«Τι είναι έμβια ύλη;»
Διάλεξη του διάσημου νευροβιολόγου Αlain Prochiantz
Σε συνεργασία με το Collѐge de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 19.00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30
Πώς θα μπορούσαμε να συλλάβουμε την ουσία των έμβιων όντων, δεδομένης της πολυπλοκότητας που παρουσιάζουν; Εάν η επιστήμη της Βιολογίας περιλαμβάνει στα αντικείμενά της και τον άνθρωπο, αυτό σημαίνει άραγε ότι το είδος μας είναι όπως όλα τα άλλα είδη; Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην «έμβια ύλη»; Σε αυτά τα βασικά ερωτήματα θα επικεντρωθεί η ομιλία του διάσημου Γάλλου νευροβιολόγου Alain Prochiantz [Αλαίν Προσιάντζ] στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου (ώρα: 19.00). Συντονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Ηλίας Κούβελας.
Η ομιλία του διεθνούς φήμης Αλαίν Προσιάντζ, κατόχου της έδρας Μορφογενετικών Διαδικασιών στο Collège de France, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Megaron Plus με το Κολέγιο της Γαλλίας, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.
Στην ομιλία του, ο Αλαίν Προσιάντζ θα εξετάσει τις σχέσεις και τα σύνορα ανάμεσα στη Βιολογία και τις άλλες «θετικές» ή «ανθρωπιστικές» επιστήμες. Στο εισαγωγικό του σημείωμα σχετικά με τα θέματα που θα προσεγγίσει στη διάλεξή του, επισημαίνει: «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι όλα όσα γνωρίζουμε συνιστούν το προϊόν ενός ανθρώπινου εγκεφάλου, ο οποίος συνδέει την ιστορία μας με αυτή των ζώων και μας ξεχωρίζει από αυτά με ριζικό τρόπο». Κατά τη συζήτηση, θα αναλυθούν οι έννοιες της εξέλιξης και της ατομικότητας κάτω από το φως μιας νέας ανάγνωσης του έργου πολλών θεωρητικών της επιστήμης και φιλοσόφων της έμβιας ύλης.
Παλαιός μαθητής της φημισμένης École normale supérieure (ENS), o νευροβιολόγος Aλαίν Προσιάντζ εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο René Diderot (Παρίσι). Έχει διατελέσει επικεφαλής της Μονάδας «Ανάπτυξη και Εξέλιξη του Νευρικού Συστήματος» του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, καθώς και του Τμήματος Βιολογίας της ENS. Σήμερα, είναι Διευθυντής του Διεπιστημονικού Κέντρου Βιολογικής Έρευνας του Collège de France. Η έρευνά του επικεντρώνεται κυρίως στη μελέτη της εγκεφαλικής μορφογένεσης, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο μετασχηματίζονται τα κύτταρα ώστε να δώσουν στα όργανα –εν προκειμένω στον εγκέφαλο– την τελική τους μορφή.
Η κύρια συμβολή του εργαστηρίου του στην πρόοδο της Νευροβιολογίας σχετίζεται με την ανακάλυψη ενός νέου τρόπου σήμανσης, μέσω διακυτταρικής μεταβίβασης, των μεταγραφικών παραγόντων της τάξης των ομοπρωτεϊνών, καθώς και με τη μελέτη αυτής της σήμανσης, κατά την ανάπτυξη και κατά την ώριμη ηλικία. Με την ανάλυση του μεταβιβαστικού μηχανισμού αυτών των πρωτεϊνών, ο Αλαίν Προσιάντζ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν τα πρώτα πεπτίδια που είναι ικανά να διαπερνούν τις μεμβράνες και να χρησιμοποιούνται ως διαβιβαστές στη διακυτταρική μεταφορά φαρμακολογικών ουσιών. Σε εκείνον και στην επιστημονική του ομάδα άλλωστε οφείλεται η ανακάλυψη τoυ πεπτιδίου « pénétratine », το οποίο χρησιμοποιείται ως διαβιβαστής από τους επιστήμονες εκατοντάδων εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο.
Ο μακρύς κατάλογος των διακρίσεών του εκλεκτού προσκεκλημένου του Megaron Plus περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το βραβείο Athéna AGF του Ινστιτούτου της Γαλλίας, καθώς και το μέγα βραβείο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM). Ο Αλαίν Προσιάντζ είναι επίσης μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και του Κέντρου Μελέτης Βιοεπιστήμης, Βιοϊατρικής, Βιοτεχνολογίας και Κοινωνίας της London School of Economics. Ακόμη, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του κορεατικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, ο Προσιάντζ ασχολείται και με τη συγγραφή βιβλίων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Το πιο πρόσφατο είναι αφιερωμένο στον Κάρολο Δαρβίνο. Στην Ελλάδα, έχει κυκλοφορήσει το έργο του «Βιολογία στο μπουντουάρ: Ένας διάλογος για το έμβιο» (1997). Ο Προσιάντζ έχει συμμετάσχει επίσης στη συγγραφή ομαδικών έργων, ενώ έχει γράψει και θεατρικά. Στο βιογραφικό του περιλαμβάνεται, τέλος, η παραγωγή και παρουσίαση της εκπομπής « L’homme est-il un animal ? » («Είναι άραγε ο άνθρωπος ζώο;») στον πολιτιστικό σταθμό France Culture της δημόσιας γαλλικής ραδιοφωνίας.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr
Τομέας Τύπου Ράνια Βουγιουκαλάκη, 2107282717,rvou@megaron.gr |