«ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ  «ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ 

Με αφορμή την 31η διοργάνωση των «Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου» από το Δήμο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου, χθες Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013, στον καθιερωμένο χώρο δράσης του θεσμού, το Δημοτικό Θέατρο Κήπου.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, καλωσόρισε τους συντελεστές των παραστάσεων και εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων. Τόνισε επίσης ότι: «η επιτροπή θεάτρου αναλαμβάνει από φέτος την αναδιοργάνωση των Γιορτών, αλλά και της συνολικής θεατρικής πορείας της πόλης. Στόχος μας είναι να επανασχεδιάσουμε και να αναβαθμίσουμε τα Δημοτικά θέατρα, να ενισχύσουμε τις τοπικές σκηνές, το θέατρο για παιδιά, τους ερασιτεχνικούς θιάσους και να εκμεταλλευτούμε τις υποδομές που διαθέτει ο Δήμος».
Ειδικότερα, η σκηνοθέτης της παράστασης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, Νικαίτη Κοντούρη, τόνισε ότι «από τέτοια κείμενα μπορούμε να αντλήσουμε παρηγοριά, να γίνουμε ομάδα, κοινωνία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής».
Η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ως Κλυταιμνήστρα στην ίδια παράσταση, αναφέρθηκε στο ρόλο της ως σύμβολο μητριαρχίας, γυναίκας με ‘’πολιτικές’’ φιλοδοξίες που μαζί με τον συνεργό της Αίγισθο, αποδεικνύουν μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος, έχοντας καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατίας.
Ακολούθως, η Ταμίλλα Κουλίεβα, που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Νταντά από τον Ουρανό» – εμπνευσμένη από την κλασική ιστορία της Μαίρης Πόππινς –την χαρακτήρισε επίκαιρη, αφού «μας παρακινεί να ξεσκονίσουμε τις μνήμες μας, να ανατρέξουμε στις αξίες της οικογένειας, να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε».
Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, εκπροσωπώντας το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», αναφέρθηκε στο έργο «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997 και τόνισε ότι «η παράσταση έχει για πρωταγωνίστρια τη γυναίκα, γιατί είναι αυτή που μπορεί να μεταφέρει τη δύναμη, την αισιοδοξία και την αξιοπρέπεια που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στις ημέρες μας».
Στο έργο «Οθέλλος», που θα παρουσιάσει με τον πολυμελή θίασο της «Skull of Yorick Productions», αναφέρθηκε η Κασσάνδρα Δημοπούλου επισημαίνοντας τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης στις παραστάσεις και συμπλήρωσε: «Είναι ιδιαίτερο το γεγονός ότι βασιζόμαστε στο κλασικό έργο του Τζιουζέπε Βέρντι, 200 χρόνια μετά τη γέννησή του, έχοντας ξαναγράψει το λιμπρέτο και χωρίζοντας το σε δύο επίπεδα, εκείνα του πεζού λόγου και της λυρικής τέχνης».
Εκ μέρους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου και του θεάτρου «4 εποχές», ο ηθοποιός Γιάννης Μποσταντζόγλου αναφέρθηκε στο, άγνωστο μέχρι τώρα, έργο του Αλέκου Σακελλάριου, «Σύντροφε Μεγαλειότατε», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο λογοκρίθηκε στην περίοδο της δικτατορίας και ενέχει αξιοσημείωτες αναγωγές στη σημερινή εποχή και κατάσταση.
Οι «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου» του Δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν 8 παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν από 1 έως και 30 Ιουλίου 2013 στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης διαμορφώνεται ως εξής:

1.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ – ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
«ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» του Αισχύλου
1,2,3,4 ΙΟΥΛΙΟΥ

2.

5Η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ
«ΠΕΡΛΙΜΠΙΝ ΚΑΙ ΜΠΕΛΙΣΑ» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
8,9,10 ΙΟΥΛΙΟΥ

3.

ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ «SKULL OF YORICK PRODUCTIONS» σε συνεργασία με τη ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και τη ΧΟΡΩΔΙΑ του ΑΠΘ 
«ΟΘΕΛΛΟΣ»
11,12 ΙΟΥΛΙΟΥ

4.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και ΑΣΤΙΚΗ ΜΚΕ «ΘΕΑΤΡΟ 4 ΕΠΟΧΕΣ»
«ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΑΤΕ…» του Αλέκου Σακελλάριου
14,15 ΙΟΥΛΙΟΥ

5.

«ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» – ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΣΤΙΚΗ ΜΚΕ
«ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» της Έλλης Παπαδημητρίου
16,17,18,19 ΙΟΥΛΙΟΥ

6.

«ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ» – ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«ΝΤΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ»
βασισμένο στο βιβλίο της Π.Λ. Τράβελς «Μαίρη Πόππινς»
21,22,23 ΙΟΥΛΙΟΥ

7.

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
«ΦΑΥΣΤΑ» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ)
25,26 ΙΟΥΛΙΟΥ

8.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ» –  ΑΣΤΙΚΗ ΜΚΕ
«ΕΝΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» του Ερρίκου Ίψεν
29,30 ΙΟΥΛΙΟΥ

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
e-mail: press@thessaloniki.gr,  www.thessaloniki.gr
ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1
ΤΗΛ.2313.317.169, 2313.317.168, FAX: 2313.317.187

 

You may also like...