Βιωματικό Εργαστηριακό σεμινάριο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Microsoft Word - ekds.docΒιωματικό – Εργαστηριακό σεμινάριο αξιοποίησης των οπτικοακουστικών μέσων στην τάξη μας.
«Δομώντας και αποδομώντας την εικόνα «παίζοντας»».
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 11:00 – 15:00

Ζούμε στην εποχή της εικόνας. Παρόλα αυτά συχνά παραγνωρίζουμε ή δεν γνωρίζουμε τους τρόπους της εισαγωγής της στην τάξη μας και τα πολλαπλά οφέλη των μαθητών μας από αυτή την εμπειρία και διαδικασία.  Πολλές φορές εξαντλούμε τη χρήση της εικόνας στην επίδειξη φωτογραφιών ή την παρακολούθηση ντοκυμαντέρ, ταινιών ή κινουμένων σχεδίων.Όλες οι ηλικίες γοητεύονται από την εικόνα και την ευκαιρία να γνωρίσουν και συχνά να αποδομήσουν αυτόν τον «μαγικό» κόσμο με την προσωπική τους εμπλοκή.Τα οφέλη της εκπαιδευτικής διαδικασίας πολλαπλά και πολύ σημαντικά αν και διαφορετικά σε κάθε ηλικία.
Πόσο σημαντικός είναι ο οπτικοακουστικός αλφαβητισμός στη σημερινή εποχή; Σε μια εποχή υπερκατανάλωσης της εικόνας , γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να φτιάξουμε παιδιά/ πολίτες που θα είναι κριτικοί καταναλωτές όλων αυτών που ακούν και βλέπουν. Και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε είναι η βιωματική  εμπειρία! Δίνοντας  στους  ίδιους τους μαθητές τα εργαλεία για να δομήσουν και να αποδομήσουν το οπτικοακουστικό προϊόν.
Σε αυτές τις 4 ώρες θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε, να γνωριστούμε και να διασκεδάσουμε  κάνοντας εμείς οι ίδιοι διάφορες και διαφορετικές δραστηριότητες με τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων.  Όλες οι δραστηριότητες γίνονται με τη χρήση πολύ απλών μέσων, μιας φωτογραφικής ψηφιακής μηχανής ή κινητού τηλεφώνου, ενός υπολογιστή και ενός προτζέκτορα.
Τα υπόλοιπα που χρειάζονται είναι κέφι, φαντασία  και όρεξη.
Το βιωματικό / εργαστηριακό αυτό σεμινάριο έχει σαν στόχο την εισαγωγή σας σε αυτόν τον κόσμο της εικόνας με διαφορετικές  τεχνικές έτσι ώστε να δούμε εμείς οι ίδιοι/ες  τα ωφέλη, τις δυσκολίες αλλά και την ικανοποίηση από τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην ομάδα μας.
Το σεμινάριο είναι διαρθρωμένο ως εξής:
Μια σύντομη εισήγηση πάνω στην εικόνα και τη χρήση της μέσα στην τάξη σαν αυτόνομο αντικείμενο ή σαν εργαλείο μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία ανάλογα με τους στόχους μας. Παραδείγματα από δουλειές παιδιών.
Δραστηριότητα με τη χρήση της φωτογραφικής μηχανής σε ολομέλεια.
Από εκεί και μετά θα δουλέψουμε σε πιο μικρές ομάδες ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών. Θα γίνεται η δραστηριότητα σε ομάδες και στη συνέχεια, η παρουσίαση και συζήτηση στην ολομέλεια.
Δραστηριότητες με τη χρήση διαφορετικών ταινιών σε απόσπασμα, και διαφορετικών τεχνικών.
Δραστηριότητα φωτογραφίας με χρήση ψηφιακών μηχανών ή κινητών τηλεφώνων σε εξωτερικό χώρο.
Δραστηριότητα με την χρήση ταινίας μικρού μήκους
Αξιολόγηση και κλείσιμο σε ολομέλεια.

Χρήσιμες πληροφορίες:
Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016
Τόπος Διεξαγωγής: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα
Ώρες Διεξαγωγής: 11:00-15:00
Επιμορφώτρια: Σοφία Μώραλη, Νηπιαγωγός
Δίδακτρα Σεμιναρίου:
Δίδακτρα: 30€,  Φοιτητές: 20€,   Άνεργοι: 20€, Μέλη Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης 20€
Παρέχονται:
Φάκελος
Βεβαίωση
Πληροφορίες/Εγγραφές:
Συμπληρώστε το έντυπο συμμετοχής και αποστείλετέ το με ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@ekedisy.gr
Τ: 2103250341

You may also like...