Γιορτή μεταξιού

Η ταυτότητα του Δήμου Σουφλίου είναι συνυφασμένη με το μετάξι. Ο Δήμος προκειμένου να προβάλει αυτό το προϊόν που συνεχίζει να παράγεται στον τόπο και να ενισχύσει ταυτόχρονα τους παραγωγούς μεταξιού και τους βιοτέχνες διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2003 στις αρχές Ιουνίου(1ο ή 2ο Σαββατοκύριακο) τη γιορτή μεταξιού στο  Δημοτικό μουσείο Σουφλίου (αρχοντικό Μπρίκα)  βιομηχανικό συγκρότημα Τζιβρε και σε διάφορους  άλλους χώρους  ανάλογα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης κάθε χρόνο.
Φορείς διοργάνωσης είναι η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου & Περιφέρειας ,Σύλλογος φίλων της μετάξης η χρυσαλίδα (και άλλοι τοπικοί φορείς που μπορεί να ποικίλουν κάθε χρόνο μεταξύ αυτών και ο Δήμος Σουφλίου) με σκοπό την διατήρηση της παράδοσης μας, προβολή της πολιτισμικής μας ταυτότητας και προώθηση του τοπικού προϊόντος του μεταξιού.
Το πρόγραμμα της γιορτής ποικίλει κάθε χρόνο. Πάντα όμως έχει έναν κεντρικό άξονα : Αναπαράσταση της εκτροφής του μεταξοσκώληκα ,αναπήνιση ,παραγωγή μεταξωτής Κλωστής, ύφανση σε αργαλειό κλπ από τα μέλη του ΚΑΠΗ του Δήμου Σουφλίου στην Κεντρική πλατεία του Σουφλίου. Η αναπαράσταση πλαισιώνεται με παραδοσιακούς χορούς Από τα χορευτικά συγκροτήματα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Σουφλίου και το αντίστοιχο μουσικό παραδοσιακό σχήμα.
Η πόλη του Σουφλίου θυμίζει για λίγο τη μεταξένια πολιτεία του χθες μέσα από τις νότες της γκάιντας και τη γνώριμη μυρωδιά των τεμαχισμένων μωρεόφυλων (τροφή των μεταξοσκωλήκων) και του πουρναριού στο οποίο κλαδώνουν τα κουκούλια. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν άλλοτε εκθέσεις Ζωγραφικής των τμημάτων της επιχείρησης πολιτισμού και έκθεση αντικειμένων που σχετίζονται με την παραγωγή του μεταξιού άλλοτε έκθεση μεταξωτών ειδών σε περίπτερα από τους ιδιώτες βιοτέχνες και παραγωγούς. Επίσης πάντα υπάρχει ένα γνωστό μουσικό λαϊκό σχήμα το οποίο προσφέρει ποιοτικό τραγούδι και γνήσιο γλέντι εμώ έμφαση αποδίδεται στον ενημερωτικό τομέα με διαλέξεις και ημερίδες – εκθέσεις – εκπαιδευτικός τομέας με σεμινάρια για σχολεία (ΚΠΕ Σουφλίου).
Απευθύνεται τόσο σε κατοίκους άλλων περιοχών της Ελλάδος ή του εξωτερικού όσο και σε κατοίκους της περιοχής μας, με σκοπό να γνωρίσουν την παράδοσή μας, τον θαυμαστό κύκλο εκτροφής του μεταξοσκώληκα, τα παράγωγα προϊόντα του μεταξιού, αλλά και να ψυχαγωγηθούν.

Περισσότερες πληροφορίες : 2554350100   Δήμος Σουφλίου, dim@soufli.gr

You may also like...