Γιορτή Του Θεού

Ο Δήμος Προσότσανης-ο πολιτιστικός σύλλογος Μικρόπολης η Εκκλησιαστική επιτροπή – Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου διοργανώνουν από το 1885 στον Προαύλιο Χώρος Εξωκλησιού «Αγίου Γεωργίου» Μικρόπολης κάθε χρόνο, το 2ο Σάββατο του Μαίου από τις 6.00 έως αργά το βράδυ δοξολογία-παραδοσιακό κουρμπάνι-αναπαράσταση της ημέρας- χορούς  καλεσμένων πολιτιστικών συλλόγων και παραδοσιακό γλέντι.
Η ιστορία του εθίμου ξεκινά από τo 1885 όπου στις αρχές του Μάη, οι Χριστιανοί για να ξεχάσουν τον τούρκικο ζυγό, ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Ημέρα του Θεού τρώγοντας και πίνοντας άφθονο κρασί. Το γεγονός αυτό ανησύχησε την τούρκικη στρατιωτική διοίκηση της περιοχής, η οποία διέταξε αμέσως τον στρατό να σφάξει τους Χριστιανούς. Και τότε έγινε το Θαύμα. Βροντές και αστραπές γέμισαν τον ουρανό ενώ ο μεγάλος σεισμός που ακολούθησε, θεωρήθηκε σημάδι από το Θεό. Αυτό το γεγονός, θορύβησε τους Τούρκους και στάθηκε η αφορμή να σταματήσουν οι σφαγές γιορτάζοντας όλοι μαζί, Τούρκοι και Έλληνες, αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα ως “Ημέρα του Θεού’.
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε  δημότες διευρυμένης περιοχής και παρουσιάζουν μεγάλη απήχηση.
Σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάδειξη των ηθών και εθίμων και των παραδοσιακών τραγουδιών και τοπικής μουσικής και η . αναβάθμιση όλων των δραστηριοτήτων, του χώρου με παράλληλη  αύξηση της  χρονικής διάρκειας της εκδήλωσης.

Περισσότερες πληροφορίες 
Πρόεδρος Συλλόγου :Βίκυ Μυτούση τηλ: 6942983761-Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης-Μικρόπολη-Προσότσανη 66200

You may also like...