20 Φεβρουαρίου 2014, 18.00΄
Στρογγυλή τράπεζα « Πώς να εμπνεύσουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα»
22 Φεβρουαρίου 2014, 10.00 – 18.00΄
Ημέρα συνάντησης « Σπουδάζω στη Γαλλία»
Συμμετέχουν 20 γαλλικά ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31 – Είσοδος ελεύθερη
Πανεπιστημιακή αριστεία και υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών : η Γαλλία ποντάρει στα νέα ταλέντα.
Από το 2008, ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών που εγγράφηκαν σε γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα αυξάνεται σταθερά, αγγίζοντας το 2012-2013 τους 289.274 φοιτητές. Η Γαλλία βρίσκεται μεταξύ των πρώτων προορισμών που προτιμώνται από τους αλλοδαπούς φοιτητές. Στην Ελλάδα, αν και σε γενικές γραμμές, ο αριθμός των νέων Ελλήνων που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές τείνει να μειώνεται, ο αριθμός όσων αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους στη Γαλλία παρουσιάζει, από το 2008, σταθερή αύξηση.
Γιατί λοιπόν να σπουδάσει κανείς στη Γαλλία; Καταρχάς, λόγω του ποιοτικού επιπέδου εκπαίδευσης : τα γαλλικά πτυχία χαίρουν αναγνώρισης και εκτίμησης σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν λοιπόν πραγματικό διαβατήριο για τη διεθνή αγορά εργασίας. Η δωρεάν φοίτηση στα δημόσια πανεπιστήμια αποτελεί επίσης καθοριστικό πλεονέκτημα. Τέλος, τα γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα φροντίζουν ιδιαίτερα για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων πτυχιούχων. Έτσι, υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε τα προγράμματα σπουδών να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του εργασιακού τομέα και να προετοιμάζουν τους φοιτητές για την είσοδό τους στην ενεργό επαγγελματική ζωή. Πρόσφατη έρευνα του γαλλικού Υπουργείου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας ανέδειξε ένα πολύ υψηλό ποσοστό επαγγελματικής απορρόφησης. Η μελέτη δείχνει πράγματι ότι το 90% των νέων που απέκτησαν διπλώματα μεταπτυχιακού επίπεδου που απονέμονται από δημόσια πανεπιστήμια βρήκαν δουλειά μετά τις σπουδές τους.
Συνεχίζοντας την παράδοση της πανεπιστημιακής αριστείας, η Γαλλία δεσμεύεται να ενθαρρύνει τα ταλέντα του σήμερα, είτε προέρχονται από τη Γαλλία είτε από το εξωτερικό, προκειμένου να οικοδομήσουν το συλλογικό πλούτο του αύριο. Αρκετές πολιτικές συνδράμουν για το σκοπό αυτό. Ενδεικτικά, η Γαλλία εγκαινίασε, το Δεκέμβριο του 2013, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της δημοκρατίας, έναν παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας, ανοιχτό σε όλες τις – νέες, μικρομεσαίες ή μεγάλες – επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη ή επιθυμούν να εγκατασταθούν στη Γαλλία. Κάθε έργο που θα περάσει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού (θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014) μπορεί να επιχορηγηθεί έως του ποσού των 200.000€. Ο διαγωνισμός παρέχει τη δυνατότητα ανάδειξης ταλέντων και μελλοντικών πρωταθλητών της γαλλικής οικονομίας, εντοπίζοντας και ακολούθως υποστηρίζοντας τους επιχειρηματίες (Γάλλους ή αλλοδαπούς) με καινοτόμα έργα που παρουσιάζουν ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική.
Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι η διάθεση για επιχειρείν και καινοτομία θα πρέπει να καλλιεργείται κατά την αρχική εκπαίδευση. Η δημιουργία επιχειρήσεων εμφανίζεται ως εναλλακτική στην ανεργία και αποτελεί σημαντικό μοχλό για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τους νέους. Εδώ και μία δεκαετία, στους κόλπους των γαλλικών πανεπιστημίων γεννήθηκαν πολλοί μηχανισμοί που ευνοούν τη φοιτητική επιχειρηματικότητα. Τον περασμένο Οκτώβρη, παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα υπέρ της φοιτητικής επιχειρηματικότητας, με στόχο σε διάστημα τετραετίας να δημιουργηθούν από νέους, αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευσης, ή να περάσουν στα χέρια τους 20.000 επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα προβλέπει κυρίως τη δημιουργία της ιδιότητας του φοιτητή-επιχειρηματία, την εφαρμογή ενός προγράμματος επιχειρηματικής κατάρτισης που θα προτείνεται σε όλους τους φοιτητές, από το προπτυχιακό επίπεδο έως τη διδακτορική διατριβή, καθώς και τη δημιουργία « μονάδων για την καινοτομία, τη μεταφορά τεχνολογίας και την επιχειρηματικότητα των φοιτητών » (PEPITE).
Ενημέρωση σχετικά με την πολιτική αυτή στην Ελλάδα: ο ρόλος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Με στόχο την καλύτερη κατανόηση αυτών των εξελίξεων, την ενημέρωση και υποστήριξη των Ελλήνων φοιτητών αλλά και για να ευνοηθούν η ανάπτυξη της σκέψης και οι ανταλλαγές επί των σημαντικών αυτών θεμάτων, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα κινητοποιούνται σε πολλά επίπεδα:
1 : Προκειμένου να υποστηρίξει οικονομικά τους Έλληνες φοιτητές που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους στη Γαλλία, η Πρεσβεία της Γαλλίας θέσπισε το 2004 το πρόγραμμα υποτροφιών VRIκα!, σε συνεργασία με εταιρείες, ιδρύματα και πανεπιστήμια. Χάρη σε αυτές τις υποτροφίες, 140 αριστούχοι φοιτητές μπόρεσαν, την τελευταία δεκαετία, να φοιτήσουν στα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γαλλίας. Από τις 10 Φεβρουαρίου, ξεκινά μια πρώτη πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για προγράμματα σπουδών που παρέχουν τα γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ προσεχώς θα ακολουθήσουν και άλλες.
2 : Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα διοργανώσει στις 20 Φεβρουαρίου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του Institut français (Γαλλία), μια στρογγυλή τράπεζα προκειμένου να συζητηθούν τα μέσα που θα εμπνεύσουν τη νεανική επιχειρηματικότητα. Η εν λόγω εκδήλωση στην έναρξη της οποίας θα παρευρεθεί ο Γενικός γραμματέας νέας γενιάς, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος « Ελλάς Γαλλία συμμαχία 2014 » αλλά και του εορτασμού των 10 ετών του προγράμματος VRIκα ! και πρόκειται να παρουσιάσει την προσέγγιση των δύο χωρών ως προς τη θεματική της νεανικής επιχειρηματικότητας.
3 : Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα διοργανώσει εντός του 2014 τρεις ημέρες αφιερωμένες στην γαλλική ανώτατη εκπαίδευση. Η πρώτη από τις ημέρες ενημέρωσης για τις σπουδές στη Γαλλία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και είναι αφιερωμένη στις νομικές, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Στην εν λόγω ημέρα ενημέρωσης, θα παρευρεθούν περισσότερα από ΕΙΚΟΣΙ εκλεκτά ακαδημαϊκά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων τα HEC, Paris1 Panthéon-Sorbonne και EDHEC τα οποία έρχονται να συναντήσουν τους Έλληνες νέους για να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους και να συζητήσουν μαζί τους τα σχέδιά τους για σπουδές στη Γαλλία.
Στρογγυλή τράπεζα
Πώς να εμπνεύσουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα;
« Άρπαξε την ευκαιρία σου, αγκάλιασε την ευτυχία σου και ανάλαβε τον κίνδυνό σου ». René Char
20 Φεβρουαρίου 2014, 18.00΄
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών από τη δημιουργία του προγράμματος υποτροφιών VRIκα!, στα πλαίσια του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014,με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του Institut français (Γαλλία)
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Auditorium Theo Angelopoulos
Eίσοδος ελεύθερη – Ταυτόχρονη μετάφραση
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Χαιρετισμοί
- Olivier Descotes, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Γαλλικής πρεσβείας
- Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς
- Σωτήρης Λαγανόπουλος, Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη
- Προσωπικές εμπειρίες παλαιότερων υποτρόφων ή/ και Ελλήνων φοιτητών στη Γαλλία με θέμα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία
Aνάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων: ανταλλαγή εμπειριών
- Jean-Pierre Boissin, Καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων, Ινστιτούτο διοίκησης επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο της Grenoble και εθνικός συντονιστής για την φοιτητική επιχειρηματικότητα.
- Dominique Restino, Προέδρος και ιδρυτής του MoovJee (Κίνημα για την νεολαία και τους επιχειρηματίες – φοιτητές)
- Βασίλειος Μακιός, Καθηγητής, Γενικός Διευθυντής του Corallia Clusters Initiative
- Δημήτρης Μπουραντάς, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Όλγα Σταυροπούλου, Πρόεδρος ΜΙΛΗΤΟΣ Α.Ε., Συντονίστρια του ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μεντόρων για Γυναίκες Επιχειρηματίες, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών, Πειραιώς & Περιχώρων (ΕΣΥΝΕ).
Συντονίστρια: Αναστασία Μάνου, πρόεδρος της ΔΕ του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, Διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας White Fox A.E.
Θα ακολουθήσει μπουφές
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές
Ημέρες ενημέρωσης « Σπουδάζω στη Γαλλία»
22 Φεβρουαρίου 2014, 10.00 – 18.00΄
ΝΟΜΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Συμμετέχουν 20 γαλλικά ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα
ΠΑΝΕΠΙΣTHΜΙΑ ΙΔΡYΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ• Université de Bourgogne
• IEP de Rennes• Université de Lyon 2
• IEP de Strasbourg
• Université Lyon 3
• Université de Nice
• Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne
• Université de Rennes-IGR
• Institut catholique de Toulouse
• Université catholique de Lille
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
• EDC Paris
• EDHEC Business School*
• EMLYON Business School
• ESC Dijon
• ESC La Rochelle
• ESCP- ICon
• France Business School
• HEC
• IÉSEG*
• Toulouse Business School
- ΑΕΙ μέλη του προγράμματος υποτροφιών VRIκα! για το έτος 2014/15.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ
Παράλληλα με τις επιμέρους συναντήσεις με τα ΑΕΙ (10.00’ – 18.00’) , οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ακόλουθες θεματικές παρουσιάσεις:
ΣΠΟΥΔΕΣ ΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
11.30’: Παρουσίαση από την υπηρεσία Campus France,
12.30’: Παρουσίαση από τα ΑΕΙ και παρουσίαση των δικηγόρων Κ. Καραγκούνη και Γ. Κούβελα-Piquet.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΆΣΕΙΣ (Aίθουσα G. Vivier)
13.30’: IEP de Strasbourg
14.00’: Toulouse Business School
14.30’: HEC
ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ5.30’: Παρουσίαση από τις Ανώτατες Σχολές
15.00’: Παρουσίαση από την υπηρεσία Campus France
Για πληροφορίες όλων των τομέων σπουδών στη Γαλλία επισκεφθείτε το γραφείο Campus France καθημερινά, 10.00’-13.00’, 210 3398 653 | athenes@campusfrance.org • www.grece.campusfrance.org