Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Pascal LAMY
Η οικονομική διακυβέρνηση εκτός λειτουργίας
Διάλεξη
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013, 19.30
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών – Auditorium Théo Angelopoulos
Στο πλαίσιο του κύκλου « Οικονομική διακυβέρνηση: νέες προκλήσεις, νέα πρότυπα;»
Eίσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές.
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο ομιλιών « Οικονομική διακυβέρνηση: νέες προκλήσεις, νέα πρότυπα; », όπου προσεγγίστηκαν διαδοχικά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής και της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει μια ομιλία για την παγκόσμια διακυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Παρατηρητήριο για την κρίση και το ΙΟΒΕ.
Ενώ με την παγκοσμιοποίηση, οι οικονομίες και οι κοινωνίες βρίσκονται σε πορεία προσέγγισης, γιατί η έλευση της παγκόσμιας διακυβέρνησης εξακολουθεί να καθυστερεί; Πώς μπορούμε να βρούμε λύση για το ανησυχητικό αυτό χάσμα;
Ο Pascal Lamy, που διηύθυνε επί 8 χρόνια τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, θα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα με την ιδιότητα του θεωρητικού και πρακτικού γνώστη των διεθνών οικονομικών σχέσεων εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Ο Pascal Lamy, ο οποίος στις 31 Αυγούστου 2013 ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του ως επικεφαλής του εν λόγω οργανισμού που αποτελεί άλλωστε σημαντικό πυλώνα της οικονομικής διακυβέρνησης, υποστηρίξε λίγους μήνες πριν στη γαλλική εφημερίδα Les Échos, ότι απαιτείται ένα καινούριο « λογισμικό » παγκόσμιας διακυβέρνησης. Την ώρα του απολογισμού, αυτή η προσωπικότητα που χαίρει μεγάλου σεβασμού και αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλιστής και ταυτόχρονα φιλελεύθερος, προβαίνει σε διαπιστώσεις για την τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο και μοιράζεται τις σκέψεις του για την παγκοσμιοποίηση που έχει τόσο αποδοκιμαστεί
Την ομιλία του Pascal Lamy θα ακολουθήσει μια παρέμβαση από το Γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), Καθηγητή Nίκου Βέττα.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και θα τη συντονίσει ο Καθηγητής Λουκάς Tσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ/Παρατηρητήριο για την κρίση (χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Νιάρχος) και το IOBE και έχει την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου (Παρίσι) και του Ομίλου Economia.

PASCAL LAMY
Ο Pascal Lamy υπήρξε φοιτητής της Ανώτατης Σχολής HEC, της Sciences Po και της ENA. Ξεκίνησε την καριέρα του στη γαλλική Διοίκηση, τη Γενική οικονομική επιθεώρηση και την Υπηρεσία διαχείρισης του Δημόσιου ταμείου. Από το 1981 έως το 1984 ήταν σύμβουλος του Υπουργού οικονομίας και οικονομικών, Jacques Delors, ενώ από το 1983 έως το 1984 υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού Pierre Mauroy.
Από το 1984 έως το 1994, στις Βρυξέλλες, ασκούσε καθήκοντα Διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jacques Delors. Το 1994, έγινε Γενικός διευθυντής της Crédit lyonnais, συμβάλλοντας στην ανάκαμψή της μέχρι που ιδιωτικοποιήθηκε, το 1999.
Ο Pascal Lamy επέστρεψε στις Βρυξέλλες το 1999, όπου και ανέλαβε τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα διεθνούς εμπορίου, την οποία και διατήρησε έως το Νοέμβριο του 2004, κατά τη διάρκεια της θητείας του Romano Prodi στην προεδρία της Επιτροπής.
Μετά τη θητεία του στις Βρυξέλες, ανέλαβε για σύντομο χρονικό διάστημα καθήκοντα προέδρου στην ομάδα εργασίας “Notre Europe“, η οποία ιδρύθηκε από τον Jacques Delors και εργάζεται επί ζητημάτων ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ έγινε Αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο πολιτικών επιστημών του Παρισιού αλλά και σύμβουλος του Poul Nyrup Rasmussen, προέδρου του ευρωπαϊκού σοσιαλιστκού κόμματος.
Ο Pascal Lamy απέδειξε επίσης τη δέσμευσή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καθώς και το όραμά του για την παγκοσμιοποίηση δημοσιεύοντας αρκετά έργα, απότοκο στοχασμού:
La DémocratiemondePour une autre gouvernance globale [Η Δημοκρατία-κόσμος – Για μια άλλη παγκόσμια διακυβέρνηση] (Seuil, 2004)
LEurope en première ligne [Η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή] (Seuil, 2002)
– L’Europe de nos volontés [Η Ευρώπη που θέλουμε] (μαζί με τους J. Pisani-Ferry, Plon, 2002 ; The Europe we want, Arch Press/The Policy Network, 2002).
Υπήρξε πρόεδρος του Ινστιτούτου Notre Europe από το 2004 ως το 2005, ενώ έκτοτε είναι επίτιμος πρόεδρος.
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2005 έως τις 31 Αυγούστου 2013, ο Pascal Lamy ήταν Γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

You may also like...