Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα στο Μέγαρο Μουσικής

demertzis b3KΥΚΛΟΣ │Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα

«Ο βιρτουόζος Νίκος Σκαλκώτας»

Ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο

Γιώργος Δεμερτζής βιολί
Βασίλης Βαρβαρέσος πιάνο

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ομιλία για το κοινό πριν από την έναρξη της συναυλίας (19:30)
με θέμα «Ο βιολιστής Νίκος Σκαλκώτας» από τον Γιώργο Δεμερτζή

Σε μια από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής μουσικής του προηγούμενου αιώνα αποδίδει φόρο τιμής ο ετήσιος κύκλος του Μεγάρου Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949). Η εναρκτήρια συναυλία του κύκλου έχει τίτλο «Ο βιρτουόζος Ν. Σκαλκώτας» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για βιολί και πιάνο του δεινού δεξιοτέχνη του βιολιού και μεγάλου συνθέτη, τα οποία θα ερμηνεύσουν ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.

Πριν την έναρξη του μουσικού μέρους, θα πραγματοποιηθεί ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων από τον Γιώργο Δεμερτζή με θέμα «Ο βιολιστής Νίκος Σκαλκώτας» (ώρα 7:30 μ.μ.).

Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα

Πρόκειται για έναν ετήσιο κύκλο εκδηλώσεων που στοχεύει να μυήσει το κοινό στον συναρπαστικό κόσμο της μουσικής του Σκαλκώτα. Το αφιέρωμα είναι πολύπλευρο και αρχίζει με μια συναυλία που περιλαμβάνει έργα μουσουργών οι οποίοι έζησαν στο Βερολίνο την εποχή του Μεσοπολέμου (26/1/2017). Η δεύτερη συναυλία είναι αφιερωμένη σε συνθέσεις μουσικής δωματίου για έγχορδα και πνευστά (20/2/2017). Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με ένα διήμερο συνέδριο (28 και 29/4/2017) για στον έλληνα συνθέτη με τη μεγαλύτερη διεθνή ακτινοβολία στον 20ό αιώνα. Τη δεύτερη ημέρα της διημερίδας (29/4), ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου θα διευθύνει την Καμεράτα σε κορυφαία έργα για έγχορδα του Σκαλκώτα.
Το πρόγραμμα της συναυλίας «Ο βιρτουόζος Νίκος Σκαλκώτας»…

… περιλαμβάνει μουσικές μικρογραφίες για βιολί και πιάνο του πρωτοπόρου της σύγχρονης μουσικής, του έλληνα συνθέτη που είχε το σθένος να υπηρετήσει την τέχνη του χωρίς καμία προσωπική φιλοδοξία και χωρίς παραχωρήσεις, κατορθώνοντας να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη νεότερη ελληνική και διεθνή μουσική.
Η βραδιά θα αρχίσει με τη Σονάτα για σόλο βιολί που θα παρουσιάσει ο Γιώργος Δεμερτζής, ο οποίος στη συνέχεια θα συμπράξει με τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο στην παρουσίαση των έργων Μικρή Σουίτα αρ. 1 και αρ. 2 για βιολί και πιάνο, με τα οποία θα ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος του προγράμματος. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τρεις συνθέσεις για βιολί και πιάνο: η Σονατίνα αρ. 3, οι Τρεις δημοτικοί σκοποί και τα Επτά κομμάτια.

Tιμές εισιτηρίων

10 € (Ζώνη Β) ● 15 € (Ζώνη Α)

Ειδικές τιμές

4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι) ● 6 € (πολύτεκνοι, 65+)

Πληροφορίες για το κοινό

210 72.82.333

www.megaron.gr

Επίσης

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens/

https://twitter.com/MegaronAthens
KΥΚΛΟΣ │Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα
«Ο βιρτουόζος Νίκος Σκαλκώτας»
Ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο

Γιώργος Δεμερτζής βιολί
Βασίλης Βαρβαρέσος πιάνο

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Βιογραφικό Συντελεστών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ (βιολί)
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Σπούδασε βιολί με τον Στέλιο Καφαντάρη και τον Μαξ Ρόσταλ. Ίδρυσε το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, το οποίο στην εικοσαετή δράση του συνδέθηκε με την καταγραφή και διάδοση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Μεγάλο μέρος της δράσης του ως σολίστ ή ως μέλους συνόλων δωματίου είναι ηχογραφημένο και κυκλοφορεί παγκοσμίως, προβάλλοντας το έργο του Σκαλκώτα, του Θεοδωράκη, του Σισιλιάνου ή του Ρεσπίγκι και του Καρλ Νήλσεν, μεταξύ άλλων. Ασχολήθηκε με την παιδαγωγική πλευρά του βιολιού, δραστηριότητα που άσκησε και συνεχίζει να ασκεί, τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο, με τακτικά μαθήματα και σεμινάρια από τη Βραζιλία μέχρι την Κίνα. Εργάστηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λώρενς στο Ουισκόνσιν, ΗΠΑ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (πιάνο)
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Άρχισε πιάνο σε ηλικία πέντε ετών. Στα δεκατρία του εμφανίστηκε στο Μόντε Κάρλο ως ένας εκ των 11 καλύτερων μικρών βιρτουόζων του κόσμου (Piccoli Mozart/Μικροί Μότσαρτ). Δεκατεσσάρων ετών κέρδισε το α΄ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Young Concert Artists (Νέα Υόρκη), μεταξύ 407 υποψηφίων από 41 χώρες. Έχει λάβει α΄ βραβείο και βραβείο εξαιρετικής ερμηνείας στον διαγωνισμό Πέταρ Κονιόβιτς (Βελιγράδι), α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Μουσικό Διαγωνισμό, βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου έλληνα καλλιτέχνη από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών, α΄ βραβείο στον διαγωνισμό Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα και γ΄ βραβείο στον διαγωνισμό Ενέσκου (Βουκουρέστι).

Πραγματοποίησε με υποτροφία ανώτατες πιανιστικές σπουδές στη Σχολή Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης (καθηγητές: H. Stessin, J. Lowenthal, Υ. Kaplinsky και R. Macdonald). Είναι κάτοχος μπάτσελορ, μάστερ και διδακτορικού, με επιβλέποντα τον C. Schachter. Στην Τζούλλιαρντ διετέλεσε βοηθός καθηγητή πιάνου στην τάξη του J. Martin. Το 2011 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού (Diplôme d’artiste-interprète), με καθηγητή τον M. Dalberto.

Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Αίγυπτο, την Κίνα, τις ΗΠΑ (Κάρνεγκι Χολ στη Νέα Υόρκη, Κέντρο Κέννεντυ στην Ουάσινγκτον κ.ά.). Συνέπραξε ως σολίστ με την ΚΟΑ σε συναυλίες στην Κίνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Προσκλήθηκε στο Φεστιβάλ Σοπέν του Νοάν και Σοπέν της Ορανζερί, έπαιξε στον Λευκό Οίκο για τον Πρόεδρο Ομπάμα, στην Αίθουσα Γκαβώ, στην Αίθουσα Πλεγέλ και στη Cité de la Musique του Παρισιού καθώς και στο Ηρώδειο με την ΚΟΑ.

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει έργα Σοπέν, Ντεμπυσσύ και Λιστ, αλλά και ηχογραφήσεις με τον βαρύτονο Δημήτρη Τηλιακό και τον βιολονίστα Νώε Ινουί, με τον οποίο δημιούργησε το ντούο Inui/Varvaresos. Συμμετέχει συχνά σε συναυλίες μουσικής δωματίου με γνωστούς καλλιτέχνες, ενώ παρουσιάζει και έργα σύγχρονων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση. Είναι ιδρυτικό μέλος του Trio Bell’ Arte.
Έχει γράψει το βιβλίο Departure from the functionality of syntax: A semiotic approach to the music of Claude Debussy.

Δραστηριοποιείται επίσης ως συνθέτης. Έχει γράψει μουσική για ταινίες και για παραστάσεις χορού.

You may also like...