Γιορτή Μεταξιού 2014 / Σουφλί

DSC_0426ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙΟΥ
Στο Σουφλί, στις 6-7-8 Ιουνίου 2014, πραγματοποιήθηκαν οι γιορτές μεταξιού, από το Σύλλογο φίλων της μετάξης «Η ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ» σε συνεργασία με την ΠΑΜΘ – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και το Δήμο Σουφλίου.
Για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στον πιο αρμόζοντα γι΄ αυτές χώρο, στο μεταξουργείο Τζίβρε που είναι το παλαιότερο βιομηχανικό συγκρότημα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ένα συγκρότημα 11 κτιρίων ιταλικής τεχνοτροπίας, με κόκκινο τούβλο, στην είσοδο του Σουφλίου, κρυμμένα σχεδόν, η παρουσία των οποίων σηματοδοτείται από την ψηλή κόκκινη καμινάδα, τα οποία διαμορφώνουν έναν χώρο άλλης εποχής και αισθητικής, μοναδικό για όλη τη βόρεια Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014, μία ημέρα σημαντική για το Σουφλί, αφού ακριβώς 100 χρόνια πριν, η οικογένεια Τζίβρε εγκαταστάθηκε στον τόπο και ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα. Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας στο πλαίσιο της οποίας εκτέθηκαν φωτογραφίες, που αιχμαλώτισαν στιγμές από τη ζωή στην παλιά βιομηχανική μονάδα, τις διαδικασίες  παραγωγής και επεξεργασίες του μεταξιού μέσα και έξω από το εργοστάσιο. Οι φωτογραφίες  θα παραμείνουν στο ανακαινισμένο κτίριο αφού η ΠΑΜΘ – Π.Ε. Έβρου της παραχωρεί στη Χρυσαλλίδα ώστε να εκτίθενται μόνιμα στο χώρο.
Η μεγάλη έκπληξη όλων ήταν το μαύρο θέατρο που ακολούθησε σε ένα κατάμεστο δημοτικό θέατρο. Είδαμε πως το μεράκι και η δημιουργικότητα λίγων ανθρώπων μπορεί να κινητοποιήσει μια ολόκληρη κοινωνία, να ανεβάσει στη σκηνή 70 ανθρώπους που έπαιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και αφηγήθηκαν την ιστορία ενός μεταξοσκώληκα. Ένα άγνωστο για τα ελληνικά δεδομένα είδος θεάτρου, το μαύρο θέατρο, συναντήθηκε με το παραμύθι και τα σουφλιώτικα μασάλια, περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του μεταξιού και του Σουφλίου, θύμισε σε πολλούς, γνώρισε σε ακόμη περισσότερους τον μεταξοσκώλημα, το νήμα και το πανί και γέννησε συγκίνηση, συμβάλλοντας, με μια πρωτότυπη σύλληψη και δημιουργία, στη διαμόρφωση συνείδησης για την ιστορία και την οικονομία του τόπου. Η παράσταση θα επαναληφθεί για όσους υποχρεώθηκαν να μείνουν έξω από το θέατρο (δεν χωρούσαν) και δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν.
Το Σάββατο 7  Ιουνίου 2014 μικρά παιδιά με ποδήλατα περιηγήθηκαν στο Σουφλί. Ακόμη, εκτέθηκαν οι δημιουργίες των νέων σχεδιαστών που συμμετείχαν στον πανελλήνιο Διαγωνισμό  Σχεδιαστών (GREEKSILK)  με θέμα «Δημιουργίες στο Μετάξι». 18 νέοι σχεδιαστές μας πρότειναν 11 ενδύματα και 7 αξεσουάρ φτιαγμένα από μετάξι, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και την αισθητική της εποχής. Βραβεύτηκαν  3 σχεδιαστές από την 15μελή επιτροπή και δόθηκαν επί πλέον δύο έπαινοι για την εμπορικότητα και τη δημιουργικότητα των ενδυμάτων. Ευχή όλων να επαναληφθεί ο διαγωνισμός, εμπλέκοντας ακόμη περισσότερους σχεδιαστές, οι οποίοι, μέσα από διαδικασίες εκπαίδευσης, σεμινάρια, επισκέψεις στις παραγωγικές μονάδες του Σουφλίου, γνωρίζουν το μετάξι και εντάσσουν το ευγενές υλικό στον σχεδιασμό και την παραγωγή του σήμερα και του αύριο.
Γιατί ανήκω εδώ  μας δήλωσαν τραγουδιστικά τα μέλη του συγκροτήματος ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, οι οποίοι με μουσική και στίχους και με φόντο την υψικάμηνο, «έκλεισαν» τις εκδηλώσεις της ημέρας.
Ο «Εκδημοκρατισμός του ενδύματος» ήταν το πρώτο θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014. Ο  σχεδιαστής μόδας Ρήγας Κ.  Τριπολιτσιώτης αναφέρθηκε στον τρόπο που το φύλο, η τάξη, η οικονομία και η τεχνολογία επηρεάζουν στη διάρκεια της ιστορίας την παραγωγή του ενδύματος. Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας παρουσιάσθηκε η μελέτη της ΠΑΜΘ –  Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τον Σχεδιασμό παρέμβασης που έχει ως στόχο να γίνει το Σουφλί πόλος ανταγωνιστικότητας με θέμα το  μετάξι. Η κ. Νικολάου προλογίζοντας, αναφέρθηκε στις συναντήσεις με φορείς του Σουφλίου και με εκπροσώπους των αρμόδιων Υπουργείων στην Αθήνα που ξεκίνησαν το 2013 με αφορμή τις εκδηλώσεις για το μετάξι και είχαν ως στόχο να διερευνήσουν τις συνθήκες για την παραγωγή και επεξεργασία του μεταξιού σήμερα στο Σουφλί. Η εκπόνηση της μελέτης αποτέλεσε κοινό αίτημα όλων όσων συμμετείχαν σ΄ αυτές τις συναντήσεις. Η ΠΑΜΘ – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ανέλαβε τη χρηματοδότησή της, πιστεύοντας ότι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που θα προέκυπταν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), ώστε να διαμορφωθεί μια πολιτική για το προϊόν, να καθορισθούν οι ενέργειες και τα απαιτούμενα βήματα για την ανάδειξή του και να εξασφαλισθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής του προϊόντος. Ο μελετητής κύριος Σταμπούλης αναφέρθηκε στις συνθήκες παραγωγής και διάθεσης της παγκόσμιας αγοράς για το μετάξι, στις συνθήκες στην Ευρώπη και την Ελλάδα,  στα πλεονεκτήματα και στις αδυναμίες για την αναβίωση της παραγωγής και επεξεργασίας του προϊόντος στο Σουφλί και πρότεινε δράσεις και πρωτοβουλίες στους τρεις τομείς της παραγωγής που θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, θα αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου που είναι η αναζωπύρωση της καλλιέργειας του κουκουλιού, της επεξεργασίας και της διάθεσης των προϊόντων μετάξης και της ανάδειξης του Σουφλίου σε πόλο ανταγωνιστικότητας για το μετάξι σε εθνικό και ευρύτερο επίπεδο.
Ένα γεμάτο τριήμερο εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό Σουφλιώτικο πατιρντί, με μαντολινάτα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και φυσικά τα τοπικά προϊόντα όπως ο καβουρμάς, τα λουκάνικα, το κρασί και το τσίπουρο να ευφραίνουν τον ουρανίσκο και τις ψυχές όσων τυχερών βρίσκονταν στην εκδήλωση.
Σύλλογος φίλων Μετάξης
Διάσωσης – Διάδοσης Μεταξωτού
και Παραδοσιακού Υφαντού και Εργόχειρου
« Η Χρυσαλλίδα »
Βιογραφικό του Συλλόγου .Από το 2000 έως σήμερα
«Σύλλογος φίλων Μετάξης και Διάσωσης – Διάδοσης Μεταξωτού και Παραδοσιακού Υφαντού και Εργόχειρου ‘ Η Χρυσαλλίδα ’» ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2000.
Η ίδρυση του Συλλόγου έγινε με την πρωτοβουλία της κυρίας Χρυσούλας Αραμπατζή – Κυριαζή και την αμέριστη συμπαράσταση του αείμνηστου Κακαλή Απόστολου , της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών Σουφλιωτών.
Σκοπός του Συλλόγου είναι :
Α) Η διάσωση παραδοσιακών παλαιών και νεότερων χειροποίητων υφαντών από πρώτη ύλη το μετάξι .
Β) Η διάσωση της υφαντικής και χειροτεχνικής μεθόδου δημιουργίας των παραπάνω ειδών .
Γ) Η διάδοση και η μετάδοση στις νεότερες γενιές της παραπάνω παραδοσιακής τέχνης και τεχνικής .
Δ) Η αξιοποίηση των εναπομεινάντων κατόχων της τέχνης και τεχνικής αυτής χάριν διατήρησης της τοπικής Ελληνικής παράδοσης .
Ο σύλλογος σήμερα αριθμεί 220 μέλη και οικονομικά στηρίζεται κυρίως στις συνδρομές των μελών του. (Υπήρξε χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Τράπεζας Ελλάδος, του Υπουργείου Οικονομικών και του κοινωφελούς Ιδρύματος Χαριλ . Κ. Κεραμέως.)
Στα λίγα χρόνια λειτουργίας του ο Σύλλογος έχει ιδρύσει παραδοσιακό εργαστήρι υφαντικής του μεταξιού με την επωνυμία « Γεωργία Αραμπατζή». Πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις , σεμινάρια , ομιλίες , εκθέσεις που ως στόχο έχουν τη διάδοση και την εκμάθηση της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης . Έχει συλλέξει 200 και πλέον μεταξωτά υφάσματα και είδη ιματισμού τα οποία χρονολογούνται από το 1850 έως το 1970 . Ο τρόπος συλλογής και η φύλαξή τους γίνεται με την υπόδειξη και συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη. Η συντήρησή τους γίνεται στο τμήμα συντήρησης του μουσείου .
Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι όλη η συλλογή προέρχεται από την ευγενική προσφορά των μελών και φίλων της «Χρυσαλλίδας». Κομμάτια ανεκτίμητης αξίας, κυρίως συναισθηματικής , βγήκαν από τα σεντούκια όπου ήταν καλά κρυμμένα και προσφέρθηκαν στο σύλλογο, ώστε να συντηρηθούν να φυλαχθούν και να εκτεθούν.
Ο Σύλλογος νιώθοντας μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στους δωρητές του και αναλογιζόμενος την ευθύνη που φέρει ως προς τη διάσωση – φύλαξη – προστασία – διάδοση της παραδοσιακής υφαντικής χειροτεχνικής μεθόδου  δημιουργίας μεταξωτών ειδών, προχώρησε πρόσφατα στην αποδοχή δωρεάς κτηρίου , επί της οδού Βας. Γεωργίου προκειμένου να στεγάσει την έδρα του και τις δράσεις του .
Εκ μέρους του Δ.Σ
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Τσιακίρης .
Τηλ: 6947806093
Καλέση Ελίζα 6977575233 eliza19676@hotmail.com
Στοιχεία:Ερμού 3
Σουφλί, Έβρος, ΤΚ 68400

You may also like...