Γιορτές παλιάς πόλης 2022-ΦΕΞ

αναλυτικά το πρόγραμμα της ΦΕΞ – ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

η πόλη συνομιλεί με το παρελθόν της

Σάββατο 3  Σεπτεμβρίου

 [10.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η ΦΕΞ συνεχίζει να σκηνοθετεί μια πραγματικότητα όπου το παρόν της πόλης συνομιλεί με το παρελθόν της. Οι λευκοί τοίχοι των κτιρίων γίνονται καμβάς όπου προβάλλονται ιστορίες ανθρώπων, ιδέες, αναμνήσεις, απόψεις και οράματα.

Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια με τα αρχοντικά, τους λαϊκούς μαχαλάδες, ξεδιπλώνεται μπρος στον επισκέπτη – θεατή – μια πόλη που διαρκώς μεταβάλλεται, με στοιχεία από την ελληνική παράδοση αλλά και τις ευρωπαϊκές επιρροές.

Σε τούτο τον εικαστικό, αλλά και ιστορικό περίπατο, οι εικόνες μπερδεύονται με τις μυρωδιές, οι ήχοι της πόλης εμπλέκονται στη βοή του σύγχρονου γλεντιού, που από την «παραλία» ανηφορίζει για μια βδομάδα και συγκατοικεί στην ποικιλότροπη πραγματικότητα της πόλης. Μιας πόλης που δεν έπαψε ν’ αλλάζει, που δεν έπαψε να ζει…

Θεματικές ενότητες:

Ξάνθη – Ο χώρος της μνήμης «1922 -η άφιξη των προσφύγων…»

Η Ξάνθη των καπνών ανατολικού τύπου

Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Η Ξάνθη των γεύσεων & των απολαύσεων

Οργάνωση: ΦΕΞ | Χορευτικό εργαστήρι ΦΕΞ | Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

«Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη,  Γνωριμία με την τοπική ιστορία»

Σάββατο 3  Σεπτεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών

 [11.00] Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

  Βόλτες στα σοκάκια της παλιά πόλης και στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό.  Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.  Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.

Συμμετοχή 4€ ενήλικες  2€ μαθητές – συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στο μουσείο.

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ»

Σάββατο 3  Σεπτεμβρίου

[19.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

Η Φιλοπρόοδη ένωση Ξάνθης και το βιβλιοπωλείο Πυργελή προσκαλούν τους μικρούς και όχι μόνο φίλους σε μια εξαιρετική περιπέτεια.  Με οδηγό τη συγγραφέα και παιδαγωγό Βίκυ Ξανθοπούλου θα βρεθούμε στη Ακρόπολη και θα ζήσουμε στο Χρυσό Αιώνα του Περικλή. Η περιπέτεια αρχίζει για όλους μας. Είστε έτοιμοι να ζήσουμε όπως ζούσαν οι αρχαίοι Έλληνες;

«ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» της  Βίκυ Ξανθοπούλου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή.  Είσοδος Ελεύθερη

 

“Definitions I: How to Build a Home” ατομική έκθεση της Αθηνάς Κανελλοπούλου
εικαστική εγκατάσταση – βίντεο

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου- Εγκαίνια έκθεσης

Διάρκεια έκθεσης 3-10 Σεπτεμβρίου

[21.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης & στην αυλή με τα Χαμάμ

Η εικαστική εγκατάσταση Definitions I: How to Build a Home είναι μια πλατφόρμα για τη διατήρηση γλωσσικών στοιχείων και λέξεων, που θα μπορούσαν να δομήσουν εννοιολογικά ένα σπίτι. Το έργο αναφέρεται στον προσδιορισμό του διαχρονικού προβλήματος της μετανάστευσης, θέτοντας ως κριτήριο ευημερίας ή μη το ποσοστό πλήρωσης των εννοιών που αναφέρονται και στοχεύει στην αρχειακή καταγραφή της ντοπιολαλιάς των μεταναστών και προσφύγων.

Η Αθηνά Κανελλοπούλου, αξιοποιώντας το ερευνητικό αρχειακό υλικό που ξεκίνησε να συγκεντρώνει στο πλαίσιο της Athens Biennale 5to6: Omonoia, δημιουργεί μια εγκατάσταση παραθέτοντας οπτικοακουστικές μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων και πραγματοποιώντας μια συμμετοχική performance για συγκέντρωση νέου αρχειακού υλικού.

Οργάνωση: ΦΕΞ | Μικρή πινακοθήκη της ΦΕΞ| Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης. Είσοδος Ελεύθερη

 

Lindy Hop – swing

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου

[20:00] Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Το Lindy Hop Xanthi επιστρέφει για 10η χρονιά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης ανοίγοντας τη σεζόν όπως κάθε χρόνο με ένα Swing Party και Δωρεάν Δοκιμαστικό Μάθημα στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης!!!

To Lindy Hop είναι ο χορός στη swing μουσική. Είναι το πρώτο από όλα τα είδη Swing χορού που γνωρίζουμε σήμερα και συνδέεται στενά με την Big Band Swing Music των δεκαετιών 1920 έως 1940…

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Αλεξάνδρα Βράνου, τηλ.6940649779  & Αναστασία Κοτσίνα, τηλ. 6955280170

Οργάνωση: ΦΕΞ – Εργαστήρι Lindy Hop [Swing]. Είσοδος Ελεύθερη

ΚΥΡΙΑΚΗ 4  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Μια μέρα σ’ ένα αρχοντικό στην Ξάνθη

Από το Κυριακή 4  Σεπτεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών

 [09.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης – Στο λαογραφικό &  ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.

Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.

Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης.

Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη».

Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας : Δευτέρα έως και Κυριακή  9.30 – 14.30

Τηλ .25410/25421 – 6937120986  e-mail: fexanthis@gmail.com   http//www.fex.org.gr

Συμμετοχή 4€ ενήλικες  2€ μαθητές – συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στο μουσείο.

Οργάνωση: ΦΕΞ | Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ» -70 χρόνια ΦΕΞ

Κυριακή 4  Σεπτεμβρίου εγκαίνια έκθεσης

[18.00] Παράρτημα Μουσείου «Μάριος Λάζιος» & Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Με μια μικρή βόλτα που θα ξεκινήσει  από το Παράρτημα του Μουσείου «Μάριος Λάζιος» στην Βενιζέλου 70  στις 18.00  θα κατευθυνθούμε στο σπίτι πολιτισμού κι από εκεί στο Μουσείο.  Γιορτάζοντας τα 70 της χρόνια η ΦΕΞ παρουσιάζει ένα μέρος από τη συλλογή της «Μικρή πινακοθήκη της ΦΕΞ». Τα έργα έχουν δωριστεί από έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Σχετικά με τα εικαστικά στη ΦΕΞ

Από την ίδρυσή της η ΦΕΞ (1952) φιλοξενεί ανθρώπους των εικαστικών στην πόλη και οργανώνει εκθέσεις και διαλέξεις. Από το 2005 πιο συστηματικά και σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης και μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου, οργάνωσε και παρουσίασε τον εικαστικό περίπατο στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Περισσότερες από 70 εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη μας. Αποτέλεσμα αυτών των δράσεων ένα πολύ πλούσιο εικαστικό αρχείο (κατάλογοι – αφίσες – προσκλήσεις – κείμενα)  και μια συλλογή εξαιρετικών έργων, που παρουσιάζεται στη Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ.

Οργάνωση: ΦΕΞ.  Είσοδος Ελεύθερη

«στις πόλεις»  Έκθεση φωτογραφίας της Ελένης Ζαρδαλίδου

Εγκαίνια έκθεσης ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Από την Κυριακή 4  Σεπτεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών

 [20.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Περιπλανήθηκα στους δρόμους τους και τις γειτονιές τους.

Αφουγκράστηκα τις ιστορίες τους. Αυτές τις κρυμμένες πίσω από δαντελένια κουρτινάκια και κλειστές πόρτες.

Κι άλλες, φανερές, στα δρομάκια,  χαρούμενες ή μοναχικές, καθημερινές.

Όταν ξεκίνησα αυτή την περιπλάνηση δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Ήταν το αίσθημα της μοναδικότητας που μου δημιουργούσε μια στιγμή και με έκανε να την αποτυπώσω με τον φακό μου. Στην συνέχεια κάποιες σκέψεις ωρίμασαν και η φωτογράφιση έγινε πιο στοχευμένα.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης έγιναν στο χρονικό διάστημα 2017-2019. Στα πρώτα χρόνια του “έρωτα” θα έλεγα με τη φωτογραφία, με  μεγάλο ενθουσιασμό και πολλούς  πειραματισμούς. Είναι μια επιλογή από τις συλλογές: «Γειτονιές της Ξάνθης»  Σαμακώβ και συνοικισμός Ρέμβης (Πούρναλικ) και «Στους δρόμους» από  διάφορες πόλεις  στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οργάνωση: ΦΕΞ | Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ.  Είσοδος Ελεύθερη

 

Εγκαίνια έκθεσης «Δημιουργίες … από χέρι»

Από την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών

 [20.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 Έκθεση κεραμικής, χειροποίητου κοσμήματος και φωτογραφίας.

Κάθε χρόνο  στον πολυχώρο του λαογραφικού και Ιστορικού μουσείου Ξάνθης και στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης η ομάδα παρουσιάζει τις νέες της δημιουργίες, «δημιουργίες…  από χέρι».

Συμμετέχουν οι Αραπάκη Μαρία, Κεραμική | Κεχαγιόγλου Ραλού, Κεραμική | Λίτσου Δέσποινα, Κόσμημα – Κεραμική | Μαγνήσαλη Μαίρη, Κόσμημα |Μαγδαλιανίδου Όλγα, κεραμική – φωτογραφία | Ραϊκοπούπλου Σοφία, κόσμημα.

 Οργάνωση: ΦΕΞ – Μικρή πινακοθηκη της ΦΕΞ | Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 «1922 – Η άφιξη και η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ξάνθη»

Περιοδική έκθεση του Μουσείου

Από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών

[10.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Με τη λήξη της μικρασιατικής εκστρατείας και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, το ελληνικό κράτος καλείται να διαχειριστεί μια πρωτοφανή για τα πενιχρά μέσα του ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινωνίας των Εθνών 1,5 εκατομμύριο Έλληνες της Ανατολίας αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρίδες τους και να μετοικήσουν στην Ελλάδα. Παρά τις αδικίες και τις ταλαιπωρίες, οι πρόσφυγες σώθηκαν, ενσωματώθηκαν και αξιοποίησαν τη δυνατότητα μιας νέας αρχής, μέσα στα ασφαλή σύνορα του Ελληνικού κράτους. Προερχόμενοι από τόπους με κοσμοπολίτικη κουλτούρα και μακραίωνη παράδοση, οι πρόσφυγες μπόλιασαν τη νέα πατρίδα με τον πολιτισμό τους.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΠΡΙΤΖ ΞΑΝΘΗΣ – ΑΓΩΝΑΣ ΖΕΥΓΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 Σεπτεμβρίου

[18:30] Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Ο «Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Ξάνθης – Φίλοι της ΦΕΞ» διοργανώνει ανοιχτό αγώνα ζευγών ώστε να παίξουν αθλητές από όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα μπορούν να έρθουν και όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το συναρπαστικό αυτό πνευματικό άθλημα και να λάβουν πληροφορίες για τα νέα τμήματα μαθημάτων που θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβρη.

Πληροφορίες – εγγραφές: Γιώργος Αποστολίδης (6974650736

«Learning Cube» στην αυλή με τα Χαμάμ

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου

[19.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

Η Φιλοπρόοδη ένωση Ξάνθης και το βιβλιοπωλείο Πυργελή σας καλούν να  παίξουμε παρέα με τα  Learning Cube. Η σειρά παιχνιδιών που τόσο αγαπήσαμε  δημιούργησε νέα κουτιά για να οξύνουμε τη μνήμη και την παρατηρητικότητα μας. Μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσουμε τη λογική σκέψη, λύνουμε γρίφους και διασκεδάζουμε. Με τα τέρατα, τους δεινόσαυρους, το Δαίδαλο και τον Αρχιμήδη  θα παιχνιδίσουμε μικροί και μεγάλοι.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή. Είσοδος Ελεύθερη

ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Με «24 γράμματα & όχι μόνο» -70 χρόνια ΦΕΞ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου

 [19.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Στην εκδήλωση με αφορμή τα 70 χρόνια ΦΕΞ παρουσιάζονται εκδόσεις και βιβλιοδράσεις

Η βιβλιοθήκη της ΦΕΞ είναι μια ζωντανή ιστορία για το Νομό της Ξάνθης. Έχει συνδεθεί το όνομά της με τον Στέφανο Ιωαννίδη, πρόεδρο της ΦΕΞ και διευθυντή της νεοσύστατης και μοναδικής τότε (1955) βιβλιοθήκης της πόλης της Ξάνθης .  Έπειτα,  δωρίστηκε στο Δήμο Ξάνθης, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ ένα άλλο μέρος της οργάνωσε την πρώτη βιβλιοθήκη των Αβδήρων.

Σήμερα περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό από περιοδικές εκδόσεις και είναι θεματική. Κορμός της είναι το ιστορικό και λαογραφικό τμήμα με έμφαση στην Θράκη και ιδιαίτερα στην Ξάνθη. Οι υπόλοιπες θεματικές της αφορούν τις ανάγκες των ομάδων της ΦΕΞ   (θεατρική – κινηματογραφική – φωτογραφίας  – εικαστικών κ.λ.π.) ενώ δωρεές ενισχύουν μικρές και ιδιαίτερες βιβλιοθήκες. Η ΦΕΞ από την ίδρυσή της δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο της έκδοσης. Τις παλαιότερες προσπαθεί να τις παρουσιάσει ψηφιακά μέσω του ΕΡΓΑστηρίου ΓΡΑΦΗΣ, ενώ σχεδόν κάθε χρόνο ετοιμάζει και μια νέα παραγωγή.

Οργάνωση:   ΦΕΞ  –   Είσοδος Ελεύθερη

«Λαϊκός πολιτισμός των Ελλήνων προσφύγων του 1922» & το ΕΡΓΑστήριο ΓΡΑΦΗΣ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου

 [19.30] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

Το ΕΡΓΑστήριο ΓΡΑΦΗΣ και η υπεύθυνη του τμήματος,  Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ. Λαογραφίας, Διδάσκουσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παρουσιάζει τη δράση του εργαστηρίου και τη διάλεξη από τον κύκλο παρουσιάσεων για τον λαϊκό πολιτισμό των Ελλήνων προσφύγων του 1922.

Α’ ΜΕΡΟΣ: Το ΕΡΓΑστήριο ΓΡΑΦΗΣ. Το εργαστήριο στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Οργάνωσε, ψηφιοποίησε και τεκμηρίωσε: Τα αρχεία και τη συλλογή  του μουσείου. Το Αρχείο της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης (2782 – έγγραφα φωτογραφίες και βιβλία). Το Αρχείο Βλαχόφωνων Ηπειρωτών στην Ξάνθης (1535 – έγγραφα φωτογραφίες και βιβλία) της Χαρίκλειας Σ.Ι. Μαργαριτοπούλου. Εργάζεται για το Αρχείο Μικρασιατών Ξάνθης και το Αρχείο των καπνεμπόρων Ξάνθης.

Β’ ΜΕΡΟΣ: Διάλεξη με θέμα: «“Έκιτι, γιάβρουμ, εμείς οι Ρωμαίοι πάντα περισάν ‘ς σα στράτας…”. Η μνήμη της προσφυγιάς, όπως αποτυπώνεται στα υλικά και στα άυλα κειμήλια (τεκμήρια) με μελέτη περίπτωσης τον κύκλο του χρόνου στον προσφυγικό λαϊκό πολιτισμό».

Οργάνωση: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης

 *Το 2018-19  το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης με τη δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δημιουργεί το ΕΡΓΑστήριο ΓΡΑΦΗΣ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ  7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

“Βεν, οι περιπέτειες μιας θαρραλέας πάπιας”στην αυλή με τα χαμάμ

 Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου

[19.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

Ο Βεν το θαρραλέο και τρυφερό πλάσμα πριν βγει για το μοναχικό του ταξίδι θα κάνει στάση παραμυθίας και θα μας ανακαλύψει την σπουδαιότητα και τη σημαντικότητα της αληθινής φιλίας. Στην παρέα μας εκτός από τη σοφή κουκουβάγια θα είναι και ο συγγραφέας Γιώργος Λυμπέρης και έτσι το παραμύθι θα αρχινήσει …. Με κέφι και με φαντασία βουτάμε στις ιστορίες που μιλάνε στο μυαλό καις την καρδιά μας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite.

 Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή.  Είσοδος Ελεύθερη

Θέατρο στη ΦΕΞ – 70 χρόνια ΦΕΞ

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου

[19.00 – 21.00] Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Στην εκδήλωση με αφορμή τα 70 χρόνια ΦΕΞ παρουσιάζονται ψηφιοποιημένες παραστάσεις και υλικό από τις εκδηλώσεις του θεατρικού εργαστηρίου.

Το Θεατρικό Εργαστήρι ιδρύθηκε το 1975. Οργάνωσε μαθήματα θεατρικής παιδείας, συνεργάστηκε με το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και παρουσίασε παραστάσεις στην πόλη και τα χωριά του Ν. Ξάνθης. Οργανώνει μαθήματα: Ιστορίας θεάτρου  –  υποκριτικής  – σκηνογραφίας  –  φωτισμού, σκηνοθεσίας.  Οργανώνει και παρουσιάζει δικές του και άλλες παραγωγές, διαλέξεις και σεμινάρια, (άνθρωποι του θεάτρου, καλεσμένοι της ομάδας διδάσκουν θέατρο)

Οργάνωση:   ΦΕΞ  – θεατρική Σκηνή ΦΕΞ.  Είσοδος Ελεύθερη

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Capoeira_στην παλιά πόλη – 70 χρόνια ΦΕΞ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

[20.00]   Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

H Capoeira στην Βραζιλία είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα, μετά το ποδόσφαιρο σήμερα!

Στην ουσία πρόκειται για ένα «παιχνίδι» που χαρακτηρίζεται από συνεχή ακροβατικά, προσποιήσεις, προφάσεις και εκτεταμένη χρήση του εδάφους, καθώς και σαρωτικών κινήσεων, κλωτσιών και κεφαλιών. Η τεχνική και η στρατηγική είναι στοιχεία-κλειδιά.

H Capoeira «παίζεται» μέσα σε έναν ανθρώπινο κύκλο, την Roda. Σε ένα πιο συμβολικό επίπεδο, οι κινήσεις που γίνονται μέσα στην Roda συμβολίζουν τις μάχες για ελευθερία, αξιοπρέπεια και ειρήνη που δίνονται στον μεγάλο κύκλο της ζωής…

Το εργαστήρι capoeira της Φ.Ε.Ξ. ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, είναι κομμάτι του Groupo International Jacobina Arte με ιδρυτή το Mestre Pitbull από την Bahia, Βραζιλία και έχει παρουσία σε αρκετές χώρες.

Πληροφορίες εγγραφές στο 2541025421 & Ιορδάνης Κασάπογλου (Contra Mestre Gaviao) 6945374274

Οργάνωση: ΦΕΞ |  Εργαστήριο Capoeira ΦΕΞ Είσοδος Ελεύθερη

 

Comic στην παλιά πόλη? – 70 χρόνια ΦΕΞ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

 [19.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

Το εργαστήρι κόμικ της ΦΕΞ σας προσκαλεί στην αυλή με τα χαμάμ για να σας παρουσιάσει τη δουλειά του, αλλά και το έργο εξαιρετικών φίλων και συνεργατών.

Το εργαστήρι κόμικ απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους από 15 ετών. Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει μια σειρά τεχνικών ασκήσεων σχεδίου, σύνθεσης και οργάνωσης της αφήγησης. Οι ασκήσεις αυτές πλαισιώνονται από προβολή και σχολιασμό επιλεγμένων  παραδειγμάτων, με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας καθώς και των σχεδιαστικών και αφηγηματικών ικανοτήτων των μαθητών. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαρία Καραλιά

Οργάνωση:  Εργαστήρι κόμικ της ΦΕΞ .  Είσοδος Ελεύθερη

Xanthi _ writers_Residency_project

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

[20.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

*Ο οργανισμός Series Balkans σε συνεργασία με τη ΦΕΞ οργανώνουν στην Ξάνθη το Xanthi Series Screenwriting Residency

Είναι ένα πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής καλλιτεχνών με σκοπό την παραγωγή έργου εμπνευσμένο από την παραμονή τους στην Ξάνθη. Ο Gani Jakupi είναι καλεσμένος για το 2022 στην Ξάνθη.

Μέσω του project,  θα γνωρίσει την περιοχή μας την περίοδο των Γιορτών Παλιάς Πόλης. θα συνεργαστεί με την ομάδα comic της ΦΕΞ, θα περιδιαβεί στα σοκάκια της πόλης, στα μουσεία, σε κάποια χωριά, θ’ ακούσει μουσικές, θα γευτεί φαγητά, γλυκά και ποτά της περιοχής μας  και στην καπναποθήκη της ΦΕΞ θα έχει το σχεδιαστήριο του.

Οργάνωση: ΦΕΞ |  Zagori Fiction Days | Series Balkans | Εργαστήρι κόμικ της ΦΕΞ | Δήμος Ξάνθης.  Είσοδος Ελεύθερη

«cinema στο Μουσείο;» – 70 χρόνια ΦΕΞ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

[21.30] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ και της  ΕΛΜΕ Ξάνθης, παρουσιάζουν το νέο τους πρόγραμμα για τη  χειμερινή σεζόν αλλά και το πρόγραμμα για το 2023.

Κύκλοι  ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο.

. Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ από το 1972 έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό αρχείο και έχει οργανώσει μια ταινιοθήκη για τις ανάγκες της Λέσχης.  Συμμετέχει σε παραγωγές που γυρίζονται στην περιοχής υποστηρίζοντας τες, ενώ παράγει και η ίδια [ντοκιμαντέρ ταινίες – stream].

Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ και της  ΕΛΜΕ Ξάνθης Είσοδος Ελεύθερη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Γνωριμία με την τοπική ιστορία

Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

[18.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε συνεργασία με ιστορικούς, καλλιτέχνες, μουσειοπαιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα πάνω σε ζητήματα της τοπικής ιστορίας, των τεχνών και της μουσικής. Ο υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου Κωνσταντίνος Βλάχος παρουσιάζει αναλυτικά το σκεπτικό των δράσεων και ενημερώνει εκπαιδευτικούς και γονείς τόσο για τα αποτελέσματα όσο και για τα νέα προγράμματα της περιόδου το 2022- 23.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.   Είσοδος Ελεύθερη

μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά…  Συναυλία του Italian Lyric Ensemble

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

[20.00] Δημοτικό θέατρο Ξάνθης

Το ερωτικό τραγούδι από τον Μότσαρτ στον Μορικόνε

7η Περιοδεία στην Ελλάδα – 2022

Το Italian Lyric Ensemble αποτελείται από τις: Φεντερίκα Ράγια, σοπράνο | Καρλότα Μαλκουόρι, βιολί  | Σοφία Κάσι, κλαρίνο | Σερένα Μαρότι, πιάνο.

Παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό πρόγραμμα βασισμένο στο μουσικό θέμα του ερωτικού τραγουδιού από τις αρχές του 18ου μέχρι το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, από το πλούσιο οπερατικό ρεπερτόριο και το «κλασικό» Ναπολιτάνικο τραγούδι, μέχρι τη μουσική για τον κινηματογράφο .

Η περιοδεία ταξιδεύει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ελληνο-Ιταλικού Δικτύου Πολιτιστικής Συνεργασίας, ο συντονιστής του οποίου, Έντσο Μπονάνο, γενικός γραμματέας του AIAL, έχει την επιμέλεια της τεχνικής διοργάνωσης, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής είναι η Μαέστρος, Σερένα Μαρότι.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην Ξάνθη σε συνδιοργάνωση και με  την ευγενική υποστήριξη των:

Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα | Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών | Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL της Λέρου

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης | Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ξάνθης | Δήμο Ξάνθης | Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθη.

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν στην παλιά πόλη &

παρουσίαση βιβλίου του εργαστηρίου ζωγραφικής 2022

Σάββατο 10  Σεπτεμβρίου

[11.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να ζωγραφίσουν στην αυλή με τα χαμάμ. Φοράμε πρόχειρα ρούχα ζωγραφίζουμε…. και σας παρουσιάζουμε το βιβλίο μας – αποτέλεσμα του εργαστηρίου στο τέλος της πανδημίας.

Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαρκέτα Σπανού – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421  Οργάνωση:  ΦΕΞ –  Εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ.  Είσοδος Ελεύθερη

«Χωρίς βοηθητικές»

Σάββατο 10  Σεπτεμβρίου

[19.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και το βιβλιοπωλείο Πυργελή προσκαλούν στην αυλή με τα χαμάμ τη συγγραφέα Σοφία Τσιάμη, που μας δανείζει το ποδήλατο της.

Εξαρχής μπορεί να μοιάζει  και στο δικό σου αλλά είναι τόσο διαφορετικό.

Σε περιμένουμε λοιπόν, να γνωρίσεις το λόγο που ένα ποδήλατο μπορεί να είναι τόσο ίδιο αλλά και τόσο διαφορετικό από το δικό σου.   “Χωρίς βοηθητικές ” Σοφία Τσιάμη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή. Είσοδος Ελεύθερη

«μικρές» ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ – 70 χρόνια ΦΕΞ

Παρουσίαση του νέου μας προγράμματος

Σάββατο 10  Σεπτεμβρίου

[21.00] Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης/ άυλη με τα χαμάμ

Για το 2023- η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης επικέντρωσε το ενδιαφέρον της, στη θεματική «μικρές» ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ και οργανώνει το πολιτιστικό ημερολόγιο πρόγραμμα της, καθώς και ένα project με πολλές επιλογές και δράσεις . πολλές μικρές ιστορίες, που αν τις προσθέσουμε, μας φτιάχνουν μια μεγαλύτερη, «από το Δημόκριτο στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο – κι ότι ακόμη μπορώ να θυμηθώ…». Ένα μεγάλο έργο που προσδοκά να γίνει μεγαλύτερο και πιο ενδιαφέρον στο ευρύ κοινό.

Οργάνωση, σχεδιασμός και αξιοποίηση αυτού του πλούτου με διάφορα έργα και εφαρμογές…

 Ο  όγκος και η ποιότητα του υλικού μας, έχουν μεγάλη αξία, ως ιστορικά τεκμήρια ενδιαφέρον αλλά και ως έργα με ιδιαίτερη αισθητική.  Το μουσείο με τις κινήσεις του τα τελευταία χρόνια (σωστή φύλαξη – διαχείριση υλικού – σχέσεις με του δωρητές) έχει γίνει ο χώρος που οι κάτοικοι της περιοχής μας και όχι μόνο, μας  εμπιστεύονται το υλικό τους. Κάθε χρόνο στο μουσείο προστίθεται ένας μεγάλος αριθμός εκθεμάτων και αρχείου.   Οργάνωση: ΦΕΞ | Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης . Είσοδος Ελεύθερη

Milonga “El Barrio Antiguo” – 70 χρόνια ΦΕΞ

Σάββατο 10  Σεπτεμβρίου

[21.00] Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ

Η ομάδα Tango Aires της ΦΕΞ, στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης, διοργανώνει την Milonga “El Barrio Antiguo” της νέας χορευτικής χρονιάς.

Φορέστε το χαμόγελό σας και ελάτε να “βαδίσετε” στα μουσικοχορευτικά μονοπάτια του Αργεντίνικου Tango.

Η Ομάδα Τάνγκο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης αποτελεί σημείο αναφοράς για το Tango στην πόλη και απευθύνεται σε όσους ήδη το έχουν αγαπήσει αλλά και σε όσους επιθυμούν να το γνωρίσουν. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2541025421

Οργάνωση: ΦΕΞ | Oμάδα Tango Aires της ΦΕΞ |  fb: Tango FeXanthis . Είσοδος Ελεύθερη

Εκθέσεις στη ΦΕΞ

Διάρκεια εκθέσεων  3-10 Σεπτεμβρίου

“Definitions I: How to Build a Home” ατομική έκθεση της Αθηνάς Κανελλοπούλου
εικαστική εγκατάσταση – βίντεο

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης & στην αυλή με τα Χαμάμ

Η εικαστική εγκατάσταση Definitions I: How to Build a Home είναι μια πλατφόρμα για τη διατήρηση γλωσσικών στοιχείων και λέξεων, που θα μπορούσαν να δομήσουν εννοιολογικά ένα σπίτι. Το έργο αναφέρεται στον προσδιορισμό του διαχρονικού προβλήματος της μετανάστευσης, θέτοντας ως κριτήριο ευημερίας ή μη το ποσοστό πλήρωσης των εννοιών που αναφέρονται και στοχεύει στην αρχειακή καταγραφή της ντοπιολαλιάς των μεταναστών και προσφύγων.

Η Αθηνά Κανελλοπούλου, αξιοποιώντας το ερευνητικό αρχειακό υλικό που ξεκίνησε να συγκεντρώνει στο πλαίσιο της Athens Biennale 5to6: Omonoia, δημιουργεί μια εγκατάσταση παραθέτοντας οπτικοακουστικές μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων και πραγματοποιώντας μια συμμετοχική performance για συγκέντρωση νέου αρχειακού υλικού.

Οργάνωση: ΦΕΞ | Μικρή πινακοθήκη της ΦΕΞ| Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης

«Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ» 70 χρόνια ΦΕΞ

Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ 

Γιορτάζοντας τα 70 της χρόνια η ΦΕΞ παρουσιάζει ένα μέρος από τη συλλογή της «Μικρής πινακοθήκης της ΦΕΞ». Τα έργα έχουν δωριστεί στη ΦΕΞ από έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Σχετικά με τα εικαστικά στη ΦΕΞ

Από την ίδρυσή της η ΦΕΞ (1952) φιλοξενεί ανθρώπους των εικαστικών στην πόλη και οργανώνει εκθέσεις και διαλέξεις.  Από το 2005 πιο συστηματικά και σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης και μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου, οργάνωσε και παρουσίασε, τον εικαστικό περίπατο στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Περισσότερες από 70 εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη μας. Αποτέλεσμα αυτών των δράσεων ένα πολύ πλούσιο εικαστικό αρχείο (κατάλογοι – αφίσες – προσκλήσεις – κείμενα)  και μια συλλογή εξαιρετικών έργων, που παρουσιάζεται στη Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ.

Οργάνωση: ΦΕΞ.  Είσοδος Ελεύθερη

Περιοδική έκθεση  «Η άφιξη κι εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης»  

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 Η έκθεση περιλαμβάνει:

Υλικό από τις συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου με στοιχεία, οικονομικά, επαγγελματικά, καθημερινής ζωής, θρησκευτικής λατρείας κλπ, των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη

Banners  με κείμενα, φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα που περιγράφουν την άφιξη κι εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης»

Χάρτες που περιγράφουν την άφιξη κι εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης τις καταγωγές τους και τον τόπο προέλευσης τους.

Αναγνωστήριο (χώρος στον εκθεσιακό χώρο με βιβλία όπου μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση και να διαβάζει περισσότερα στοιχεία σχετικά με το θέμα μας)

Επιμέλεια – Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Ξανθόπουλος Πασχάλης (σκηνοθέτης), Ισιδώρα Βουλκίδου (βιβλιοθηκονόμος-αρχειονόμος), Κωνσταντίνος Βλάχος (φιλόλογος-γλωσσολόγος), Σταυρούλα Ανέστη (Ιστορικός), Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου (Διδάκτωρ Λαογραφίας).

Οργάνωση: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης

 

έκθεση  «Αρχείο Νεότερης Ιστορίας Ξάνθης»  & Βιβλιοθήκη «Θωμάς Εξάρχου» 70 χρόνια ΦΕΞ

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η ΦΕΞ από το 1952, την εποχή ίδρυσή της, συγκεντρώνει το «υλικό της μνήμης στο χώρο της Ξάνθης», προσπαθώντας να  συμπυκνώσει την πολιτιστική κληρονομιά σε μια χρονολογική ακολουθία, σαν οδηγό-κώδικα, για να γίνει με τη σειρά της μαρτυρία προς κληροδότηση.

Περιλαμβάνει εξαιρετικά [προπολεμικά]  αρχεία. Μέρος αυτών έχει ψηφιοποιηθεί και τεκμηριωθεί και παρουσιάζεται στο «ΒΑΡΤΑΛΑΜΙΔΙ» αρχεία και συλλογές στην οθόνη μας.

Βιβλιοθήκη – Ιστορία Θράκης – Ξάνθης

Η Θεματική αυτή βιβλιοθήκη είναι αποτέλεσμα των δράσεων της ΦΕΞ από το 1952, με δωρεές και  περιλαμβάνει εξαιρετικές εκδόσεις σχετικά με την τοπική ιστορία.  Αφιερωμένη στον Θωμά Εξάρχου, τον ακούραστο ερευνητή μας.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με κρατήσεις στο τηλέφωνο 2541025421 ή με mail στο fexorg@otenet.gr

Οργάνωση: ΦΕΞ | Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Έκθεση – Παρουσίαση «Παράδοση και ιστορία της Ξάνθης» – 70 χρόνια ΦΕΞ

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

[..] Η Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης και η ιστορία, όπως και η  Λαογραφίας της περιοχής είναι άρρηκτα δεμένες από την ίδρυση της ίδια της Ένωσης.  Για την εφαρμογή του προγράμματός της, η ΦΕΞ ίδρυσε το 1955, μετά από τρία μόλις χρόνια παρουσίας του σωματείου, τη Λαογραφική Εφορεία της {…]

Φέτος γιορτάζοντας τα 70 χρόνια προσφοράς, έχει δημιουργήσεις για την παράδοση και την ιστορία:

Ι . Παράδοση στη ΦΕΞ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ …… σελ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ «Κατίνα Βέικου Σεραμέτη»

ΜΟΥΣΕΙΟ  [1975 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης]

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Λαογραφίας

ΙΙ. Ιστορία στη ΦΕΞ

ΜΟΥΣΕΙΟ  …νέο τμήμα  [2010 Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης]

[Κατάλογος του μουσείου * Εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου  * Το παράρτημα του μουσείου Ι «ΚαπνΑποθηκη ΦΕΞ»   *  Το Παράρτημα του Μουσείου ΙΙ «Μάριος Λάζιος» * Καφέ Μουσείου* Πωλητήριο]

ΟΠΙΞΑΝ     [ η ομάδα προφορικής ιστορίας]

ΑΡΧΕΙΑ  [φάκελος τοπική ιστορία]

ΕΡΓΑστηριο ΓΡΑΦΗΣ .[ Κέντρο ψηφιοποίησης τεκμηρίωσης]

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ “Θωμάς Εξάρχου”   [ Ιστορία Θράκης – Ξάνθης]

ΔΡΑΣΕΙΣ ……. [εκθέσεις – διαλέξεις – παρουσιάσεις – προβολές]

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ  &- ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

«ΒΑΡΤΑΛΑΜΙΔΙ» αρχεία και συλλογές στην οθόνη μας

Οργάνωση: ΦΕΞ | Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης| Δήμος Ξάνθης

«στις πόλεις»  Έκθεση φωτογραφίας της Ελένης Ζαρδαλίδου 70 χρόνια ΦΕΞ

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Περιπλανήθηκα στους δρόμους τους και τις γειτονιές τους.

Αφουγκράστηκα τις ιστορίες τους. Αυτές τις κρυμμένες πίσω από δαντελένια κουρτινάκια και κλειστές πόρτες.

Κι άλλες, φανερές, στα δρομάκια,  χαρούμενες ή μοναχικές, καθημερινές.

Όταν ξεκίνησα αυτή την περιπλάνηση δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου.  Ήταν το αίσθημα της μοναδικότητας που μου δημιουργούσε μια στιγμή και με έκανε να την αποτυπώσω με τον φακό μου. Στην συνέχεια κάποιες σκέψεις ωρίμασαν και η φωτογράφιση έγινε πιο στοχευμένα. Οι φωτογραφίες της έκθεσης έγιναν στο χρονικό διάστημα 2017-2019. Στα πρώτα χρόνια του “έρωτα” θα έλεγα με τη φωτογραφία, με  μεγάλο ενθουσιασμό και πολλούς  πειραματισμούς.

Είναι μια επιλογή από τις συλλογές: «Γειτονιές της Ξάνθης»  Σαμακώβ και συνοικισμός Ρέμβης (Πούρναλικ) και «Στους δρόμους» από  διάφορες πόλεις  στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οργάνωση: ΦΕΞ | Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ.  Είσοδος Ελεύθερη

έκθεση «Δημιουργίες … από χέρι»

Από την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών

 [20.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 Έκθεση Κεραμικής, χειροποίητου κοσμήματος και φωτογραφίας.

Κάθε χρόνο  στον πολυχώρο του λαογραφικού και Ιστορικού μουσείου Ξάνθης και στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης η ομάδα παρουσιάζει τις νέες της δημιουργίες, «δημιουργίες…  από χέρι».

Συμμετέχουν οι Αραπάκη Μαρία, Κεραμική | Κεχαγιόγλου Ραλού, Κεραμική | Λίτσου Δέσποινα, Κόσμημα – Κεραμική | Μαγνήσαλη Μαίρη, Κόσμημα |Μαγδαλιανίδου Όλγα, κεραμική – φωτογραφία | Ραϊκοπούπλου Σοφία, κόσμημα.

 Οργάνωση: ΦΕΞ – Μικρή πινακοθήκη της ΦΕΞ | Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Περιοδική έκθεση  «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – 100 χρόνια ζωής της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης»

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η τοπική ιστορία συνιστά αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού. Η ιστορική μνήμη συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της τοπικής συνείδησης και καθίσταται αναγκαία στη νεωτερική εποχή της παγκοσμιοποίησης. Προς αυτήν την κατεύθυνση ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επαφή του λαού όχι μόνο με το μνημειώδες, αλλά ταυτόχρονα με το καθημερινό, αυτό που οι σύγχρονοι ιστορικοί εξέφρασαν με τη φράση «να μιλήσουν οι σιωπές».

 Εντάσσουμε την έκθεση του Αρχείου της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης στο πλαίσιο των 100 ετών από την από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η έκθεση αποτελεί μιαν αφήγηση της ιστορίας της των τελευταίων 100 ετών, μέσα από το Αρχείο μιας εθνότητάς της, αφού τα έγγραφα του Αρμενικού Αρχείου αφορούν στην ευρύτερη τοπική και γενική ιστορία και όχι μόνο σε αυτήν της Αρμενικής Κοινότητας, είναι δε τα μόνα τα οποία διασώθηκαν από τη γνωστή πρακτική που ακολούθησαν οι αποχωρούντες το 1944 Βούλγαροι.

Το παρουσιαζόμενο έργο σκόπευε στην οργάνωση, διαχείριση και αξιοποίηση των πολιτιστικών και ιστορικών τεκμηρίων (καταγραφή, ταξινόμηση, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση, έρευνα, ανάδειξη, προβολή) και εντάχθηκε στις εργασίες του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης κατά την περίοδο 15.5.2018 – 14.5.2019, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με την επιστημονική διεύθυνση και εποπτεία (τεκμηρίωση και ερευνητική μελέτη) της δρος Λαογραφίας Γαρυφαλλιάς Θεοδωρίδου.

Επιμέλεια – Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου – Δρ Λαογραφίας, Ξανθόπουλος Πασχάλης – σκηνοθέτης.

Οργάνωση: Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης | Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Δήμος Ξάνθης

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ – ΦΕΞ,

ο παλαιότερος και πολυπληθέστερος πολιτιστικός φορέας της περιοχής μας, προσφέρει εδώ και επτά δεκαετίες μια ιδιαίτερη γεύση πολιτισμού.

 Στόχος της είναι να ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στην ποσότητα και την ποιότητα.

Να καλύπτει με υψηλή αισθητική τις απαιτήσεις των κατοίκων για εκδηλώσεις.

Να φροντίζει τη διατήρηση της παράδοσής μας και τη διάδοση της νεότερης ιστορίας με υποδομές, αξιοπιστία και επιστημονικό υπόβαθρο.

 Αποκατέστησε και συντηρεί τρία από τα ωραιότερα κτίρια της Ξάνθης, όπου στεγάζει και τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της.

Απευθύνεται πρώτα σ’ αυτούς που γνωρίζουν ελάχιστα

Σ’ όσους γνωρίζουν περισσότερα … και τελευταία,

σε όσους γνωρίζουν πολλά και ενδιαφέρονται ειδικά…

Απευθύνεται στο νου και την καρδιά της τοπικής κοινωνίας και προσωπικά στον καθένα μας καθώς και στους επισκέπτες της πόλης μέσω του Μουσείου.

Ενημερώνει άμεσα 950 μέλη της, 10.000 επισκέπτες στο Μουσείο, περισσότερους από 30.000 επισκέπτες το χρόνο στο σύνολο των καθημερινών σχεδόν εκδηλώσεων, με το έντυπο ετήσιο πρόγραμμα, τις αφίσες, τις προσκλήσεις, το διαδίκτυο, τα δελτία τύπου (περισσότερα από 6.000 e-mail την εβδομάδα και προσκλήσεις στο facebook) και άμεση δημοσίευση από τα Μ.Μ.Ε.

Η συμμετοχή στη ΦΕΞ  είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή σ’ ένα σύλλογο.

Είναι ένας σύγχρονος χώρος συναντήσεων ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα.

Είναι ένας αξιόπιστος φορέας που σέβεται την παράδοση και τροφοδοτεί με ευκαιρίες τη νέα δημιουργία.

Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας.

Είναι τρόπος που διεκδικείς την ποιότητα ζωής του τόπου σου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986 fexanthis@gmail.com   fexorg@otenet.gr  www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI

You may also like...