Γιορτή Κρασιού και Αμπέλου «Κουρήτος»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφίπολης, την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και την UNESCO διοργανώνουν από το 2004 στον Ροδολίβο Σερρών εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, που είναι η κεντρική οδός του Ροδολίβους, στην πλατεία Αμβράζη του Ροδολίβους, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους και σε ενοικιαζόμενη αίθουσα (λαογραφικό).
Η Γιορτή Κρασιού «Κουρήτος» διεξάγεται σε ετήσια βάση, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης είναι δύο ημέρες, ενώ οι παράλληλες εκθέσεις λαογραφίας και εικαστικών εκτείνονται σε χρονικό διάστημα ενός μήνα.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να προωθήσει και να αναδείξει την τοπική αμπελοκαλλιέργεια και οινοπαραγωγή , και να προβάλλει πολιτιστικά το Ροδολίβος και την ευρύτερη περιοχή σε όλη την Ελλάδα.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
α) Έκθεση επωνύμων οίνων από όλη την Ελλάδα.
β) Διαγωνισμό τοπικών ερασιτεχνών παραγωγής οίνου.
γ) Αναπαράσταση του παραδοσιακού πατήματος των σταφυλιών στον Κουρήτο (το βαρέλι όπου γίνεται το πάτημα). Καλλιτεχνικό δρώμενο και λαϊκό γλέντι.
δ) Λαογραφική έκθεση
ε) Εκθέσεις τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών εδεσμάτων.
Οι τομείς πολιτιστικής δραστηριότητας αφορούν την λαογραφία, θεατρικά δρώμενα, προβολή τοπικών προϊόντων και προβολή παραδοσιακών εθίμων.
Η εκδήλωση απευθύνεται πρωτίστως στους κατοίκους του Δήμου Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής , ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητική τάση η επισκεψιμότητα από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.
Η απήχηση του Κουρήτου είναι μεγάλη σε όλες τις ηλικίες και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.Ο αριθμός των θεατών αυξάνεται κάθε χρόνο και κατά την εκδήλωση του 2011 υπολογίζεται σε περίπου 5000 θεατές.
Η εθελοντική συμμετοχή είναι μεγάλη από το σύνολο του πληθυσμού και κατά την περσινή διοργάνωση ο αριθμός των εθελοντών ανήλθε στους 250. η συμμετοχή των τοπικών συλλόγων (γυναικών, μουσικοδραματικού κλπ) είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την πολιτιστική πολυμορφία δεν αποτελεί κατά την τρέχουσα περίοδο προτεραιότητα της διοργάνωσης.
Επιδίωξη του φορέα είναι η μετατροπή της εκδήλωσης σε διεθνές γεγονός, με πιστοποίηση του διαγωνισμού κρασιού. Επίσης, η καθιέρωση πολυπολιτισμικών δράσεων, με πλαισίωση της εκδήλωσης με εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα, για την καθιέρωσή του Κορήτου ως πολιτιστικού γεγονότος της Βόρειας Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Γεωργαλής Νικόλαος – Κ. Κιορπέ 20, Ροδολίβος Σερρών, Τ.Κ. 62041 τηλ: 2324350126

e-mail: nikosgeorgalis85@gmail.com

You may also like...