Γιορτή Μητέρας

Ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσότσανης «Ο Μέγας Αλέξανδρος διοργανώνει  κάθε χρόνο από το 2002 ανελλιπώς στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δήμου Προσοτσάνης τη 2η Κυριακή του Μαΐου την γιορτή μητέρας. Πραγματοποιείται μουσικοχορευτική παράσταση από τους 80 περίπου χορευτές τους Συλλόγου και πολλές φορές με προσκεκλημένο Σύλλογο από άλλο μέρος της Ελλάδας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία για τη «μάνα» με διαφορετική θεματολογία κάθε φορά, ποιήματα, χορούς, σκοπούς, τραγούδια, κτλ. Βραβεύεται μία ή περισσότερες μάνες για την προσφορά τους στην κοινωνία ή την οικογένεια (πολύτεκνη, επάγγελμα που πρόσφερε στην τοπική κοινωνία π.χ. μαία, νηπιαγωγός, ιατρός, νοσηλεύτρια, κ.α.). Ο σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι να τιμήσουμε το αξιολάτρευτο πρόσωπο όλων, αυτό της μάνας, και παράλληλα να προβάλλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Καλύπτει τους τομείς: παραδοσιακής μουσικής, παραδοσιακού χορού και λίγο από θέατρο αφού παρουσιάζονται και σκετς.
Αριθμός θεατών περί τα 350-400 άτομα κάθε ηλικίας. Φύλο κυρίως γυναίκες. Οι εθελοντές προέρχονται από το Σύλλογό μας κυρίως, με συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. και των χορευτών και μουσικών. Υπάρχει συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους.
Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Μαΐου 2012. Είχε θεματολογία τη μάνα του 20ου αιώνα, με κείμενα, τραγούδια, ποιήματα από τη προσφυγιά, τη μετανάστευση και τον πόλεμο, βλέποντάς τα από τη σκοπιά της μάνας που «χάνει» το παιδί της. Παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα Νησιά και τοπικοί χοροί (Δράμας).
Κατά την περσινή εκδήλωση παρουσιάστηκε ο τοπικός παραδοσιακός γάμος, με τα ιδιαίτερα έθιμα της Προσοτσάνης.
Ο Σύλλογος ενδιαφέρεται για την πολιτιστική πολυμορφία αφού πραγματοποιεί  κάθε χρόνο ταξίδια στο εξωτερικό (Κύπρο, Κροατία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία κ.α.) προβάλλοντας τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενούμε αντίστοιχα αλλοδαπά συγκροτήματα τα οποία παρουσιάζουν τα δικά τους έθιμα στην περιοχή μας. Το ίδιο συμβαίνει και με διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου ανταλλάσουμε επισκέψεις συμμετέχοντας όλοι μαζί σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Παρά τα εμπόδια (οικονομικά κυρίως) υπάρχουν προοπτικές συνέχισης αντίστοιχων δράσεων και στο μέλλον, ενώ είμαστε ανοικτοί σε κάθε μορφής συνεργασίες.
Οι πολιτιστικές επιδιώξεις του Συλλόγου μας είναι να συνεχίσουμε να διασώζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά (ήθη, έθιμα, τραγούδια, χοροί, μουσική, φορεσιά, δρώμενα, κτλ), να τη μεταλαμπαδεύουμε στους νεότερους και να την προβάλλουμε σε ολόκληρο τον κόσμο. Για τον σκοπό αυτό, συμμετέχουμε σε διάφορα φεστιβάλ, σε σχετικές εκπομπές τηλεόρασης, διαθέτουμε ιστοσελίδα, πραγματοποιούμε θεματικές ομιλίες, ημερίδες και συνέδρια, εκθέσεις λαογραφικού και φωτογραφικού υλικού, εκμάθηση παραδοσιακού χορού και μουσικής, εκδίδουμε διμηνιαία συνδρομητική πολιτιστική εφημερίδα με το όνομα «ΗΩΣ» και άλλα.

Περισσότερες πληροφορίες 
Αραμπατζής Ιωάννης Γραμματέας του Δ.Σ. Συλλόγου
Γ. Παπανδρέου 19 Προσοτσάνη Δράμας Τ.Κ. 66200, τηλ.-φαξ: 2522023480, e-mail: prosoma@otenet.gr & info@prosoma.gr, URL: www.prosoma.gr

You may also like...