Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

imagesΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015
Η σημερινή παρουσίαση λαμβάνει χώρα μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την ιστορία της Γαλλίας. Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Ινστιτούτο την επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Hebdo, στην οποία παρευρέθηκαν  περίπου 2.000 άτομα, απέδειξε ότι οι Έλληνες ήταν, για μια ακόμη φορά,  σε απόλυτη σύμπνοια με τον γαλλικό λαό. Και τα εκατοντάδες μηνύματα υποστήριξης που έλαβε το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Γαλλική Πρεσβεία, μαρτυρούν με εμφανή και συγκινητικό τρόπο την εγγύτητα των δύο χωρών.
H σεζόν 2015 αποτελεί οργανική συνέχεια του μεγάλης κλίμακας προγράμματος  Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014, το οποίο προσέλκυσε περισσότερα από 70.000 άτομα στους έξι μήνες διάρκειάς του, κεφαλαιοποιώντας τις γόνιμες συνεργασίες που δημιουργήθηκαν και ανανεώνοντας τις επιτυχημένες εκδηλώσεις όπως η Νύχτα της Φιλοσοφίας, η οποία προσέλκυσε 3.500 άτομα τον περασμένο Μάιο.
Το πρόγραμμα 2015 θεμελιώνεται πάνω σε μια σειρά βασικούς άξονες:

  • Τις ελληνογαλλικές συζητήσεις ιδεών γύρω από την επικαιρότητα και τις  κοινές,  για τους Έλληνες και τους Γάλλους, αξίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας .
  • Τη σύγχρονη δημιουργία, η οποία προσεγγίζεται υπό το πρίσμα της ανταλλαγής και της αμοιβαιότητας.
  • Και μια σταθερά επανερχόμενη θεματική, εκείνη της μεσογειακής Ευρώπης, η οποία μπορούμε να εικάσουμε ότι θα είναι στην επικαιρότητα τους προσεχείς μήνες.

«Σήμα κατατεθέν» κι ένας από τους λόγους ύπαρξης του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται και οργανώνει τις συζητήσεις ιδεών γενικού ενδιαφέροντος. Έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη να συζητήσουμε, έχουμε ανάγκη από λόγια σεβασμού της ετερότητας του άλλου, από επιχειρήματα, από λογική. Η επικαιρότητα μας το υπογραμμίζει με τραγικό τρόπο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διευρύνει τον κύκλο φιλοσοφίας με τη συμμετοχή πολλών εξεχουσών προσωπικοτήτων του χώρου:

  • Ο Alain Badiou επιστρέφει χάρη στη συνέργεια του περιοδικού αλήthεια, κι αυτή τη φορά όχι για να μιλήσει για πολιτική, αλλά για τον έρωτα: «Έρωτας υπό απειλή; Έρωτας νικητής;» – είναι ο τίτλος της φετινής του διάλεξης.
  • Αλλά την πολιτική, την συναντάμε και πάλι μέσα από το πρίσμα του “care” -της μέριμνας του άλλου- , με τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων αυτής της έννοιας που έχει εισβάλει στη πολιτική συζήτηση. Η Sandra Laugier, φιλόσοφος στη Σορβόννη και πολύ γνωστή στη Γαλλία από τη μηνιαία στήλη της στη Libération, θα πλαισιώνεται από την Fabienne Brugère (Paris 8), την Estelle Ferrarese και τον Στέλιο Βιρβιδάκη.
  • Ακολουθεί ένα διεθνές συνέδριο που οργανώνεται γύρω από το έργο και παρουσία μιας εξέχουσας φυσιογνωμίας της γαλλικής σκέψης, του Jean-Luc Nancy. Τα πανεπιστήμια Αθηνών και Μπορντώ Montaigne και το Γαλλικό Ινστιτούτο δραστηριοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Ολλανδικού Ινστιτούτου: το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τη διενέργεια μιας στρογγυλής τράπεζας στο Γαλλικό Ινστιτούτο με τον Jean-Luc Nancy και την Danielle-Cohen-Levinas (Paris IV Sorbonne).
  • Το Γαλλικό Ινστιτούτο θα παρουσιάσει ένα focus  στη γαλλική φαινομενολογία του σήμερα. Εκπροσωπήθηκε ως τις μέρες μας από προσωπικότητες πρώτου μεγέθους που δεν υπάρχουν πια : Merleau-Ponty, Sartre, Ricoeur. Θεωρούμε θεμελιώδες να δείξουμε ότι υπάρχει μια νέα γενιά που εργάζεται πολύ ουσιαστικά σε αυτόν τον τομέα: ο Renaud Barbaras (Φαινομενολογία του βίου) ο Didier Frank και o Dominique Pradelle θα είναι παρόντες στο Γαλλικό Ινστιτούτο, μαζί με τον Παύλο Κοντό.
  • Άλλο σημαντικό συνέδριο, στο οποίο συμμετέχει το Γαλλικό Ινστιτούτο με μια εκδήλωση για το «ευρύ κοινό», είναι εκείνο που πραγματοποιείται γύρω από το έργο των Deleuze και Guattari. Μια πρωτοβουλία των πανεπιστημίων Αθηνών, Παντείου και Τρεντ (Καναδάς).
  • Τέλος, ο κύκλος φιλοσοφίας ολοκληρώνεται με την επανέκδοση της Νύχτας της Φιλοσοφίας. Αυτή τη φορά στο πλαίσιο του Γαλλο-γερμανικού Ταμείου πολιτιστικής συνεργασίας  σε συνεργασία με το Goethe-Institut, που θα φιλοξενήσει την εναρκτήρια εκδήλωση πριν την εν λόγω νύχτα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Μετά το θέμα Ο Λόγος (Logos), δέκα Γάλλοι φιλόσοφοι, δέκα Γερμανοί και δεκαπέντε Έλληνες θα συζητήσουν το θέμα Βίος – Ας στοχαστούμε τη Ζωή, σε όλες του τις σημασίες: ας στοχαστούμε τη ζωή (φιλοσοφία του υποκειμένου), ας στοχαστούμε  τη ζωή μας σε σχέση με τον άλλο (ετερότητα), ας στοχαστούμε τη ζωή ή ας στοχαστούμε το μέλλον, το δικό μας, εκείνο του πλανήτη – αυτοί είναι οι κεντρικοί άξονες που θα μας απασχολήσουν. Αυτή η βραδιά θα περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες, τη διαδοχή ταυτόχρονων διαλέξεων, ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικά διαλείμματα και αναψυκτικά… μέχρι αργά τη νύχτα…

Στον τομέα των συζητήσεων ιδεών του προγράμματος 2015, ξεχωρίζει η εξαιρετική παρουσία του Étienne Balibar, του μεγάλου αυτού στοχαστή που χαρακτηρίστηκε «μετά-μαρξιστής», και η οποία εισάγει μια σειρά συζητήσεων αφιερωμένων στο ζήτημα των διαφορετικών όψεων του λαϊκισμού και της δημοκρατίας στην νότια Ευρώπη. Μαζί με το Γιάννη Σταυρακάκη, καθηγητή στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο, θα μιλήσουν με θέμα: «Από τον λαϊκισμό στον αντί-λαϊκισμό: ιστορία και στρατηγική». Θα ακολουθήσουν άλλες εκδηλώσεις ποικίλων προσανατολισμών, ώστε να δώσουν υπόσταση στο πολύσημο αυτό ζήτημα του λαϊκισμού.
Όσον αφορά τις εξέχουσες φυσιογνωμίες των γαλλικών πανεπιστημίων ολοκληρώνουμε τη συνεργασία μας με το Collège de France στο Μέγαρο, στο πρόγραμμα του Megaron+, με έναν τρίτο κύκλο που σηματοδοτείται από την παρουσία τεσσάρων σημαντικών προσωπικοτήτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πεδίου της έρευνας αυτού του οργανισμού: Gilles Boeuf, Mireille Delmas-Marty, Gérard Berry και Edith Heard. Πρόκειται φυσικά για διακεκριμένους επιστήμονες, οι μεγαλύτερες αυθεντίες στον τομέα τους, οι οποίοι όμως θα μιλήσουν για θέματα που αφορούν τον καθένα: την βιοποικιλότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πληροφορική, τη γενετική.
Επιπλέον, η Γαλλία αναμένει ένα μεγάλο διπλωματικό γεγονός, στο Παρίσι, το Δεκέμβριο του 2015, σχετικά με έναν αγώνα που μας ενώνει όλους: την προάσπιση του περιβάλλοντος και τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το αντικείμενο της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα (COP21) που έχει ως στόχο την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα, για όλες τις χώρες. Εδώ, και πάλι, ο τρόπος προσέγγισης που έχει επιλέξει το Γαλλικό Ινστιτούτο στο πρώτο εξάμηνο είναι ηθελημένα πολύ συγκεκριμένος: το ζήτημα είναι να δοθεί σαφής εικόνα του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στις δύο καλλιέργειες που μοιραζόμαστε από κοινού στην μεσογειακή Ευρώπη: το αμπέλι και την ελιά. Ειδικοί θα έρθουν να δώσουν διαλέξεις, συνοδευόμενες από γευσιγνωσίες. Παράλληλα θα οργανωθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα τα διακυβεύματα αυτής της σημαντικής συγκυρίας.Με αυτήν την ευκαιρία αναφέρουμε την σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών και Διεθνούς ανάπτυξης της Γαλλίας, κ. Laurent Fabius, που πρόκειται να ξεκινήσει στις 19 του ερχόμενου Μαρτίου: Goût de France / Good France. Πάνω από 1.000 σεφ, στις πέντε ηπείρους, θα τιμήσουν τη γαλλική γαστρονομία και τις αξίες της, της αριστείας, της πρωτοτυπίας και της ποικιλίας. Μια πρωτοβουλία που έρχεται να επικυρώσει την συμπερίληψη από την UNESCO το 2010 της γαλλικής γαστριμαργικής κουζίνας στη λίστα των προϊόντων άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το εγχείρημα στηρίζει ο διεθνώς αναγνωρισμένος σεφ Alain Ducasse, και θα λάβει χώρα σε ειδικά εστιατόρια που θα προτείνουν ένα μενού, το οποίο θα αναδεικνύει τη γαλλική γαστρονομία, με τον κάθε σεφ να κάνει τη δική του πρόταση με τα δικά του ποιοτικά προϊόντα. Μια κουζίνα για όλα τα βαλάντια, από το μπιστρό ως το ακριβό τραπέζι.
Δύο τιμητικές εκδηλώσεις, διαφορετικού είδους, θα λάβουν επίσης χώρα:

  • Την εκδήλωση που διοργανώνεται  μαζί με το πανεπιστήμιο Αθηνών, μια πρόταση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, προς τιμήν της διακεκριμένης προσωπικότητας, του Jean Zay, με παρούσες τις δύο κόρες του. Λίγες μέρες πριν τη μεταφορά της στάχτης του στο Πάνθεον, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε την έλευσή του στην Αθήνα το 1937, για τα εκατό χρόνια του πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία είχε πυροδοτήσει εντυπωσιακές φοιτητικές διαδηλώσεις στη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά. Ο Zay ήταν τότε Υπουργός Παιδείας του Λαϊκού Μετώπου και μια εμβληματική φυσιογνωμία στον αγώνα για τις αξίες της δημοκρατίας και του κοσμικού κράτους. Ένας αγώνας επίκαιρος σήμερα στη Γαλλία.
  • Ένας άλλος φόρος τιμής θα αποδοθεί, ύστερα από πρόταση της Catherine Vélissaris, στην εκδότρια Μάνια Καραϊτίδη. Προσωπικότητες από τον κόσμο των γραμμάτων, θα έρθουν από τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ελλάδα για να τιμήσουν αυτήν την εξαιρετική προσωπικότητα που λάτρευε τη Γαλλία.

Τέλος στον τομέα του βιβλίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο

– θα δώσει λευκή κάρτα σε ‘Έλληνες εκδότες για παρουσιάσεις βιβλίων στη

βιβλιοθήκη του,

– διπλασιάζει το ποσό βοήθειας για τη μετάφραση στα ελληνικά, γαλλικών έργων,

– οργανώνει μια ειδική βραδιά με θέμα «ο Νίκος Καζαντζάκης και οι χώρες της

Νοτίου Ευρώπης»,

– συμμετέχει στο Comicdom Con (το φεστιβάλ κόμικς), με την παρουσία

του συγγραφέα Patrice Killoffer,

Επίσης θα λάβει χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο η ετήσια διάλεξη της Γαλλική Σχολής Αθηνών που παραδοσιακά γίνεται στο τέλος κάθε χρονιάς, για να παρουσιάσει τον απολογισμό των εργασιών της και για να λάβει χώρα μια διάλεξη που είναι αφιερωμένη στην Στρατιά της Ανατολής: ένα πολύ-αναμενόμενο πάντα γεγονός, που φέτος πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Μαζί με τις συζητήσεις ιδεών, το θέατρο, ιδιαίτερα το σύγχρονο θέατρο, αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα του Γαλλικού Ινστιτούτου. Κι αυτό γιατί ο σκοπός είναι να μπορούμε να αναπαραστήσουμε τον κόσμο, ενίοτε και να τον ονειρευτούμε, να έχουμε ένα έναυσμα να σκεφτούμε. Κι επίσης επειδή η Ελλάδα δραστηριοποιείται πολύ σ’ αυτόν τον τομέα, παρά την κρίση.
Στη διάρκεια των τελευταίων Φεστιβάλ Αθηνών και της Αβινιόν το Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσίασε ένα πανόραμα του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, ένα «ελληνικό τεύχος» που εκδόθηκε σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Maison Antoine Vitez. Έχοντας δει δύο εκδοχές του έργου Γκόλφω  – την εξαιρετική παράσταση του Νίκου Καραθάνου κι εκείνη, σε manga εκδοχή, του Σίμου Κακάλα – ο Οlivier Descotes σκέφτηκε ότι θα είχε ενδιαφέρον αν το γαλλικό κοινό μπορούσε να ανατρέξει μέχρι τις πηγές του νεοελληνικού θεάτρου. Για το λόγο αυτό, εδώ και έξι μήνες, ζήτησε από τους καλύτερους ειδικούς να μεταφράσουν στα γαλλικά δέκα μεγάλα θεατρικά έργα του ελληνικού κλασικού ρεπερτορίου από το 1830 ως το 1960. Προβλέπεται να ακολουθήσει ένας δεύτερος τόμος δέκα έργων που θα καλύπτουν την περίοδο από τη δικτατορία μέχρι σήμερα. Αυτή η έκδοση που εκδίδεται μαζί με την Maison d’Europe et d’Orient, θα παρουσιαστεί στην ταράτσα του Ινστιτούτου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, μέσα από αναγνώσεις, υπό τη διεύθυνση του Ludovic Lagarde. Οι πολλές γαλλικές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που αφορούν είτε το θέατρο, είτε το χορό, θα ανακοινωθούν, όπως είναι φυσικό, από τον πρόεδρο του φεστιβάλ, Γιώργο Λούκο.
Όσον αφορά τον γαλλικό θέατρο καθεαυτό, το Γαλλικό Ινστιτούτο θα έχει δύο μεγάλες συνεργασίες: μια καινούργια και μια που συνεχίζεται.
– Στηρίζει τη νέα διεύθυνση του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν, μέσω τριών γαλλικών παραστάσεων. Το θεατρικό έργο του Claudel που επρόκειτο να παιχθεί θα αντικατασταθεί από ένα απολαυστικό έργο του Marivaux, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, Το νησί των σκλάβων, για το οποίο εξασφάλισε μια νέα μετάφραση  ειδικά για την περίσταση. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου θα ανεβάσει το έργο Η Λίλα λέει, μια μεταφορά του μυθιστορήματος του Chimo, αυτού του  συγγραφέα που δεν αποκάλυψε ποτέ την ταυτότητά του , και το οποίο προσεγγίζει το ζήτημα των υποβαθμισμένων συνοικιών μέσα από τον έρωτα ενός νεαρού αραβικής καταγωγής για μια «Γαλάτισσα», μια όμορφη απελευθερωμένη νεαρή κοπέλα. Και μια βραδιά εδικά αφιερωμένη στην ανάγνωση με θέμα το «Πάθος» μαζί με τους μεγάλους ηθοποιούς του Θεάτρου Τέχνης και την γαλλίδα ηθοποιό Marie-Armelle Deguy.
Κι επειδή μιλάμε για γαλλικό κλασικό θέατρο, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής που ανεβάζει το Γάμο του Φιγκαρό σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού καθώς κι εκείνη του Beton 7, που δίνουν φωνή στα έργα του Ρακίνα και του Μολιέρου.
–  Επίσης, τον ερχόμενο Μάιο  το Γαλλικό Ινστιτούτο επιστρέφει δυναμικά στο «Γαλλικό θέατρο à la grecque», με 6 έργα των Olivier Py, Pascal Rambert, Enzo Cormann, Carine Lacroix, Simon Grangeat και Jean-Luc Lagarce. Ελληνικές καλλιτεχνικές ομάδες θα αναλάβουν να ανεβάσουν στο υπόγειο του ιδρύματος Κακογιάννη τα θεατρικά αυτά έργα, τα περισσότερα από τα οποία μεταφράστηκαν στα ατελιέ λογοτεχνικής μετάφρασης (ATL) του Γαλλικού Ινστιτούτου, που διευθύνει ο Ανδρέας Στάικος και η Δήμητρα Κονδυλάκη και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα, αυτή τη φορά σε δύο τόμους, εκ των οποίων ο ένας αφιερωμένος αποκλειστικά στον Jean-Luc Lagarce.
Η κίνηση αυτή αντανακλά την τόνωση των ελληνογαλλικών θεατρικών ανταλλαγών, η οποία συγκεκριμενοποιήθηκε μέσω του ελληνικού αφιερώματος στο τελευταίο φεστιβάλ της Αβινιόν και θα συνεχιστεί με το «Ζ» σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου στο Εθνικό Θέατρο του Στρασβούργου ή ακόμα και με την παρουσία των blitz στη Reims.
Όσον αφορά στη μουσική, διοργανώνουμε ένα focus στην σύγχρονη μουσική που περιλαμβάνει δέκα εκδηλώσεις και πολλές συνεργασίες.
Κατ’ αρχάς θα δοθούν τρεις συναυλίες του Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων που συνδιοργανώνονται με το Ωδείο Αθηνών, τον νέο συνεργάτη του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ο κύκλος που εγκαινιάστηκε στο Ίδρυμα Κακογιάννη με ένα αφιέρωμα στον Boulez και το έργο του Le Μarteau sans maître, θα συνεχιστεί εδώ στο Γαλλικό  Ινστιτούτο, με τον διευθυντή ορχήστρας Pierre-André Valade, μ’ ένα πρόγραμμα μουσικής του σήμερα και θα ολοκληρωθεί στο Ωδείο.
Άλλος συνεργάτης με τον οποίο συνεχίζουμε μια γόνιμη συνεργασία: η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η ΚΟΑ. Μεταξύ των τεσσάρων συναυλιών που θα δοθούν, επισημαίνουμε την έλευση  της μεγάλης βιολοντσελίστριας Emmanuelle Bertrand, η οποία θα ερμηνεύσει μαζί με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη το κονσέρτο του Olivier Greif, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Αλλά  και στο πρόγραμμα των συναυλιών της ΚΟΑ, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιάλη, καλλιτεχνικού διευθυντή της ΚΟΑ, του Λουκά Καρυτινού ή του Eckehard Stier, η γαλλική μουσική δημιουργία του 20ου αιώνα έχει επίσης την τιμητική της.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο απάντησε επίσης παρόν στην πρόταση του σημαντικού του συνεργάτη, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, για τη διοργάνωση ενός συνεδρίου με θέμα «Νεωτερικότητα και μουσική σύνθεση στη Μεσόγειο» με τη συμμετοχή ερευνητών του πανεπιστημίου Paris 8,γύρω από τις μουσικές της Μεσογείου, και μια συναυλία του Kyklos Ensemble.
Τέλος, το Γαλλικό Ινστιτούτο υποδέχεται ένα πρωτότυπο εγχείρημα τARTéfacts Εnsemble. Σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ, με την υποστήριξη της ΕΕ και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το ARTéfacts Ensemble ηχογράφησε πρόσφατα έξι νέες δημιουργίες, οι οποίες είχαν παραγγελθεί σε νεαρούς δημιουργούς που εμπνεύστηκαν από τη ζωή των γυναικών στις φυλακές της Θήβας, όπου και παίχτηκαν για πρώτη φορά. Η συναυλία που θα δοθεί τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες, θα λάβει χώρα στη συνέχεια στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ο συνθέτης  που επιλέχθηκε είναι ο Laurent Durupt : υπότροφος στη Villa Medici, είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους συνθέτες της γενιάς του· θα είναι παρών στη συναυλία.
Όσον αφορά το χορό, πέρα από τις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ Καλαμάτας θα παρουσιάσει την τελευταία δημιουργία του Yoann Bourgeois, Celui qui tombe, ένα έργο που δημιουργήθηκε στην τελευταία Μπιενάλε της Lyon.
Όσον αφορά τα εικαστικά, ένα αφιέρωμα στον καλλιτέχνη Τάκι, 90 ετών, θα πραγματοποιηθεί στο Palais de Tokyo. Ως προς τις εκθέσεις στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο στηρίζει δύο εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο: Καταρχήν μια έκθεση που προετοίμασε ο νεαρός επιμελητής Frédéric Bonnet γύρω από την νέα γαλλική ζωγραφική (Fresh painting, French painting) με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όλων των καλλιτεχνικών γενεών, πολύ συναρπαστικών όπως η Isabelle Cornaro ή ο Bertrand Lavier. Πρόκειται για μια συνεργασία με την γκαλερί The Breeder.
Άλλη σημαντική συνεργασία είναι η συνδιοργάνωση με την Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Κοσκινά και της Κατερίνας Γρέγου: ο καλλιτέχνης που κέρδισε το διάσημο βραβείο Marcel Duchamp, o Julien Prévieux, θα φτιάξει ένα έργο με θέμα «την κινησιολογία της Μεσογείου, μια ποιητική μελέτη των τεχνικών των μεσογειακών σωμάτων» όπως ο ίδιος το περιγράφει. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη, ο οποίος παρουσιάστηκε στη Μπιενάλε της Αθήνας το 2013 και στο πλαίσιο της έκθεσης του Γαλλικού Ινστιτούτου «Κουτί σε βαλίτσα» στο μουσείο Άλεξ Μυλωνά και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης που παρουσιάστηκε το 2014, και ο οποίος θα τιμηθεί από σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς όπως η Μπιενάλε της Βενετίας και το Κέντρο Pompidou. Το Γαλλικό Ινστιτούτο είναι ιδιαίτερα περήφανο που τον φέρνει πάλι στην Ελλάδα για μια νέα, αυτή τη φορά, παραγωγή. Το πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης θα ολοκληρωθεί με τη διάλεξη της εικαστικού Nathalie Junod Ponsard, στην Σχολή Καλών Τεχνών: μια μεγάλη ειδικός του φωτός.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί η έκθεση για τον Φιλελληνισμό που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, όπου θα εκπροσωπηθεί και ο γαλλικός φιλελληνισμός, καθώς επίσης και εκείνη της Maia Flore, μια νεαρής φωτογράφου του πρακτορείου VU, που θα παρουσιάσει, εδώ στον Ινστιτούτο, ένα απρόσμενο ταξίδι στη καρδιά της γαλλικής κληρονομιάς, σαν μια πρόσκληση να ανακαλύψουμε τις λιγότερο γνωστές πλευρές της Γαλλίας.
Με μια ιδιαίτερη για το γεγονός συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του  16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που θα κάνει έναρξη στις 20 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, και που, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα παρουσιάσει σε avant-première ένα απάνθισμα των γαλλόφωνων κινηματογραφικών ταινιών, καθώς και δραστηριότητες και συναντήσεις με το κοινό.
Το φετινό διαφημιστικό τρέιλερ είναι της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, η οποία κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ταινίας μικρού μήκους το 2014 στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αγκαλιάζεται από έναν ανάδοχο.
Η ανάδοχος της 16ης έκδοσης θα είναι η μεγάλη ηθοποιός Anouk Aimée, μια εμβληματική φυσιογνωμία της 7ης Τέχνης, πολύ γνωστή στην Ελλάδα και ως σύζυγος του Νίκου Παπατάκη. Μερικές από τις ταινίες της έχουν ανεξίτηλα καταγραφεί στη συλλογική μνήμη των σινεφίλ: «Ένας άντρας και μια γυναίκα» του Claude Lelouch, «Η Γλυκιά ζωή» του Federico Fellini, «Λόλα» του Jacques Demy. Η Anouk Aimée θα βρίσκεται κοντά μας κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ για να μοιραστεί με το αθηναϊκό κοινό τις αναμνήσεις και τις ταινίες της.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο συμμετέχει όπως πάντα επίσης σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ: Νύχτες Πρεμιέρας, Outview, Θεσσαλονίκης, Animasyros κ.α.
Επίσης η Εβδομάδα Γαλλοφωνίας, οργανώνεται όπως πάντα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες. Τον Μάρτιο, την εβδομάδα εκείνη, θα λάβουν χώρα μια έκθεση του Βελγικού Κέντρου Κινουμένων Σχεδίων, θεατρικό δρώμενο και μια λογοτεχνική στρογγυλή τράπεζα για το αστυνομικό και νουάρ μυθιστόρημα, παρουσία του Μαροκινού Miloudi Hamdouchi και της Γαλλίδας Dominique Manotti, με την υποστήριξη των πρεσβειών του Βελγίου, του Λιβάνου, του Μαρόκου και της Ελβετίας. Οι καθιερωμένες απονομές βραβείων στους χίλιους βραβευμένους του Εθνικού Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας· θα απονεμηθούν ως έπαθλα 15 ταξίδια διαμονής στη Γαλλία.
Η εβδομάδα αυτή απηχεί μια δράση που συνεχίζεται όλη τη χρονιά για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, θεωρούμε ότι η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας  εξακολουθεί να είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον πολιτισμό, την ευρύτητα του πνεύματος στην ποικιλομορφία των κόσμων και της φαντασίας και ευνοεί την μόρφωση των νεαρών πολιτών.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Γαλλικού Ινστιτούτου, θα ξεκινήσει πάλι στις 29 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει και πάλι ο κύκλος του Ινστιτούτου «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο», με μια συνάντηση πάνω σε ένα μεγάλο θέμα των ημερών μας: «Παιδί και οθόνες».
Τέλος, καθώς πολλοί Έλληνες φοιτητές συνεχίζουν να επιθυμούν την ολοκλήρωση των σπουδών τους στη Γαλλία, το Γαλλικό Ινστιτούτο εγκαινιάζει την πρωτοβουλία «Grèce France Talents», που έχει ως στόχο την ενίσχυση της γαλλικής ακαδημαϊκής αριστείας, να δώσει πληροφορίες για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, και να αναδείξει τα ελληνικά ταλέντα που επιμορφώθηκαν στη Γαλλία.

 

You may also like...