Αύγουστος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» φιλοξενώντας δύο διοργανώσεις στο Γαλεριανό Συγκρότημα και στο Επταπύργιο.  Ο θεσμός καλεί το κοινό για δεύτερη χρονιά σε μία γιορτή Τέχνης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όλης της χώρας.

Σε διάστημα δύο μηνών, από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, θα παρουσιαστούν 140 εκδηλώσεις και δρώμενα.

Ήδη, από τις 15 Ιουλίου 2021 παρουσιάζονται στο Γαλεριανό Συγκρότημα τρεις εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της δια-καλλιτεχνικής δράσης «Περί Χρείας Αναπνοής – Μετά πανδημικά μέλλοντα». Πρόκειται για τα έργα Το Κατώφλι της Μαίρης Ρουσιώτη, Αναθήματα της Νάντιας Σκορδοπούλου και Στήλες Ίασης της Βιβέττας Χριστούλη.

Αντλώντας ερέθισμα από τα αρχαία Ασκληπιεία και τη δυναμική τους ως ενεργά σύμβολα ιστορικής μνήμης που σχετίζονται με την ίαση και με αφορμή την πανδημία coronavirus, η δράση επιχειρεί την επικαιροποίηση της επαφής μας με το πολιτισμικό μας παρελθόν, για τον σχεδιασμό του μετα-πανδημικού μας μέλλοντος. Με αφετηρία αρχαία ιατρικά συγγράμματα (Γαληνός) και ιδεολογικές και φιλοσοφικές αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για την υγεία, η δράση ‘Περί Χρείας Αναπνοης’, Μετά-πανδημικά Μέλλοντα, αποτελεί σχόλιο και αισθητική ρήξη στην «πόλη του εγκλεισμού» που έχει προκύψει από τα μέτρα πρόληψης κατά του covid19. Διοργάνωση: PoW WoW (μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2021).

Επίσης, την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 στο Επταπύργιο θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο του ίδιου θεσμού, «Η Πόλη των Αθέατων Γυναικών», ένα διατομεακό – διακαλλιτεχνικό project που επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα ήταν η ιστορία αν την έγραφαν οι «αθέατες», «άφωνες» γυναίκες, μέσα από μία σειρά δράσεων που διοργανώνουν οι εμπνευστές τις ιδέας, Ράνια Μπέλλου (εικαστικός) και Νεβάρτ – Βερόν Γαλιλαία (μουσικός), σε συνεργασία με την Άνια Βουλούδη (ποιήτρια).

Με βασικό άξονα μελέτης την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και υπογραμμίζοντας την ιστορικότητα της συνείδησης και της συλλογικής μνήμης, οι τρεις καλλιτέχνες προσφέρουν νέες αναγνώσεις του ρόλου της γυναίκας από την αρχαιότητα ως σήμερα: εικαστική εγκατάσταση, διαδραστική performance ποίησης, σύνθεση μουσικού έργου και μουσική performance. Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις της ηχόρασης, της απτικής όρασης, του ήχου και του χρώματος, το project δημιουργεί πρόσθετες γέφυρες αισθητηριακής επικοινωνίας με το παρελθόν. Οργάνωση-Παραγωγή: ERGON – CULTURE.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Αύγουστο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Πήλινο θήλαστρο από ταφή της Εποχής Σιδήρου» και «Τα ψηφιδωτά του τριβήλου της βασιλείου πύλης στην Αχειροποίητο».

Η πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021, παρουσιάζει ένα πήλινο θήλαστρο που τοποθετήθηκε ως κτέρισμα σε λακκοειδή τάφο. Ο τάφος ανήκει στη νεκρόπολη που αναπτύχθηκε δυτικά της τούμπας Λεμπέτ, στην περιοχή της σημερινής Σταυρούπολης και χρονολογείται στην Εποχή του Σιδήρου.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, εστιάζει  στα εντοίχια ψηφιδωτά που κοσμούν τα τόξα του τριβήλου της βασιλείου πύλης στον νάρθηκα της βασιλικής της Παναγίας Αχειροποιήτου, στα οποία αναπτύσσονται και οι αφιερωματικές επιγραφές των δωρητών του εντοίχιου διακόσμου του πρωτοβυζαντινού ναού.

Συνεχίζεται στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά  «Παράδεισος») η έκθεση «Λεωφόρος της κοινωνίας των Εθνών. Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. / Αριστοτέλους-Εμπράρ: από το  όραμα στην υλοποίηση», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμετοχής στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής (Biennale Architettura) της Βενετίας 2021 από την Ομάδα Επιμελητών της ελληνικής συμμετοχής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια: μέχρι 21 Νοεμβρίου 2021. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο-Κυριακή: 9:00-15:00, Τρίτη: κλειστά.

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21» με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που θα ανακοινώνονται στο e-newsletter και τη σελίδα της Εφορείας στο Facebook.

#greece2021, #drasi21

Υπενθυμίζεται ότι σ’ αυτό το πλαίσιο η Εφορεία αναλαμβάνει μία σημαντική πρωτοβουλία, τη διοργάνωση Ημερίδας με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.

Τον Ιούλιο…

… η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξένησε το Φεστιβάλ Επταπυργίου, μία παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO (5-28.07.2021). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώθηκαν 5 παραγωγές σε 9 παραστάσεις και συγκεκριμένα: Giacomo Puccini, «TOSCA» (5, 8, 12, 15.07.2021), «Ο Beethoven …αλλιώς» (11.07.2021), «Ο Καββαδίας …μας ταξιδεύει» (19, 20.07.2021), «ΖΟΡΜΠΑΣ, ο ελεύθερος Έλληνας» (25.07.2021), «ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ». Αφιέρωμα σε Θεσσαλονικιούς Δημιουργούς (28.07.2021).

… παρουσιάστηκε η εικαστική performance του Άγγελου Σκούρτη με τίτλο Τα Ερείπια εντός μου… και η χορευτική παράσταση Asymptote από τις Αρετή Αθανασοπούλου, Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη και Ζωή Μαστροθεοδώρου, πλαισιωμένη από ηχητική σύνθεση του Κωνσταντίνου Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της δια-καλλιτεχνικής δράσης ‘Περί Χρείας Αναπνοής’, Μετά-πανδημικά Μέλλοντα,  που εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (28-29.07.2021).

 Εφορεία συνέχισε τη διαδικτυακή δράση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με τίτλο «Ιστορίες της πόλης», οι οποίες δημοσιοποιούνται μέσα από τη σελίδα της Υπηρεσίας στο Facebook (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης).

Τον Ιούλιο παρουσιάστηκαν οι ιστορίες «Αίθουσα λουτρού στην αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης» και «Tο βυζαντινό λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου».

Η πρώτη ιστορία  αφορούσε ένα κτίριο στην αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης, που συχνά τραβά την προσοχή των περαστικών με τις κυκλικά διαταγμένες μπανιέρες του. Πρόκειται για μία κυκλική αίθουσα λουτρού, που η λειτουργία της θυμίζει σύγχρονη σάουνα ή spa (9.07. 2021).

Στη δεύτερη ιστορία παρουσιάστηκε η αρχιτεκτονική και η ιστορία του βυζαντινού λουτρού της οδού Θεοτοκοπούλου, που αποτελεί το μεγαλύτερο και πληρέστερα σωζόμενο βυζαντινό λουτρό, από τα λιγοστά που διατηρήθηκαν στην Ελλάδα και το μοναδικό που διασώθηκε από τα πολυάριθμα λουτρά της Θεσσαλονίκης (23.07.2021).

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, θα τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού: υποχρεωτική χρήση μάσκας, αποστάσεις μεταξύ των παρευρισκομένων (2 μ.), 1 άτομο ανά 15 τ.μ., χρήση αντισηπτικού, ελεγχόμενος αριθμός επισκεπτών με ελάχιστο αριθμό που ποικίλει ανά μνημείο ή μουσείο, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια.

You may also like...