτο  εκπαιδευτικό  πρόγραμμα  του είδους του που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία  του ΝΕΟΝ που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε  με τη συνεργασία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Στόχο έχει να φέρει σε επαφή τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου με τις μορφές  και τους δημιουργούς της σύγχρονης τέχνης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικούς καλλιτέχνες που έχουν επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που βλέπουμε  και ορίζουμε την τέχνη σήμερα, τους Marcel Duchamp, Joseph  Beuys, Louise Bourgeois,  Andy Warhol, Gerhard Richter, Martin Kippenberger,  William Kentridge, Marina Abramović, ο Έλληνας καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης, ενώ πρόσφατα προστέθηκε κι ο Mario Merz.
Η υλοποίηση  βασίζεται σε ηλεκτρονική  πλατφόρμα  η οποία περιλαμβάνει  σύντομα βίντεο για τη ζωή και το έργο των καλλιτεχνών καθώς  και πληροφορίες  και στοιχεία για τη Σύγχρονη Τέχνη και τα αντιπροσωπευτικά  της κινήματα. Το διδακτικό υλικό συμπληρώνεται  από εκπαιδευτικά παιχνίδια και απτικά υλικά που ενδυναμώνουν  τη σχέση του μαθητή με την τέχνη με βιωματικό  τρόπο.  Το Ελληνικό  Παιδικό  Μουσείο  και ο ΝΕΟΝ συνεργάστηκαν  με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου  για την επιστημονική επιμέλεια  του προγράμματος.
Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών και Βραβείο Επιμελητή Τέχνης | Συνεργασία με τη Whitechapel  Gallery
Τα δύο προγράμματα  υλοποιούνται  για τέταρτη συνεχόμενη  χρονιά σε συνεργασία  με τη Whitechapel  Gallery του Λονδίνου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 70 Έλληνες και ξένοι επιμελητές Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται  σε νέους  επιμελητές  που έχουν  έδρα  την Ελλάδα και την Αγγλία, με σκοπό  να τους φέρουν σε επαφή με συναδέλφους τους από άλλες χώρες  και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες.  Στην Ελλάδα η συμμετοχή γίνεται με διαδικασία Ανοιχτής Πρόσκλησης – Open Call.
Από την Αγγλία συμμετέχουν οι φοιτητές των πανεπιστημίωνLondon Metropolitan University, The Courtauld Institute, Royal College of Art καιGoldsmiths  University. Το βραβείο  επιμελητή  τέχνης αποδίδεται κάθε χρόνο στην καλύτερη επιμελητική πρόταση για την εικονική επιμέλεια  της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου.
Adopt a Studio | Συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Ο ΝΕΟΝ,  σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, υλοποιεί  το πρόγραμμα  “Adopt a Studio”. Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίζεται κάθε χρόνο ένα εργαστήριο της ΑΣΚΤ με το ποσό των €10.000 ετησίως  για την ενίσχυση  της δράσης  του. Για το 2015, θα υποστηριχθεί  το εργαστήριο  του κ. καθηγητή της ΑΣΚΤ κ. Νίκου  Ναυρίδη.
Educate the Educator | Συνεργασία με ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ – ΣΕΒ
Απολογισμός 2014
Ο ΝΕΟΝ  συνεχίζει  τη συνεργασία  του με το ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ (Ινστιτούτο  Βιομηχανικής  & Επιχειρησιακής  Επιμόρφωσης  και Κατάρτισης – ΣΕΒ) στο πλαίσιο  του προγράμματος  «Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη». Κατά το 2014, περισσότεροι  από 600 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο πρόγραμμα στο πλαίσιο εκπαιδεύσεων  που πραγματοποιήθηκαν  σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, και Βόλο.
Πρόγραμμα 2015
Με την ολοκλήρωση  των προγραμμάτων  του ακαδημαϊκού έτους 2015, θα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα περισσότεροι από 1.200 εκπαιδευτικοί. Στόχος του προγράμματος  είναι να αξιοποιηθεί η τέχνη ως εργαλείο εκπαίδευσης και να συμβάλλει στη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.  Πρόκειται για την εκπαίδευση εκπαιδευτών ώστε να εφαρμόσουν τον καινοτόμο τρόπο διδασκαλίας  στους μαθητές  τους, παιδιά ή ενήλικες.  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς  δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης,  σχολείων β’ ευκαιρίας και σχολικούς συμβούλους.  Το πρόγραμμα υλοποιείται από εξειδικευμένη ομάδα καθηγητών, υπό την εποπτεία του καθηγητή  κ. Αλέξη Κόκκου.
ΝΕΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού υλοποιώντας κοινές δράσεις με στόχο την έκθεση του σύγχρονου πολιτισμικού γίγνεσθαι στο ευρύ κοινό
NEON και Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Ο ΝΕΟΝ  συνεχίζει  να στηρίζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης  Τέχνης, συμβάλλοντας  στη λειτουργία  και τη βιωσιμότητά του, με σκοπό την ανάδειξη  και κατανόηση της σύγχρονης  τέχνης και του πολιτισμού.  Με τη χρηματοδότηση  του ΝΕΟΝ, υλοποιούνται ήδη τα παρακάτω προγράμματα:
Εμπλουτισμός της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ
Από το 2012, ο ΝΕΟΝ στηρίζει  σταθερά  το ΕΜΣΤ με δύο ετήσια προγράμματα  που έχουν  σκοπό τον εμπλουτισμό  της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.
Ο ΝΕΟΝ  προσφέρει 50.000 ευρώ ετησίως για αγορά έργων επιλογής του Μουσείου από τη διεθνή έκθεση Frieze Art Fair. Το 2014  αγοράστηκαν  τα έργα  SPRD 13, 2012,  SPRD 15, 2012,  SPRD II – 5, 2013,   SPRD  II – 6, 2013 του βραζιλιάνου καλλιτέχνη Iran Do Espirito Santo  καθώς  και το The Prestige of Terror, 2010 των Adam Broomberg  & Oliver Chanarin. Το πρόγραμμα  έχει διάρκεια  τρία χρόνια και ολοκληρώνεται  το 2015.
Παράλληλα, κάθε χρόνο δωρίζεται ένα νέο έργο επιλογής του Μουσείου, με τη συνεργασία των οργανισμών Outset και International Production Fund.
Η διεύθυνση  και το Διοικητικό Συμβούλιο  του ΕΜΣΤ έχει ενημερωθεί  για τη σταθερή πρόθεση του Οργανισμού να υλοποιηθούν  τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί  και να ξεκινήσουν με τη λειτουργία του νέου  κτιρίου. Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ παραμένει σταθερός στη δέσμευσή του να υλοποιήσει  τα παρακάτω:

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

Το παρακάτω πρόγραμμα του ΝΕΟΝ έχει ήδη ανακοινωθεί  το 2014 και αποτελεί δέσμευση  του Οργανισμού η οποία θα υλοποιηθεί με την έναρξη λειτουργίας του νέου κτιρίου.

Annual Commission Series στηΣτέγητουΕΜΣΤ

Ετήσιος θεσμός που αφορά στην ανάθεση σε διεθνείς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα έργο που θα εκτίθεται στη στέγη του ΕΜΣΤ, με επιμελητεία του ΕΜΣΤ.

 

Εμβληματικές  Εγκαταστάσεις στο ΕΜΣΤ

Οργάνωση και χρηματοδότηση περιοδικών  εμβληματικών εγκαταστάσεων από διεθνή μουσεία και τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου,  ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο ΕΜΣΤ.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Ο ΝΕΟΝ  χρηματοδοτεί  θέση ΝΕΟΝ Επιμελητής Εκθέσεων καθώς και θέση ΝΕΟΝ Επιμελητής  Εκπαίδευσης.  Η επιλογή του προσώπου γίνεται από το ΕΜΣΤ. Η διάρκεια θα είναι διετής με δυνατότητα ανανέωσης.

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΝΕΟΝ “Mentor  a Curator”: Ένας επιμελητής  του ΕΜΣΤ θα εκπαιδεύεται για ένα χρόνο σε μουσείο του εξωτερικού με δαπάνες του ΝΕΟΝ.  Ο επιμελητής  θα ορίζεται από το ΕΜΣΤ.

 

Εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης  του ΕΜΣΤ. Η δωρεά ανέρχεται σε €30.000  ετησίως.   Η διάρκεια  του προγράμματος είναι τριετής.

Συνδιαμόρφωση εκπαιδευτικών  προγραμμάτων  στο ΕΜΣΤ για τα σχολεία.  Η διάρκεια  του προγράμματος  είναι τριετής. Η δωρεά θα ανέρχεται σε €20.000 ετησίως.

 

ΝΕΟΝ και OUTSET. Ελλάδος

 

Ο ΝΕΟΝ  για τρίτη συνεχόμενη  χρονιά χρηματοδοτεί τη δραστηριότητα της Outset.Ελλάδoς, παράρτημα του διεθνούς φορέα πολιτισμού Outset Contemporary  Art Fund Αγγλίας, με στόχο τη στήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών, νέων παραγωγών  και νέων πρωτοβουλιών τέχνης τόσο εντός Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό.

 

Για το 2015 στηρίζουμε  τις πρωτοβουλίες:

 

AGRIMIKÁ – Why look at animals?, της Μαρίας Παπαδημητρίου, συμμετοχή στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας, Ελληνικό

Περίπτερο, 9 Μαΐου – 22 Νοεμβρίου 2015

 

Το Radio Athènes, ανεξάρτητο μη κυβερνητικό οργανισμό για τη σύγχρονη  τέχνη. Το Radio Athènes  θα συνεχίσει το έργο και θα επεκτείνει  το δίκτυο και το πρόγραμμα  που έχουν  ήδη αναπτυχθεί  μέσα από τις δραστηριότητες  των γκαλερί Nice and Fit, Βερολίνο, Helena Papadopoulos  και MelasPapadopoulos  στην Αθήνα από το 2004. Για το 2015 το Radio Athènes παρουσιάζει τους καλλιτέχνες Fischli & David Weiss, Kirsty Bell, Κώστας Σαχπάζης καθώς  και μία σειρά από ομιλίες | www.radioathenes.org

 

Το State of Concept,  γκαλερί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Αθήνα, με σκοπό την προώθηση  Ελλήνων και ξένων  καλλιτεχνών στην Ελλάδα, τη λειτουργία του οποίου ο ΝΕΟΝ στηρίζει σταθερά από ιδρύσεώς  του. Για το 2015 το State of Concept φιλοξενεί τους καλλιτέχνες Hera Buyuktaşcıyan, Mihut Boșcu Kafchin, Laure Prouvost, Μαργαρίτα Μποφίλιου | www.stateofconcept.org

 

Έκθεση Genuine  Fake  στο Σαχτούρειο Γυμνάσιο Ύδρας, στο πλαίσιο του θεσμού Hydra School Projects, που συμπληρώνει 15 χρόνια  παρουσίας.  Συμμετέχοντες  καλλιτέχνες  οι Cyril Duval, Gerd Rohling, Verouska, Ανδρέας Λώλης, Δημήτρης

Αντωνίτσης. Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουνίου – τέλος Σεπτεμβρίου 2015.

 

NEON ΔHMIOYΡΓΙΑ

 

Ο ΝΕΟΝ στηρίζει σύγχρονους  δημιουργούς,  εξασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στη γνώση, την έρευνα, την παραγωγή

 

Πρόγραμμα υποτροφιών  | Ανακοίνωση Προγράμματος: 15 Ιανουαρίου 2015 – Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 30 Απριλίου 2015

 

Οι υποτροφίες  του ΝΕΟΝ απευθύνονται σε νέους δημιουργούς και σπουδαστές και αφορούν σε:

−  Μεταπτυχιακές  Σπουδές  Εξωτερικού  (Master)  α) στην Ιστορία της Τέχνης, β) στις Επιμελητικές Σπουδές (Curatorial Studies)  και γ) στην εκπόνηση  MFA (Master  of Fine Arts). Θα δοθούν τέσσερις (4) υποτροφίες  €10.000 η κάθε  μία. Η μία (1) εκ των τεσσάρων υποτροφιών αφορά σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜFA στο Πανεπιστήμιο του Ruskin School of Art (University of Oxford).

 

− Ολοκλήρωση Σπουδών  Διδακτορικού Επιπέδου  α) στην Ιστορία της Τέχνης / Φιλοσοφία της Τέχνης και β) στις

Επιμελητικές Σπουδές. Θα δοθούν δύο (2) υποτροφίες  των €10.000 η κάθε μία, για ταξίδια και επιτόπια έρευνα.

 

Πρόγραμμα επιχορηγήσεων  | Ανακοίνωση Προγράμματος: 15 Ιανουαρίου 2015 – Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 31 Μαρτίου 2015

 

Μέσω του προγράμματος επιχορηγήσεων, ο ΝΕΟΝ στηρίζει σταθερά τη σύγχρονη  ελληνική εικαστική δημιουργία τόσο στην Αθήνα και την περιφέρεια,  όσο και στο εξωτερικό.  Κατά το 2014 υλοποιήθηκαν  δράσεις  με τη χορηγική  στήριξη του ΝΕΟΝ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη,  την Άμφισσα,  την Πάτρα, την Άνδρο,  τη Ρώμη,  την Πράγα,  το Μάαστριχτ, το Κάθερες (Ισπανία) και τη Γλασκώβη.

 

Οι επιχορηγήσεις  του ΝΕΟΝ απευθύνονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς μη κερδοσκοπικούς φορείς και οργανισμούς ή/και φορείς τέχνης και αφορούν την υλοποίηση και παραγωγή  σχεδίων  για:

− Εκθέσεις Σύγχρονης  Τέχνης, ατομικές ή ομαδικές,  Ελλήνων καλλιτεχνών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.  Θα δοθούν  επτά

(7) χορηγίες €5.000 η κάθε μία.

− Παραγωγή Performance  και Dance Production. Θα δοθούν τέσσερις (4) χορηγίες των €8.000 η κάθε μία.

− Εκδόσεις  Σύγχρονης  Τέχνης: Μονογραφίες καλλιτεχνών, κινημάτων, κατάλογοι εκθέσεων, μελέτες και catalogues raisonnés. Οι αιτήσεις θα πρέπει  να προέρχονται  είτε από ιδρύματα είτε από οργανισμούς.  Θα δοθούν  έξι (6) χορηγίες ύψους €3.000 η κάθε μία.

 

Πληροφορίες για τα προγράμματα αυτά έχουν ήδη επικοινωνηθεί  στο website  του Οργανισμού neon.org.gr καθώς  και στη σελίδα του ΝΕΟΝ στο Facebook:  facebook.com/NEONGREECE.

You may also like...