Βαλέριος Καλούτσης. Μεταμορφώσεις ενός τοπίου

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ  ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Βαλέριος Καλούτσης:
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος

Εγκαίνια: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019, στις 20:00
Μεσολογγίου 32, παλιά πόλη Ρέθυμνο

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019, την την αναδρομική έκθεση «Βαλέριος Καλούτσης: Μεταμορφώσεις ενός τοπίου».

Η έκθεση, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου, περιλαμβάνει περισσότερα από 120 έργα τα οποία καλύπτουν συνολικά επτά δεκαετίες, από τις αρχές του 1950 έως τα τέλη του 2000.

Λάτρης της φύσης και με βαθιά οικολογική συνείδηση, ο Βαλέριος Καλούτσης (1927-2014) ήταν από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που καταπιάστηκαν με το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος. Η ρομαντική ενατένιση της (κρητικής) φύσης, η υφή του εδάφους, των πετρωμάτων, του βυθού, των βουνών και της θάλασσας, η κίνηση και οι ανταύγειες του φωτός, οι πολλαπλές εκφάνσεις και το αδιέξοδο της ανθρώπινης επικοινωνίας, η ιδέα της τεχνητής φύσης, οι αέναες μεταλλαγές του τοπίου μέσω επεμβάσεων ή επεκτάσεων, οι γεωλογικές μεταμορφώσεις, καθώς και η κατοπτική και ανάγλυφη απεικόνιση ενός τόπου είναι ορισμένα από τα θέματα που συναντάμε στο πολυσχιδές έργο του.

Τα έργα της έκθεσης φανερώνουν την εξελικτική πορεία ενός ανήσυχου ζωγράφου ο οποίος χρησιμοποίησε ποικίλα μέσα έκφρασης (ζωγραφική, κινητικά έργα, σχέδιο, κολάζ) και τη διάθεσή του να αποτυπώσει με έναν πoλυπρισματικό τρόπο την πραγματικότητα που τον περιβάλλει. Αυτήν ακριβώς την πολύπλευρη και στοχαστική προσέγγιση του Καλούτση επιδιώκει να αναδείξει η αναδρομική του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η οποία ολοκληρώνεται στις 16 Ιουνίου 2019, θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το φθινόπωρο του 2019, με την ευκαιρία της έκθεσης, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις futura δίγλωσση μονογραφία αφιερωμένη στο έργο του Καλούτση.

You may also like...