Γιορτή κιθάρας

jvfdlΣτ ‘Ανώγεια θα φιλοξενηθεί φέτος, η «Γιορτή της Κιθjvfdlάρας», από τις 28 έως και τις 31 Ιουλίου. Στο διάστημα αυτό δάσκαλοι, μαθητές και θαυμαστές της κιθάρας,εκεί στις πλαγιές του Ψηλορείτη, θα προσπαθήσουν,σύμφωνα με τους διοργανωτές,να αντιληφθούν το πώς, αιώνες τώρα, στο τόπο αυτό, δένουν αρμονικά και απόλυτα, η ιστορία, ο λόγος, η μουσική, ο πολιτισμός και το συναίσθημα.
Μέσα στις μέρες της Γιορτής της Κιθάρας, οι Ανωγειανοί θα αγκαλιάσουν το Φεστιβάλ Κιθάρας καθώς όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης «τα Ανώγεια αποτελούν έναν μουσικό, ποιητικό και χορευτικό ζωντανό οργανισμό».
Στο φεστιβάλ,τα στοιχεία που θα πλαισιώσουν τις μέρες των εκδηλώσεων είναι, η κλασική κιθάρα, η Jazz, το flamenco, η κρητική μουσική, ο χορός, το τραγούδι, η παρουσίαση νέων συνθέσεων, τα σεμινάρια,οι διαλέξεις, ο διαγωνισμός και η ιδιαίτερη εκπαιδευτική φροντίδα για τους μικρούς κιθαρίστες.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κρητική φιλοξενία αποτελούν επένδυση πολιτιστική για τον τόπο και όπως επισημαίνει ο κ. Καλλέργης «…η πολιτιστική δράση δε δημιουργεί μόνο αναπτυξιακό περιβάλλον, αλλά αποτελεί μεγάλο μέρος της προσπάθειάς μας για ουσιαστική παιδεία, καλλιέργεια αξιών και υπαρξιακή χαρά. Η κιθάρα μπορεί να μην κατοικεί στα Ανώγεια, έχει όμως συγγενείς πρώτου βαθμού. Θα έχουν πολλά να πουν σ’ αυτήν την τετραήμερη γιορτή, ως συγγενείς και ξένοι, κιθάρες, μαντολίνα και λαγούτα».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φεστιβάλ, τα Ανώγεια είναι: «…ο τόπος αυτός, που είναι ένα ζωντανό εργαστήρι μουσικής, χορού και ποίησης. Χωρίς σχολές, ωδεία ή μουσικές ακαδημίες. Το πεδίο που εκφράζονται είναι οι εκδηλώσεις της καθημερινότητας του χωριού. Η παράδοση στ’ Ανώγεια δεν είναι κλεισμένη στο μουσείο, αλλά εξελίσσεται χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα και την αλήθεια».
Στο φεστιβάλ μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές όλων των επιπέδων, σπουδαστές ωδείων, μουσικών σχολείων, αλλά και ερασιτέχνες που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τη γνώση και την εμπειρία τους, ερχόμενοι σ’ επαφή, τόσο μ’ έμπειρους επαγγελματίες μουσικούς, όσο και με ανθρώπους με τους οποίους θα μοιραστούν την κοινή τους αγάπη για τη μουσική και την κιθάρα.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός κλασικής κιθάρας με έπαθλο μια χειροποίητη κιθάρα αξίας 3.000 ευρώ.
Η διαμονή είναι δωρεάν σε δωμάτια στην Εστία του Δήμου Ανωγείων ,ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες από το www.anogeia-guitarfestival.gr
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

You may also like...