Αφιέρωμα στον συνθέτη Θόδωρο Αντωνίου για τα 80ά γενέθλιά του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

epilogesΗ προσφορά του Θόδωρου Αντωνίου στον τόπο μας είναι ανεκτίμητη. Η πρόσφατη αναγόρευσή του σε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών είναι φυσική συνέπεια της λαμπρής πορείας του τόσο ως συνθέτη, όσο και ως παιδαγωγού. Τα 80ά γενέθλιά του είναι απλώς μια ακόμη ευκαιρία να προβληθεί το έργο του στο ευρύ κοινό. Η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εξασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες για έναν εορτασμό αντάξιο της προσωπικότητάς του. Με την ευκαιρία, λοιπόν, των επετειακών εκδηλώσεων για τα γενέθλια του διακεκριμένου συνθέτη και μαέστρου, το ΜΜΑ και η ΚΟΑ διοργανώνουν ειδική συναυλία-αφιέρωμα, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου (ώρα 20:30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Ετήσιου Κύκλου Επιλογές. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ερμηνεύσει στο πρώτο μέρος το ορχηστρικό έργο Celebration, το Κοντσέρτο για ταμπούρο Just Drumming (παραγγελία της ΚΟΑ) και τη Συμφωνία αρ. 3 του Θόδωρου Αντωνίου σε πρώτη εκτέλεση. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας του στο Μέγαρο, το αθηναϊκό ορχηστρικό σύνολο θα παρουσιάσει την ιδιαίτερα δημοφιλή Πέμπτη συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827). Στο πόντιουμ, ο αρχιμουσικός Μιχάλης Οικονόμου. Σολίστ στο Κοντσέρτο για ταμπούρο Just Drumming θα είναι ο ερμηνευτής κρουστών Σπύρος Λάμπουρας. Τη συναυλία προλογίζει ο Τίτος Γουβέλης.
Ο Θόδωρος Αντωνίου…
… είναι ένας από τους διαπρεπέστερους και πολυγραφότερους σύγχρονους καλλιτέχνες. Είναι επίσης Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1989. Διάγει λαμπρή καριέρα ως συνθέτης, μαέστρος και καθηγητής πανεπιστημίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μελέτησε βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο. Αργότερα, σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Ντάρμστατ. Έχει διδάξει μουσική στα μεγαλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας. Υπήρξε συνδιευθυντής όλων των δραστηριοτήτων σύγχρονης μουσικής στο Μουσικό Κέντρο του Τάνγκλγουντ. Το 1978, έγινε καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, θέση που κατείχε ως τον Οκτώβριο του 2008, οπότε και ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής. Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005 και το 2009 αντίστοιχα. Έχει επίσης διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής. Είναι Διευθυντής του Μουσικού Τμήματος του Hellenic American College. Οι περισσότεροι έλληνες συνθέτες της νεότερης γενιάς υπήρξαν μαθητές του.
Ως μαέστρος έχει διευθύνει μεγάλες ορχήστρες και ενόργανα σχήματα σε όλο τον κόσμο. Πολυάριθμες συνθέσεις του είναι παραγγελίες σημαντικών μουσικών συνόλων. Είναι αποδέκτης διεθνών βραβείων. Το 2007, του απονεμήθηκε η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 2011 το βραβείο «Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό» από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το 2013 το βραβείο «Απόλλων» από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εταιρία Φίλων Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τον Μάιο του 2014, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Μουσικής Σύνθεσης). Τα έργα του Θόδωρου Αντωνίου είναι πολυάριθμα και ποικίλης φύσεως. Κυκλοφορούν από γνωστούς αμερικανικούς, γερμανικούς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.
Τιμές εισιτηρίων: 8 € (Γ΄ Ζώνη), 13 € (Β΄ Ζώνη), 19 € (Α΄ Ζώνη) και 25 € (Διακεκριμένη Ζώνη).
Ειδικές τιμές: 5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 7 € (Πολύτεκνοι, 65+).

You may also like...