Βιβλιοπαρουσίαση για την Προσωποκεντρική και Focusing-βιωματική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία

Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας (BSPsy) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και το Ελληνικό Κέντρο Focusing παρουσιάζουν το βιβλίο του Campbell Purton «Προσωποκεντρική θεραπεία: Η Focusing-βιωματική προσέγγιση». Το βιβλίο  κυκλοφορεί στα Ελληνικά σε μετάφραση του Γιώργου Μπανιώκου και με επιστημονική επιμέλεια της Άννας Καραλή και του Παύλου Ζαρογιάννη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
Στο βιβλίο «Προσωποκεντρική θεραπεία: Η Focusing-βιωματική προσέγγιση», ο Campbell Purton προσφέρει μια τεκμηριωμένη και ελαφρώς ριζοσπαστική μελέτη της εξέλιξης της προσωποκεντρικής ψυχοθεραπείας μέσα από την οπτική του Eugene Gendlin, δημιουργού του Focusing. H προσέγγιση του Gendlin καταδεικνύει ότι οι φιλοσοφικές αρχές, πίσω από την προσωποκεντρική πρακτική, είναι θεμελιωδώς διαφορετικές από τους τρόπους σκέψης που χαρακτηρίζουν τις περισσότερες σχολές θεραπείας, μια και αυτές συνήθως βασίζουν την πρακτική τους σε συγκεκριμένες θεωρίες της προσωπικότητας, ή της ανθρώπινης ανάπτυξης.
Το μοντέλο της φιλοσοφικής σκέψης του Gendlin είναι ριζοσπαστικά προσωπο-κεντρικό, και εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο ο θεραπευόμενος εννοιολογεί (αλληλεπιδρά με) την βιωματική του διαδικασία. Το “πρόσωπο εκεί μέσα”, που χρειάζεται να βοηθηθεί στην ερμηνεία της βιωματικής του διαδικασίας, με τρόπους που θα το προάγουν, έχει την πρωτεύουσα θέση. Αντί για μια ακόμη επιστημονική θεωρία για το πώς είναι οι άνθρωποι, ο Gendlin προσφέρει μια φιλοσοφική ανάλυση της σχέσης της βιωματικής διαδικασίας με τις έννοιες γενικότερα.
Το βιβλίο «Προσωποκεντρική θεραπεία: Η Focusing-βιωματική προσέγγιση» διανέμεται από τις Εκδόσεις Κοντύλι.
Για το βιβλίο μιλούν οι: Γιώργος Ξηροπαΐδης (Καθηγητής Φιλοσοφίας και Κοσμήτορας της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών), Θανάσης Γεωργάς (Ιατρός-ψυχαναλυτής, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Daseinsanalysis), Αλέξης Χαρισιάδης (Υπαρξιακός ψυχοθεραπευτής, υπ. Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας) και Γιώργος Μπανιώκος (Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχαναλυτής και μεταφραστής του βιβλίου).
Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, 20:00
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Eίσοδος ελεύθερη
Hellenic American College: 210 3680950, www.haec.gr, events@haec.gr

You may also like...